Încă un paradox rusesc: Veniturile din petrol ale Rusiei au crescut cu 50% în 2022. Aproape jumătate din exporturi merg în UE

Veniturile din petrol ale Rusiei au crescut cu 50% în acest an, chiar și în condițiile în care restricțiile comerciale impuse în urma invaziei din Ucraina au determinat multe rafinării să evite livrările sale, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie, potrivit Bloomberg.

<!–->

Moscova a câștigat aproximativ 20 de miliarde de dolari în fiecare lună în 2022 din vânzările combinate de țiței și produse care se ridică la aproximativ 8 milioane de barili pe zi, a notat AIE, cu sediul la Paris, în raportul său lunar de piață.

Livrările rusești au continuat să curgă chiar și în condițiile în care Uniunea Europeană se apropie de o interdicție a importurilor, iar marile companii petroliere internaționale, precum Shell Plc și TotalEnergies SE, se angajează să înceteze achizițiile. Asia a rămas un client entuziast, China și India preluând încărcături care nu mai sunt dorite în Europa.

<!–->

AIE, care consiliază marile economii, și-a menținut în raport perspectivele pentru piețele mondiale de petrol în mare parte neschimbate. Piețele globale de carburanți sunt tensionate și s-ar putea confrunta cu noi tensiuni în lunile următoare, pe măsură ce cererea chineză își revine după o serie de noi blocaje generate de Covid, a precizat aceasta.

Fluxurile reduse de produse rafinate rusești, cum ar fi motorina, păcura și nafta, au agravat gradul de înăsprire pe piețele globale, a precizat agenția. Stocurile au scăzut timp de șapte trimestre consecutive, rezervele fiind la cel mai scăzut nivel din 2008 încoace.

Dar, cu toate aceste perturbări, Moscova a continuat să se bucure de un beneficiu financiar în comparație cu primele patru luni din 2021. În ciuda cenzurii publice a UE față de agresiunea Kremlinului, veniturile totale din exportul de petrol au crescut cu 50% în acest an.

Blocul a rămas cea mai mare piață pentru exporturile rusești în aprilie, preluând 43% din exporturile țării, a precizat AIE.

Totuși, există semne că rezistența Rusiei începe să se destrame.

Livrările au scăzut cu 1 milion de barili pe zi luna trecută, iar aceste pierderi s-ar putea tripla în a doua jumătate a anului, estimează agenția. Sancțiunile UE împotriva întreprinderilor rusești legate de stat, cum ar fi gigantul de producție Rosneft PJSC, vor intra în vigoare la 15 mai, iar blocul se îndreaptă spre o interdicție totală a livrărilor.

„Dacă vor fi aprobate, noile embargouri vor accelera reorientarea fluxurilor comerciale care este deja în curs de desfășurare și vor forța companiile petroliere rusești să închidă mai multe sonde”, a transmis AIE.

Știre preluata de la STIRIPESURSE.RO

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.