Întâlnire de lucru româno-bulgară pe tema dezinsecţiei pe zona dunăreană
Astăzi, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Giurgiu, a avut loc o ședință de lucru, româno-bulgară, tema principală de discuție fiind crearea unei strategii de combatere a insectelor dăunătoare pe ambele maluri ale Dunării.
Din partea primăriei Giurgiu au participat viceprimarul Ionel Muscalu, cei doi directori ai societății Giurgiu Servicii Publice, Răcaru Adrian și Emil Epure și alți reprezentanți din cadrul aparatului de specialitate al primarului. Partea bulgară a fost reprezentată de prefectura Ruse prin subprefect, Georgi Georgiev, Irena Todorova, secretarul general, Liliya Georgieva, expert, Georgi Georgiev, reprezentant relații cu publicul, Dilean Georgiev, inspector superior Direcția Ecologică și de primăria Ruse prin: Nicola Lazarov, viceprimar, prof. Lyubomir Vladimirov – directorul direcției Ecologie și Mediu Urban Verde. De la întâlnire nu a lipsit Lili Ganceva, directorul executiv al Asociației Euroregiunea Danubius.
Viceprimarul Ionel Muscalu s-a arătat încântat și optimist în ceea ce privește rezultatele acestei întâlniri, subliind faptul că o strategie comună de acțiune pentru combaterea insectelor dăunătoare este foarte importantă:
„Am primit cu bucurie invitația de a ne întâlni, pentru că dacă nu avem o politică națională și chiar internațională, să o avem pe ambele maluri ale Dunării, activitățile noastre de dezinsecție nu au rezultatul scontat. Noi am acționat în fiecare an, atât la sol, cât și aerian, având trei tipuri de acțiuni: aerian, la sol (inclusiv bălți și acumulări de ape) și subteran, adică la nivelul subsolurilor de bloc.”
Suprefectul din Ruse, Georgi Georgiev, interesat la rândul său de o asemenea activitate a punctat câteva idei și strategii care vor pune bazele, în viitorul apropiat, unor activități de dezinsecție pe ambele maluri ale Dunării:
„Prefectura din Ruse nu are competență pentru o astfel de activitate, însă Prefectura din Plevna a angajat o inițiativă potrivit căreia toate primăriile care sunt pe malurile Dunării să se întâlnească și să ia decizii pentru anul 2026 în vederea sincronizării tratamentelor împotriva insectelor dăunătoare. În acest sens, toate Consiliile Județene au primit invitații, inclusiv Consiliul Județean Giurgiu”.
Întâlnirea la Plevna, Bulgaria va avea loc pe 30 aprilie, unde se vor reuni toți factorii decizionali români și bulgari în vederea stabilirii cadrului de organizare și acțiune.
„Este un proiect care poate deveni național și internațional. Ideea este foarte bună și ne amintim că această idee am avut-o și în cadrul GLAC-ului, pentru că noi am văzut ce înseamnă să acționăm singuri. Deseori, intervenția este ineficientă și insuficientă, pentru că noi cheltuim în fiecare an 700.000 lei din bugetul local ca să omorâm țânțarii, aceștia reapărând în scurt timp din zonele învecinate. În mod sigur, cei de la Plevna s-au gândit și la buget, iar eu o consider o idee foarte bună care sper să se concretizeze”, a mai adăugat viceprimarul Ionel Muscalu la finalul discuțiilor.
(sursa Primăria Giurgiu)
Autorul articolului Obiectiv Gr.
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://obiectivgiurgiu.ro/intalnire-de-lucru-romano-bulgara-pe-tema-dezinsectiei-pe-zona-dunareana/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://obiectivgiurgiu.ro/feed/
Titlu original ObiectivGiurgiu.Ro – cotidian de informație, opinie și atitudine civică
Data originala articol 10 aprilie 2025 18:07