ÎN TIMPUL SCURTEI SALE VIEȚI, LUI EMINESCU I-AU MURIT PĂRINȚII, O SORĂ ȘI CINCI FRAȚI

 Când s-a  născut poetul Mihai Eminescu, la 15 ianuarie 1850, mama sa, Raluca, mai dătuse viață la patru băieți, Șerban, Nicolae, Iorgu , Ilie și două fete Ruxandra și Marghioala.

Dintre aceștia mai trăiau cinci. Ruxandra, născută în anul 1845, moare înainte de a împli vârsta de doi ani.

Cel mai mare copil al lui Gheorghe și Raluca Eminovici,  Șerban, avea 9 ani. Următorul, Nicolae, avea 7 ani, iorgu, 6 ani, iar Ilie, 4 ani. Sora sa, Marghioala (Maria) avea 2 ani.

După Mihai, se mai nasc două surori. La doi ani, Aglaia și după alți doi ani, Harieta. Urmează Matei și , ultimul născut, Vasile, care nu trăiește decât un an și jumătate.

Mai rămân în viață, trei fete și șase băieți, cu vârste apropiate. Mihai era cel mai atașat de fratele său Ilie, cu care se juca și făcea plimbări prin împrejurimile Ipoteștilor.

   Pe când Mihai abia împlinise cinci ani, o mare durere se abate asupra familiei Eminovici.Moare sora sa Marghioala, la doar 7 ani. Este, pentru micul Mihai, doar începutul unui șir de despărțiri de frații săi și de surorile sale. Peste doar trei ani, moare, când avea doar un an și jumătate, ultimul născut, Vasile. Apoi, după cinci ani, pe când Mihai avea 13 ani, moare Ilie, la 17 ani, care studia medicina. Urmează 10 ani de liniște aparentă.pe când avea  23 de ani, Mihai mai pierde un frate. Pe Iorgu, care îmbrățișase cariera militară, la vârsta de 29 de ani. Anul următor, 1874 moare primul copil născut al familiei Eminovici, Șerban, la 33 de ani, care a studiat medicina.

Peste doi ani, grav bolnavă, moare, la vârsta de 60 de ani, mama sa, Raluca, care îngropase șase copii ai săi.

Tatăl, Gheorghe Eminovici, moare la vârsta de 72 de ani, la opt ani după soția sa, în anul 1886.

   La puțin timp după moartea tatălui, se sinucide cel de-al doilea născut, al familiei Eminovici, Nicolae, la vârsta de 41 de ani.

Ce destine tragice, ce momente triste i-au fost date să trăiască Poetului, mai ales în ultimii săi ani de viață, fiind și grav bolnav. Din cei unsprezece copii ai lui Gheorghe și Raluca Eminovici, în anul 1889, când moare și Mihai, mai trăiau doar trei,  două surori  ( Hanrieta și Aglaia ) și un frate ( Matei ).Și, după cum consemnează presa vremii, nici surorile, nici fratele nu participă la înmormântarea lui Mihai.El își îngropase : o soră. cinci frați și părinții. Opt înmormântări în cei 39 de ani pe care i-a trăit.

  La numai câteva luni, după moartea lui Mihai, se stimge din viață și buna sa soră, Hanrieta.

 Emil TalianuSursa:
http://giurgiu-tribune.ro/
Articol sursa: ÎN TIMPUL SCURTEI SALE VIEȚI, LUI EMINESCU I-AU MURIT PĂRINȚII, O SORĂ ȘI CINCI FRAȚI

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.