Meciul conspiraţiilor privind pandemia de COVID-19 dintre China şi SUA. Din ce laboratoare „a scăpat virusul“ şi cine „l-a fabricat“

Iranul şi Rusia au intrat în joc, amplificând teoria în defavoarea unei ţări sau alteia. 

De la Beijing la Washington, Moscova şi Teheran liderii politici şi media aliate au funcţionat ca superspreaders pentru a amplifica teorii ale conspiraţiei legate de originea noului coronavirus – acesta nu ar fi provenit din China, ci din SUA sau chiar Canada, şi folosit ca o armă biologică, relatează The Independent. Platforma GREATGAMEINDIA a preluat teoria unui virusolog şi fost locotenent-colonel din serviciile militare israeliene, Dany Shoham, şi anume: virusul a fost găsit în plămânii unui saudit şi trimis la laboratoare din Olanda şi apoi Canada, de unde a fost furat de chinezi, potrivit Associated Press.
Oficialii chinezi au reacţionat la o narativă alimentată online de mişcarea QAnon, conspiraţionişti recunoscuţi, media de dreapta americană şi politicieni cum că virusul a fost fabricat în laboratorul din Wuhan.
Conspiraţiile s-au născut aproape în acelaşi timp cu epidemia izbucnită la Wuhan, primele cazuri fiind înregistrate la începutul lunii decembrie. Potrivit Pew Research Center în martie, 1 din 3 americani credeau că virusul a fost creat în laborator şi 1 din 4 erau convinşi că a fost răspândit intenţionat.

Guvernul SUA a creat virusul

Greg Rubini, un conspiraţionist care a pretins că are legături la nivelul serviciilor de informaţii americane şi care a fost preluat de conturile QAnon: Anthony Fauci, consilierul epidemiologic al administraţiei americane, a creat virusul ca să reducă populaţia lumii şi să-l submineze pe Trump.
26 ianuarie. Un bărbat din Mongolia Interioară publică un clip – virusul, o armă biologică a SUA. Este arestat şi amendat pentru dezinformare. People’s Daily, publicaţie de propagandă chineză, îl arată încătuşat ca un avertisment. 
O lună şi jumătate mai târziu, ministrul de externe chinez avea să preia conspiraţia şi să o dea mai departe la misiuni diplomatice şi reţeaua globală de ştiri chineză.
7 februarie. Murea de COVID-19 doctorul Li Wenliang, care avertizate asupra pericolului unei epidemii şi fusese mustrat pentru gestul său.
În SUA – voci din media şi politice inclusiv preşedintele Trump şi alţi republicani încep să vorbească de „virusul chinez” . Se creează şi mai multă rumoare pe reţelele sociale şi conturile conspiraţioniste – cercetătorii chinezi au făcut virusul.
22 februarie. People’s Daily: armata SUA a adus virusul în China. Ştirea apare în Helsinki Times şi New Zealand Herald, publicaţii europene care au publicat articolele ca „sponsorizate”.

SUA au testat arme biologice

20 ianuarie. Un canal de ştiri al armatei ruse, Zvezda, îl citează pe un presupus fost oficial ONU,  Igor Nikulin: virusul, un test al unei arme biologice contra Chinei.
Bărbatul susţine că a lucrat în programul de dezarmare al ONU din Irak ca oficial al comisiei pentru arme chimice şi biologice, între 1998 şi 2003, şi fost consilier al fostului secretar general ONU, Kofi Annan. Inspectorul de armament ONU la acea vreme, Richard Butler, spune că nu a auzit de el. La fel şi alţi oficiali ONU.
Nikulin: arhivele au fost distruse în bombardamente americane în Irak.
EUvsDisinfo: În următoarele două luni peste 70 de articole au răspândit teoria în media pro-Kremlin – în rusă spaniolă, armeană, arabă, engleză, germană.
Politicienii ruşi au intrat în joc.
Natalia Poklonskaya, parlamentar: ar putea fi o armă contra Chinei creată „de cei care vor să conducă planeta”
Vladimir Zhirinovsky, liderul partidului naţionalist Partidul Democratic Liberal: SUA şi companiile farmaceutice lacome sunt responsabile.
Oficialii americani: agenţiile ruse de informaţii răspândesc teoria.
23 ianuarie: Beijingul instituie cea mai radicală carantină din istoria pandemiilor.

