„Le spunem autorităților: Uite, așa se face!” Dăruiește Viață a finalizat construcția spitalului modular care va înlocui secția ATI de la Piatra Neamț, distrusă în incendiul din noiembrie 2020

Spitalul modular cu 17 paturi de Terapie Intensivă care va înlocui secția ATI de la Piatra Neamț, distrusă în incendiul din noiembrie anul trecut, în care au murit 10 pacienți COVID, este finalizat și predat astăzi de Asociația Dăruiește Viață spitalului județean. Spitalul modular de la Piatra Neamț a costat 2,7 milioane de euro și a fost construit din donații și sponsorizări. Strângerea de fonduri a început în decembrie 2020, după incendiu, iar fundația spitalului a fost turnată la începutul lunii februarie.

„Asociația Dăruiește Viață construiește pentru prima dată ceva de la zero în Moldova. Este un spital la standarde europene. Este un spital care poate funcționa pe o perioadă de 5-10 ani, dacă este bine întreținut. Vrem foarte mult să arătăm cum se fac lucrurile în România, le spunem autorităților: Uite, așa se face! Sperăm să fie un început al schimbării sistemului medical românesc”, a declarat marți Carmen Uscatu, președintele și fondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

„Arată ca un spital adevărat înăuntru, chiar dacă este un spital modular. Trăim într-o țară unde e greu să crezi că se pot face lucruri repede și bine”, spune Oana Gheorghiu, co-fondatoarea și vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață

Spitalul modular, a cărui construcție este finalizată, este predat astăzi Spitalului Județean din Piatra Neamț de Asociația Dăruiește Viață. Din acest punct, Spitalul Județean trebuie să facă demersurile pentru obținerea tuturor avizelor și deschiderea spitalului pentru pacienți.

Spitalul modular ATI de la Piatra Neamț este al doilea Spital Modular ridicat de Dăruiește Viață, după Spitalul Modular 1 Elias (38 paturi pentru pacienții cu COVID-19) care funcționează în acest moment la capacitate maximă.

Proiectul a însemnat o investiție de aproximativ 2,7 milioane de euro, fonduri strânse din donații și sponsorizări, atât prin implicarea comunității locale, cât și prin campania „Împreună pentru Moldova”, o campanie cu vizibilitate națională.

Spitalul Modular Piatra Neamț are:

  • 17 paturi de Terapie Intensivă, grupate în 3 saloane și o rezervă de tip izolator
  • Centrală de tratare a aerului (asigură controlul calității, umidității și temperaturii aerului, precum și diferența de presiune între zonele roșii și verzi, pentru a preveni răspândirea virusurilor și protejarea personalului)
  • Platformă gaze medicale
  • Circuite diferite (pentru intrarea și ieșirea din zona ATI)
  • Sistem control acces pe bază de cartelă și buton no touch
  • Sistem alertă în caz de incendiu
  • Sistem apel nurse call
  • Instalație decontaminare apă menajeră

„Secția ATI este inima oricărui spital de urgență! Secția Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a fost distrusă în urma incendiului din noiembrie 2020. Construim Spitalul Modular 2 Piatra Neamț pentru a reda spitalului posibilitatea de a trata pacienți în regim de Terapie Intensivă. O secție ATI exterioară care să le permită cadrelor medicale și pacienților să lupte pentru viață”, spuneau Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, în luna decembrie, când a început strângerea de fonduri pentru construcția spitalului.

SURSĂ ARTICOLSursa:
reflectoruldesud.ro/
Articol sursa: „Le spunem autorităților: Uite, așa se face!” Dăruiește Viață a finalizat construcția spitalului modular care va înlocui secția ATI de la Piatra Neamț, distrusă în incendiul din noiembrie 2020

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.