În timp ce cotația internațională a petrolului creşte preţul carburanţilor, opoziţia dă vina pe Guvern!

Ignorând situaţia existentă pe plan internaţional, opozia transmite mesaje antiguvernamentale privind scumpirea carburanților cauzată, spun ei, de măsurile economice adoptate.

Prețul carburanților se stabilește liber, în condiții de pieței internaționale, unde prețul barilului a crescut 9% în ultimul an. Guvernul nu are cum să intervină în mecanismele pieței internaționale, dar poate și a luat măsuri care să asigure să determine creșterea reală a puterii de cumpărare indiferent de evoluțiile prețurilor.

Principala cauză a creșterii prețurilor la carburanți este evoluția prețului barilului de petrol pe piața internațională.

În ultimul an (ian. 2018 vs. Ian 2017) prețurile la carburanți din România au crescut cu 10% (4,9 lei/l – ian 2017 vs. 5,45 lei/l – ian 2018), dar sunt aproximativ la același nivel lăsat de Guvernul Cioloș în decembrie 2016.

În ultimul an, prețul barilului a crescut cu 9% (237 lei/barilul de petrol- ian 2017 vs 258 lei/baril – ian 2018).

Practic 90% din scumpirea carburanților este determinată de creșterea cotațiilor internaționale ale barilului de petrol.

Un alt factor care a influențat prețul carburanților este cursul valutar. Moneda națională s-a devalorizat într-un an de zile cu 3% iar responsabilitatea exclusivă revine BNR. (4,5 lei/euro – ian 2017 vs 4,65 lei/euro – ian 2018).

Reintroducerea supra-acizei pentru carburanți, în septembrie 2017, a avut/are o influență nesemnificativă, DOAR  0,38 lei/litru.

În concluzie, este complet fals că PSD este responsabil pentru creșterea prețului carburanților. Aceste prețuri au crescut din cauza cotației internaționale a petrolului care în ianuarie a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani, se spune în comunicatul transmis de PSD.

 Sursa: giurgiu-acum.ro
Articol sursa: În timp ce cotația internațională a petrolului creşte preţul carburanţilor, opoziţia dă vina pe Guvern!

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.