De unde a luat China virusul

24 ianuarie: Francis Boyle, un profesor de drept de la Universitatea din Illinois, absolvent la Harvard, trimite o „alertă globală” la 300 de cunoscuţi: China a dezvoltat coronavirusul ca armă biologică la laboratorul înalt securizat din Wuhan.
În următoarele săptămâni, Boyle şi-a rafinat teoria: cercetătorii chinezi nu sunt şi creatorii virusului, l-au luat dintr-un laborator din Carolina de Nord.
19 februarie, Boyle către Alex Jones de la Infowars: Este clar o armă ofensivă.
În 1989, Boyle scrie un proiect de lege de interzicere a armelor biologice. Deşi nu are studii în domeniu, este un critic îndârjit al cercetărilor despre agenţi patogeni.  A susţinut că virusurile gripei porcine şi EBOLA au fost modificate genetic şi că virusul West Nile şi al bolii Lyme au scăpat dintr-un laborator american de cercetare în materie de arme biologice.
El spune că SARS-CoV-2 este un virus conceput prin inginerie genetică în laboratorul din Wuhan, susţinând că prezintă semne că a fost fabricat şi conţine proteine ale virusului HIV. Argumentul lui Boyle este că cercetătorii americani au contribuit la crearea lui şi că doctorii, oamenii de ştiinţă şi aleşii ascund adevărul, deşi îl cunosc.
Teoria s-a răspândit via One America News Network, canal conservator american, Iran’s Press TV, Global Research Canada şi Strategic Culture Foundation (descris ca independent, dar controlat de serviciile ruse de informaţii).
9 martie. Contul WeChat, Happy Reading List, repostează un eseu care susţine că armata americană a creat SARS-CoV-2 la un laborator din Fort Detrick, Maryland şi l-a eliberat în China în timpul Military World Games, o competiţie pentru atleţii din armată care a avut loc în octombrie 2019.
Contul, creat în mai 2019, aparţinea unuei femei din provincia Henan. Nu e clar cine a scris articolul.
11 martie. Larry Romanoff, fost consultant de management la o companie din Shanghai, postează un articol pe site-ul Global Research Canada citând ca sursă eseul distribuit pe contul Happy Reading List.
Este ziua în care OMS declară epidemia de COVID-19 pandemie.
Stratcom – centrul de comunicare strategică al NATO spune că acest Centru de cercetare cu privire la globalizare – cu sediul la Montreal şi condus de Michel Chossudovsky, profesor emerit de economie la Universitatea din Ottawa, un conspiraţionist care a susţinut că armata americană poate controla vremea – spune că platforma a fost exploatată de Rusia pentru a cita analişti vestici şi a acţiona prin aşa-numita operaţiune de „spălare de informaţii”.

În noaptea de 12 spre 13 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, postează o serie de tweeturi.
„Când au avut SUA pacientul 0? Câţi oameni au fost infectaţi? Cum se numesc spitalele? Se prea poate ca armata SUA să fi adus epidemia la Wuhan. Fiţi transparenţi! Faceţi publice datele voastre. USA ne datorează explicaţii!”.
Zhao ş-ia îndemnat urmăritorii de pe Twitter să distribuie larg articolul lui Romanoff. Twitter a semnalat doar postarea în engleză şi doar unele postări ulterioare ce trimiteau pe platforma canadiană.
11 tweeturi în serie a scris oficialul chinez – ele au fost citate de peste 99,000 de ori în următoarea lună şi jumătate, în cel puţin 54 de limbi, potrivit  DFRLab.
Zhao a postat un mesaj de recunoştinţă tot noaptea, pe 13 martie: „Să muncim din greu pentru pământul-mamă”.
Global Times şi cel puţin 30 de conturi diplomatice chineze din Franţa până în Panama au venit în întâmpinarea lui Zhao.
Acuzaţiile lui au fost preluate necritic de Rusia şi Iran şi recirculate după ce au fost împinse înapoi de forumurile QAnon. Dar marele lui public a fost din China – hashtagurile populare despre furtuna sa de tweeturi au fost văzute de 314 milioane de ori pe platforma socială Weibo.
Canalele de ştiri din Iran au preluat imediat mesajul lui Zhao citând sursele de pe platformele conspiraţioniste, inclusiv pe Nikulin, expertul rus în arme biologice şi fost presupus oficial ONU. Liderul suprem Ali Khamenei şi alţi lideri militari şi religioşi iranieni au distribuit teoria că epidemia a fost stârnită de SUA, deci totul, inclusiv ajutoarele, trebuie privite cu neîncredere.

