MAE rus: Atenție la consecințele utilizării sateliților pentru a susține armata Ucrainei

Sateliții pe care țările Occidentului le folosesc pentru a sprijini Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) pot deveni o țintă legitimă pentru Rusia, a declarat directorului Departamentului pentru neproliferare și control al armelor din cadrul MAE rus, Vladimir Ermakov, relatează cotidianul Izvestia.

„Confirmăm că, în cazul folosirii ei în acțiuni militare împotriva Rusiei, o astfel de infrastructură cvasi-civilă ar putea deveni, din considerente absolut logice, o țintă legitimă pentru Rusia”, a declarat el într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti.

Potrivit lui Ermakov, folosirea sateliților civili este provocatoare în contextul Tratatului privind spațiul cosmic, care presupune utilizarea în scopuri exclusiv pașnice a acestor aparate. Dintre sateliți cei mai potriviți pentru a susține AFU, diplomatul a evidențiat o grupare de sateliți de pe o orbită joasă.

„Cu ajutorul ei se îndeplinesc misiuni strict militare pentru a identifica locul de dislocare, rutele de deplasare și de acțiune a trupelor ruse, pentru a coordona dronele de atac, precum și pentru a îndrepta spre țină proiectile de înaltă precizie din spațiu”, a explicat Ermakov.

După cum a subliniat diplomatul, Pentagonul folosește sateliți civili pentru a testa conceptul unui sistem de comandă și control al trupelor în orice colț al lumii, în pofida faptului că majoritatea statelor nu dispun de resursele necesare pentru o contracarare eficientă.

„Ne pronunțăm pentru prevenirea folosirii sateliților comerciali civili pentru îndeplinirea unor misiuni de luptă”, a declarat Ermakov.

El a adăugat că partea rusă face apel la toate statele ce conștientizează necesitatea folosirii în mod corespunzător a tehnologiei spațiale să depună eforturi comune pentru a continua explorarea spațială în condiții de pace.

Anterior, în octombrie, s-a anunțat că purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez de Externe, Anne-Claire Legendre, nu a răspuns direct la întrebarea dacă sateliții civili furnizați de Paris Kievului sunt folosiți pentru colectarea de informații de spionaj.

Tot atunci, cotidianul francez Figaro a anunțat că, de la începutul operațiunii speciale de apărare a Donbassului, Franța a trimis pe teritoriul Ucrainei aproximativ 50 de specialiști ai Direcției Generale de Securitate Externă (DGSE) a țării. Ei coordonează utilizarea sateliților francezi pentru a obține informații de spionaj și îi instruiesc pe soldații AFU cum să folosească arme franceze.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.