Încălzirea Spitalului Județean și a școlilor, în pericol, după ce Prefectura Giurgiu a atacat o hotărâre a Consiliului Județean

Încălzirea Spitalului Județean și a școlilor, în pericol, după ce Prefectura Giurgiu a atacat o hotărâre a Consiliului Județean

10 luni – atât a durat ”pacea” dintre Prefectura Giurgiu și Consiliului Județean. O instituție este condusă de un social-democrat, cealaltă de un liberal, deci, nici vorbă de vreo alianță sau urmă de înțelegere, așa cum se procedează la nivel central.

La Giurgiu, deși cele două instituții sunt separate doar de un etaj, în aceeași clădire, colaborarea promisă în urmă cu câteva luni, după atacarea parțială de către Prefectură a bugetului Consiliului Județean, s-a transformat într-un război.

Fără nicio urmă de dialog, prefectura Giurgiu, prin prefectul Florentina Stănculescu a atacat recent proiectul prin care se dorea construirea unui parc fotovoltaic, iar acum proiectul prin care au fost alocate fondurile de echilibrare.

Facebook – locul unde, la nivel declarativ, războiul taie orice speranță de dialog între cele două instituții.

Primul care a reacționat după atacarea hotărârii în care primarii sunt lăsați fără fonduri a fost președintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu, care vede în atacul Prefecturii un ”demers neinspirat, cu efecte dezastruoase pentru programele de investiții și nu numai.”

Prefectul județului a atacat hotărârea CJG prin care au fost alocate fondurile de echilibrare, demers neinspirat, cu efecte dezastruoase pentru programele de investiții și nu numai (voi reveni săptămâna viitoare cu detalii relevante).
Aș adăuga că UAT-urile au nevoie de banii aceștia pentru cofinanțările proiectelor pe care le au din PNRR, AFM etc. Vedem în fiecare zi proiecte ale comunităților care se semnează din fonduri neramburabile sau prin Anghel Saligny, de la buget. Toate acestea au nevoie de cofinanțare. Doamna prefect tocmai pe acestea le blochează pentru că primarii giurgiuveni nu își vor putea aproba bugetele incluzând aceste fonduri și le va fi afectată capacitatea financiară pentru asigurarea cofinanțării investițiilor.
Pentru acest moment, vreau să demontez impresia creată de un articol subiectiv, prezentând situația reală:
⁃ anul trecut, premierul a alocat succesiv două tranșe, din Fondul de rezerva aflat la dispoziția prim-ministrului, fonduri pentru UAT-urile din județul Giurgiu. Am salutat alocările respective, care au permis unui număr de comune și orașe să își completeze sursele de finanțare;
⁃ prin hotărârea adoptată, nu am făcut decât să alocăm sumele corespunzătoare cotei de 6 % din impozitul pe venit pentru a rezolva nevoile financiare ale celorlalte UAT-uri.
Până la data organizării unei conferințe în care să prezint detalii, mă rezum la a prezenta situația alocărilor, foarte ușor de parcurs și de interpretat de către giurgiuvenii interesați.
Vom constata, fiecare dintre noi, că diferențele sunt nesemnificative și toate comunele au bani pentru proiectele avute în listele de investitii.”
Vineri seara, pe la 11 noaptea, vine și replica prefectului Florentina Stănculescu, care acuză că repartizarea către primării a sumelor provenite din cota de 6% din impozitul pe venit, au fost alocate preferențial.
Ca urmare a reacţiei preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, privind atacarea în instanţă de către Instituţia Prefectului – judeţul Giurgiu a hotărârii Consiliului Judeţean Giurgiu referitoare la repartizarea sumelor alocate la finalul anul 2022 din bugetul de stat pentru unităţi administrativ-teritoriale, şi anume cota de 6% din impozitul pe venit, transmit următoarele precizări:
Potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2023, aceste sume sunt repartizate la solicitările justificate ale uat-urilor, conform unor criterii clare, care să confere certitudinea că aceşti bani vor fi folosiţi în scopuri precise. Din actele care au stat la baza adoptarii hotărârii în cauză, aşa cum au fost transmise şi către Instituţia Prefectului – judeţul Giurgiu şi postate pe site-ul Consiliului Judeţean Giurgiu, reiese faptul că dintre cele 54 de uat-uri, doar 21 au transmis solicitări pentru alocarea sumelor respective. În aceste condiţii, cum poate fi legală o hotărâre a Consiliului Judeţean Giurgiu prin care se alocă sume tuturor celor 54 de uat-uri, dacă doar 21 au transmis solicitări pentru a le primi?! Despre justificări aproape că nici nu poate fi vorba… De asemenea, cum poate fi legală o hotărâre a Consiliului Judeţean Giurgiu prin care se alocă sume mai mari pentru anumite uat-uri şi mai mici pentru altele, în absenţa oricărui criteriu?! Care sunt criteriile pe baza cărora preşedintele Beianu a repartizat aceşti bani sau, mai degrabă, pe care i-a “împrăştiat” după bunul plac?! Sunt întrebări de bun-simţ pentru care cetăţenii întregului judeţ Giurgiu merită un răspuns clar şi corect.
Sunt ferm convinsă că această hotărâre a Consiliului Judeţean Giurgiu va avea aceeaşi rezolvare ca hotărârea privind înfiiţarea unui Parc fotovoltaic, nu înainte însă de a trece prin acelaşi “filtru” al manipulării şi al răutăţii din partea preşedintului Consiliului Judeţean Giurgiu. Denigrând prefectul şi Instituţia Prefectului care întotdeauna şi fără excepţie îşi face datoria şi asigură respectarea legii în teritoriu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu demonstrează, din păcate, un comportament care cel puţin lasă de dorit…”
Reacții similare au venit și de la PSD și de la PNL , însă la mijloc sunt, ca de obicei, primarii care mai primesc o piedică în realizarea promisiunilor către cei care i-au ales, locuitorii județului Giurgiu, care se află în toate studiile la polul sărăciei în România, iar dacă este să ne referim strict la municipiul Giurgiu, se anunță din nou complicații majore pentru achitarea gazului în avans – adică un scenariu sumbru care ar lăsa, din nou, fără căldură Spitalul Județean și unitățile de învățământ.
Mâine, 24 ianuarie, de Ziua Unirii, toți ne vor cere să dăm mână cu mână, să fim uniți, să…bla, bla, bla, în timp ce în spate, acolo unde se dau ordinele de la partid, se blochează proiecte și se invocă motive ce ar fi putut fi rezolvate prin dialog.

 

10 luni – atât a durat ”pacea” dintre Prefectura Giurgiu și Consiliului Județean. O instituție este condusă de un social-democrat, cealaltă de un liberal, deci, nici vorbă de vreo alianță…


Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/incalzirea-spitalului-judetean-si-a-scolilor-in-pericol-dupa-ce-prefectura-giurgiu-a-atacat-o-hotarare-a-consiliului-judetean/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 23 ianuarie 2023 13:26

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.