Giurgiu ar putea avea din acest an, un Festival de film pentru copii și adolescenți: Animest!
Joi, aproape de ora prânzului, la o cofetărie din centrul municipiului Giurgiu a avut loc o conferință de presă susținută de organizatorii Festivalului ANIMEST, ce revin la Giurgiu între 13 și 15 septembrie, de data aceasta cu un festival de film Play.
Din partea organizatorilor au fost prezenți Mihai Mitrică, cel ce ține legătura permanentă cu Centrul Național de Cinematografie, instituție ce asigură suportul acestui Festival, Ana Sivu Daponte, director al Teatrului „Tudor Vianu” și Alexandru Grigurcă sau Grig, cel ce se ocupă de relația cu grupul de voluntari din cadrul festivalului.
„Încercăm să facem anul acesta o primă ediție a unui Festival de film pentru copii și adolescenți dedicat acestui oraș” – a declarat, Mihai Mitrică, sufletul acestui eveniment, cel ce se va ocupa de ”magia” acestui festival, după cum ne spuneau ceilalți colegi ai săi, ce au luat parte la dezbatere.
„Toți suntem din Giurgiu, și toți dorim să ne implicăm cuumva, căci din păcate nici până acum orașul Giurgiu nu are un inematograf. Pentru asta am avut anul trecut un proiect cu un festival pe care în București îl fac de 20 de ani. Am adus o părticică din el, într-un week-end și m-am bucurat că a avut un mare succes, a venit foarte multă lume… am instalat un ecran mare în fața Teatrului pe care am făcut proiecții. Datorită acestui succes am decis anul acesta, într-o altă formulă, cu un festival play, conceput special pentru Giurgiu. Va fi un eveniment prin care copiii și adolescenții să poată deschide o poartă către cultură, film și educație” – a mai precizat Mihai Mitrică.
La rândul ei, directoarea Teatrului, Ana Sivu Daponte, a precizat faptul că de când a preluat mandatul de manager al Teatrului giurgiuvean a dorit să sprijine toate evenimentele pe care le-a considerat pozitive pentru tinerii acestui oraș.
„Am observat, probabil cu toții, ca părinți, câtă nevoie este de evenimente care să se adreseze copiiilor, indiferent de vârstă. Festivalul de anul trecut chiar a fost un succes (…) Am fost foarte mulțumită și de faptul că deși ultimul film s-a terminat la o oră târzie, spectatorii au rămas după final și s-au apucat, alături de noi, să strângă scaune și puținele gunoaie de pe jos. Mi s-a părut în acel moment că facem ceva de bine, că cei de acolo au realizat un exercițiu de educație pe care cu toții trebuie să îl învățăm. Am înțeles în același timp că numai prin cultură și prin educație putem face ca toate aceste gesturi să devină normalitate – a mai spus Ana Daponte.
Alexandru Grigurcă, cel ce va încerca implicarea tinerilor, în privința desfășurării festivalului, fie doar pentru împărțirea unor flayere, a explicat:
„ Mai mult decât de a prezenta niște filme pe un ecran, vrem o implicare directă din partea tinerilor. Avem nevoie să demonstrăm de ce avem nevoie de filme de artă și nu numai de filme comerciale. Dincolo de interesul comun al tinerilor pentru artă, cultură, patrimoniu cultural și național, în regiunea sud -Muntenia, împărtășim pasiunea comună pentru management…Ne-am întors acasă, ca giurgiuveni ce suntem, pentru că vrem să facem ceva important pentru tinerii acestui oraș. Am lansat deja un apel de implicare comunitară, ce este inclus în comunicatul de presă transmis celor prezenți aici, mă refer la reprezentanții din mass media, locale.
În continuare organizatorii festivalului au explicat presei, pe lângă scopul festivalului și punctele sale de atracție pentru tineri, modul în care aceștia vor fi implicați în diferite activități.