Un patogen media 

22 martie, cu ocazia discursului anual de Anul Nou, Khamenei spune: „Nu ştiu cât de reale sunt aceste acuzaţii, dar ce om cu scaun la cap ar avea încredere să primească medicamente de la tine? Se poate ca tratamentul tău să fie o cale de a răspândi şi mai mult virusul”.
23 martie, Ministerul iranian de externe a distribuit un articol publicat de aceeaşi platformă canadiană conspiraţionistă, Global Research, un articol al reţelei publice de televizune care punea la îndoială originea coronavirusului, sugerând că pesemne a fost creat de laboratorul guvernamental de la Fort Detrick.
22 martie, op-ed în mandarină, publicat de Radio Internaţional China: „A ascuns guvernul SUA intenţionat realitatea pandemiei COVID-19 prin gripă? De ce a fost închis în iulie 2019 institutul de cercetări medicale militare în boli infecţioase de la Fort Detrick Maryland?”
Ştirea a devenit contagioasă în China prin conturi ale poliţiei, procurorilor, departamentelor de propagandă, asociaţii anti-culte, ligi ale tineretului comunist, închisori, posturi de radio dedicate traficului şi conturi ale gigantului de televiziune CCTV.
Ambasada Chinei din Franţa a promovat povestea pe Twitter şi Facebook. 7 milioane de vizualizări a adunat ştirea în online doar de pe platformele care publică metrici şi conturile care au promovat-o au distribuit ştirea la peste 817 de milioane de utilizatori.
Conspiraţiile din SUA au întărit valurile de mesaje din China. La sfârşitul lunii martie, George Webb, un conspiraţionist din Washington D.C  a făcut public pe You Tube numele unui rezervist al armatei SUA ca fiind pacientul zero. Această persoană, o femeie ar fi adus virusul din Fort Detrick la Wuhan în timpul jocurilor militare din octombrie 2019.
Între timp, Rusia şi Iranul au dat înapoi în privinţa conspiraţiilor în condiţiile unei mortalităţi ridicate din cauza COVID-19 în rândul cetăţenilor lor.
Beijingul era încolţit de presiuni la nivel global în privinţa responsabilităţii sale după ce a ascuns date despre începuturile pandemiei.  SUA cereau Chinei plata unor despăgubiri băneşti pentru pandemie.
16 mai: CGTN  lansează un documentar cu un fond muzical sinistru despre Fort Detrick.Clipul a rulat pe You Tube fără a fi semnalat. 
11 august, Zhao scrie pe Twitter: „Rămân multe lucruri neclare despre #FortDetrick din SUA şi cele peste 200 de laboratoare biologice din lume”.
14 ianuarie 2021. O echipă OMS ajunge în China pentru a investiga originile epidemiei de la Wuhan.
15 ianuarie. Departamentul de stat american a publicat un „Fact Sheet”: pandemia ar putea fi rezultatul unei scăpări a virusului de la Institutul de Virusologie din Wuhan care colaborat cu armata chineză.
Reacţia Ministerului de Externe chinez: „ultima zi de nebunie a Domnului Mincinos”.
18 ianuarie. Hua Chunying, diplomată chineză, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe şi directorul departamentului de informaţii externe al guvernului chinez:
„Aş vrea să subliniez că dacă SUA vor să dovedească că respectă faptele, atunci ar trebui să deschidă laboratorul biologic de la Fort Detrick, să fie transparente cu privire la chestiuni precum cele peste 200 de laboratoare biologice de peste graniţe, să invite OMS să urmărească originea virusului în SUA”.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.