MIHAIL KOGĂLNICEANU – 130 DE ANI DE LA TRECEREA ÎN NEFIINȚĂ…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

MIHAIL KOGĂLNICEANU
– 130 DE ANI DE LA TRECEREA ÎN NEFIINȚĂ A MARELUI OM POLITIC ȘI SCRIITOR –

La 20 iunie 1891, a decedat, la Paris, Mihail Kogălniceanu, om politic, scriitor și istoric, numit „creierul” Unirii Principatelor Românești. Mihail Kogălniceanu s-a născut la 6 septembrie 1817, la Iași. El a intrat în istoria românilor ca om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist.
Mihail Kogălniceanu a fost unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai secolul…ui al XIX-lea, contribuind cu succes la cercetarea istoriei naţionale şi dezvoltarea literaturii româneşti. În acest sens, a fondat revista „Dacia literară”, iar în articolul inaugural a sintetizat idealurile scriitorilor paşoptişti, punând, astfel, bazele curentului paşoptist din literatură. Personalitate fascinantă a epocii moderne, spirit pasionat, Mihail Kogălniceanu se situează în fruntea celor mai talentaţi reprezentanţi ai generaţiei paşoptiste, contribuind activ în lupta pentru Unirea Principatelor Româneşti.
Mihail Kogălniceanu a devenit prim-ministru al României, la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și, mai târziu, a îndeplinit funcțiile de ministru al Afacerilor Externe, sub domnia lui Carol I. A fost membru fondator al Societăţii Academice Române din 1868, preşedinte al Academiei Române (1887-1890) și un colaborator apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cei doi bărbaţi de stat au întocmit împreună un amplu plan de reforme, ce vor pune bazele constituirii statului român modern. În timpul mandatului său de ministru al afacerilor externe în guvernul Brătianu, România îşi cucereşte Independenţa de stat. Personalitate cu vastă experienţă politică şi diplomatică, Mihail Kogălniceanu a fost unul dintre liderii marcanţi ai Partidului Naţional Liberal.

BIBLIOGRAFIE:
– Hîncu, Dumitru – Kogălniceanu, București, Editura Tineretului, 1960;
– Zub, Alexandru – Mihail Kogălniceanu: Biobibliografie, București, Editura Enciclopedică Română, 1971;
– Zub, Alexandru – Mihail Kogălniceanu, București, Editura Științifică și Enciclopedică, 1984.
FOTO: expoziție cu volume aflate în colecțiile Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu
Elena Ion, bibliotecar

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.