„În cadrul Festivalului va exista chiar și un spectacol al Teatrului, căci ne dorim ca acest Teatru să devină o oază de cultură și asta înseamnă film, înseamnă teatru, înseamnă cărți, pictură, muzică , mai ales că acest teatru există aici în acest oraș – a menționat Ana Daponte.
Mai trebuie precizat că teatrul nu este în concurență cu cinematografia, ci dimpotrivă, ele se completează. Va exista în cadrul Festivalului două ateliere de animație în care tinerii interesați se vor putea înscrie, contra cost, urmând să deprindă arta producerii filmelor de animație.
Am aflat că în aceste ateliere copiii vor produce ei înșiși o bază pentru filmele de animație. Locurile sunt însă din păcate limitate, doar 16, prețul înscrierii fiind de 50 de lei/persoană.
„Vor fi două tehnici ce vor fi predate în cadrul atelierelor: desen și decupaj” – a precizat Mihai Mitrică.
„Filmele produse aici vor fi prezentate la final de festival. Mai trebuie precizat că spre deosebire de anul trecut când au fost prezentate exclusiv filme de animație, anul acesta vor fi și filme PLAY, cu actori, în deschidere urmând să fie prezentat filmul „HORIA”, un film pentru adolescenți, cu adolescenți. Ana Maria Comănescu , regizoarea acestui film va fi atunci prezentă la Giurgiu, împreună cu actorul principal, proiecția fiind urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q & A)…Vor fi filme în majoritate de animație, pentru întreaga familie, filme premiate cu diferite ocazii, cu caracter educativ.”
„Principalul finanțator al acestui Festival este Centrul Național de Cinematografie, iar acesta este un semn de mare bunăvoință” – sublinia Mihai Mitrică – „ pentru că Acest Centru finanțează de obicei evenimente mari, la nivel național, cum este cel anual de la Cluj, Tiff, (Transilvania Festival), festivalul de la Sibiu… Cam acolo se duc banii pentru astfel de evenimente. Această poartă care s-a deschis este un semn foarte bun pentru noi, căci iată se pare că au început să fie interesați ca orașe mai mici să aibă la rândul lor, acest gen de evenimente.”
Cei prezenți au arătat totodată cât de important este, în acest contex, redeschiderea unui cinematograf la Giurgiu, „lucru care stă în puterea și în voința autorităților locale”.
Ana Sivu Daponte a manifestat optimism în acest sens precizând că întotdeauna Teatrul a fost sprijinit de autoritățile locale, inclusiv anul trecut cu ocazia acelui eveniment amintit în dezbaterea de joi.
Mihai Mitrică a încheiat conferința de presă cu o remarcă ce ar putea ține loc de postulat : „Ăsta este rolul autorităților locale, să investești într-un om de cultură, nu să faci profit…mai ales într-un oraș ca Giurgiu…”
Cu promisiunea jurnaliștilor locali că vor sprijini acest Festival pentru a-și câștiga cât mai repede notorietatea și în același timp pentru a-și demonstra utilitatea în ceea ce privește actul de cultură și respectiv cel educațional, evenimentul de joi s-a încheiat cu speranța că giurgiuvenii ar putea avea din acest an un festival permanent de film pentru copii și adolescenți: Animest!
(Florian TINCU)
Articolul Giurgiu ar putea avea din acest an, un Festival de film pentru copii și adolescenți: Animest! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Joi, aproape de ora prânzului, la o cofetărie din centrul municipiului Giurgiu a avut loc o conferință de presă susținută de organizatorii Festivalului ANIMEST, ce revin la Giurgiu între 13 și 15 septembrie, de data aceasta cu un festival de film Play. Din partea organizatorilor au fost prezenți Mihai Mitrică, cel ce ține legătura permanentă […]
Articolul Giurgiu ar putea avea din acest an, un Festival de film pentru copii și adolescenți: Animest! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/giurgiu-ar-putea-avea-din-acest-an-un-festival-de-film-pentru-copii-si-adolescenti-animest/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 29 august 2024 21:11