În sfârșit! Încep lucrările la „Casa Tineretului” din Giurgiu. Ce s-a dorit a fi și ce scop va avea în final

În sfârșit! Încep lucrările la „Casa Tineretului” din Giurgiu. Ce s-a dorit a fi și ce scop va avea în final

Povestea clădirii din municipiul Giurgiu, intitulată simbolic ”Casa Tineretului”, poate face, cu ușurință, obiectul unui roman și nu neapărat de adormit copii.

Totul a început cu ” a fost odată”

A fost odată, în comunism, prin 85, când UTC-ul, patronat de Nicu Ceaușescu a demarat un proiect ambițios, de anvergură, ce viza construcții unicat, cu arhitectură deosebită, cu destinația Case de Tineret și cu scopul de fi puse la dispoziția tinerilor pentru diverse activități educative și reacreative, în timpul liber.

Până în 89 s-au construit 24 de astfel de ”case”, trei dintre ale rămânând la stadiul de proiect sau nefinalizate, cum este și cazul construcției de la Giurgiu.

Din păcate, la noi așa a și rămas de aproape 40 de ani, un imens schelet din beton, un colos hidos, vizitat doar de oamenii străzii, sinucigași, violatori, sau amantori de senzații tari, interzise de lege.

Clădirea, temă de campanie electorală pentru toți candidații la primărie din 90 încoace, a rămas la locul ei, așa cum o gasim și azi, nu de puține ori devenind obiect de studiu pentru studenți la arhitectură și chiar arhitecți cu experiență care au și emis puncte de vedere cu privire la stadiul de degradare al construcției.

Degradată, după unii, numa bună, după alții

Potrivit Uniunii Arhitecților din România, ”Casa Tineretului” din Giurgiu, după 37 de ani de la prima piatră de temelie, are foarte multe defecte, unele care nu respectă proiectul inițial, altele apărute după influența factorilor externi.

Astfel, clădirea are armături lăsate care, în timp, au fost mâncate de rugină, execuții defectuoase la grinde, elemente structurale afectate de factori externi, zone neumplute în masa grinzii, etc.

Multe viziuni, nicio realizare

”Casa Tineretului, concepută, așadar, în excusivitate pentru elevi și tineri, a fost studiată de mulți specialiști, care au întocmit noi proiecte arhitecturale, însoțite de planșe, schițe și desene, toate la inițiativa autorităților, fără nicio finalitate însă.

sursa foto: Casa Tineretului, Giurgiu | Arhitectura 1906 (arhitectura-1906.ro)

Alții, la fel de bine intenționați au văzut-o altfel, ba chiar, în 2009 a și fost lansată în spațiul public o petiție inițiată de Clubul Studențesc Liberal Giurgiu, care a rămas și ea fără niciun rezultat. Casa tineretului (proiect pentru Giurgiu) – Petitieonline.com

Dacă s-ar fi ținut cont de aceste propuneri, expertizate, ar fi trebuim să avem o Casă a Tineretului cu cinematograf, săli de sport, ateliere educative, săli de conferințe, muzeu de științe, săli de expoziții, etc, un fel de Palat al copiilor așa cum vedem pe la televizor în alte țări.

Aparținând, inițial, de Consiliul Județean, în 2018, prin hotărâre de Consiliu, clădirea și terenul au fost preluate de primăria Giurgiu, cu intenția de a se întocmi un proiect care să scape orașul de rușinea unui schelet abandonat de 40 de ani.

În sfîrșit, încep lucrările, dar ”Casa” nu va fi pentru tineri

Cu un nume de proiect pe care nimeni nu-l poate reține ( “Facilități comunitare integrate pentru locuitorii din teritoriul SDL Giurgiu” – cod SMIS 137489, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, Prioritatea de Investiții 9.1 – Dezvoltarea Locală sub responsabilitatea comunității (DLRC), Obiectiv Specific ), adică ceva legat de axe, regenerări, dezvoltări, etc., ”Casa Tineretului” devine Centru Comunitar pentru persoanele în risc de sărăcie.

Proiectul a fost scris în mandatul primarului Nicolae Barbu, însă actualul primar Adrian Anghelescu l-a preluat, iar acum a semnat contractul de începere a lucrărilor, pentru un edificiu care, pe lângă faptul că nu are nicio legătură cu tinerii și elevii giurgiuveni, va consuma și multe resurse ale primăriei.

Mai bine așa decât deloc

Mulți ar spune că mai bine să se facă ceva, decît să mai stăm încă 40 de ani cu o construcție ”bântuită”, însă care este utilitatea?

Cu un Palat al Copiilor abandonat de constructor, ai căror elevi fac frigul într-un ”palat” improvizat, Centrul Comunitar care va lua locul Casei Tineretului, are o valoare de 18.413.503,16 lei, TVA Inclus.

O căciulă de bani pentru un proiect despre care nu știm cât de util va fi comunității și cum va putea combate sărăcia, sau oamenii săraci, așa cum se prevede în descrierea proiectului.

 

Nicoleta Pană

Povestea clădirii din municipiul Giurgiu, intitulată simbolic ”Casa Tineretului”, poate face, cu ușurință, obiectul unui roman și nu neapărat de adormit copii. Totul a început cu ” a fost odată”…


Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/in-sfarsit-incep-lucrarile-la-casa-tineretului-din-giurgiu-ce-s-a-dorit-a-fi-si-ce-scop-va-avea-in-final/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 10 ianuarie 2023 14:26

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.