Lungul drum spre reforma pensiilor. Inechitățile grave pe care guvernanții trebuie să le elimine de frica Comisiei Europene

Lungul drum spre reforma pensiilor. Inechitățile grave pe care guvernanții trebuie să le elimine de frica Comisiei Europene

Reforma pensiilor din sistemul public este un alt jalon inclus de România în Planul Național de Redresare și Reziliență. Face parte din cererea 4 de plată, cu scadență la finalul anului.

Guvernul trebuie să vină cu un nou proiect, la fel cum s-a întâmplat și în cazul pensiilor speciale, care ar trebui să fie agreat de Comisia Europeană și să conțină prevederile din PNRR și recomandările instituției europene.

Guvernanții trebuie să stabilească și o nouă formulă de calcul și să recalculeze toate pensiile pentru a elimina inechitățile. Însă acest lucru se va face după ce toate dosarele de pensii vor fi trecute în format digital.

Noua lege a pensiilor trebuie să elimine inechitățile din sistemul de pensii, pentru că sunt pensionari care din cauză că s-au retras din câmpul muncii în perioade diferite iau pensii diferite.

Potrivit PNRR, autoritățile trebuie să încurajeze prin lege majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani.

În plus, va crește vârsta de pensionare la femei. Până în 2035 toată lumea va ieși la pensie la 65 de ani. Cei care vor dori ă rămână în câmpul muncii ar putea beneficia de stimulente pentru amânarea pensionării.

 

Ce arată PNRR

 

Și pentru reforma pensiilor din sistemul contributiv România va primi consultanță de la Banca Mondială.

Potrivit PNR, se va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile in curs de plată. „Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, in conformitate cu obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4 % din PIB pe termen lung, adică in perioada 2022-2070). In plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad-hoc ale nivelurilor pensiilor va introduce o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB si mecanisme de combatere a indexării ad-hoc”, se arată în document.

srusa: ziare.com

Reforma pensiilor din sistemul public este un alt jalon inclus de România în Planul Național de Redresare și Reziliență. Face


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: http://reflectoruldesud.ro/2023/03/31/lungul-drum-spre-reforma-pensiilor-inechitatile-grave-pe-care-guvernantii-trebuie-sa-le-elimine-de-frica-comisiei-europene/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 31 martie 2023 08:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.