Ministrul de Interne, despre structurile și strategiile antidrog din România: „Nu pot să spun că sunt foarte mulțumit cum acționează”

În contextul scandalului privind traficul și consumul de droguri de la Saga Festival, ministrul de Interne Lucian Bode, a spus, joi dimineață, într-o conferință de presă că este incorect pentru structurile MAI să se pună o întrebare retorică în public: „Ce ați făcut?”.

„Am avut parte de o tragedie și este regretabil că un tânăr a murit în urma supradoze la acest festival. La fiecare acțiune de amploare la care noi participăm, evident că noi tragem concluzii și pe principiul lecțiilor învățate transmitem structurilor noastre ce s-a făcut bine și ce trebuie să corectăm. Așa am făcut și aici. 73 de mii de participanți, 129 de dosare penale, 119 dosare penale pe componentă de consum, deținere ilegală de droguri și substanțe interzise. Acestea sunt cifre care spun totul despre activitatea structurilor MAI din cele trei zile. Iertați-mă, aceste dosare penale au fost întocmite de structurile MAI, nu de către altcineva. Teoria că MAI nu a fost prezent activ în acest eveniment este una falsă. Am avut peste 400 de efective zilnic în cele trei zile de festival”, a spus Lucian Bode.

„Am dispus structurilor MAI să vină cu un plan pe cele două componente: de prevenire și de combatere. Astăzi, începând cu orele 10:00, am convocat toate structurile cu responsabilitate în acest domeniu și în urma acestei întâlniri vom stabili măsuri pe termen scurt, pe termen mediu privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri și alte substanțe interzise. Concret, vom reevalua activitățile de colectare a datelor, vom pregăti suplimentar personalul MAI, vom stabili calendarul evenimentelor cu public numeros și acolo vom avea o prezență sporită a efectivelor MAI, vom pregăti organizatorii de evenimente pentru că este nevoie să avem o colaborare foarte bună și, foarte important, vom comunica public”, a mai spus ministrul.

Lucian Bode nu este mulțumit de modul în care este condusă lupta antidrog în România.

„Nu pot să spun că sunt foarte mulțumit cum acționează, atâta timp cât azi sunt destructurați și mâine sunt alții în loc”, a spus Lucian Bode, într-o conferință de presă, joi.

Ministrul a arătata că structurile conduse de el a multiple proiecte de prevenire antidrog în care au intrat zeci de mii de elevi.

În anul 2021 au fost destructurate, potrivit ministrului, 52 de grupări infracționale și au fost inculpate peste 1600 de persoane. De asemenea, 2,8 tone de droguri au fost confiscate anul trecut, printre care la Constanța anul trecut 1,4 tone de heroină, a fost cea mai mare captură din ultimii 30 de ani.

Lucian Bode a mai spus ca toate instituțiile statului trebuie să facă front comun pentru a limita acest flagel. „Ne privește pe toți”, a adăugat Bode.

La Saga Festival, un tânăr a murit și alte zeci de participanți au ajuns la spital din cauza consumului de droguri.

Potrivit Știrilor TVR, care citează surse din Ministerul de Interne, în actualele condiții, se pot face prea puține pentru combaterea traficului de droguri. „Prevenirea traficului de droguri necesită resurse importante și una dintre cele mai importante este cea umană. Tocmai aceasta lipsește Poliției”, notează sursa citată.

Sunt aproximativ 300 de polițiști care se ocupă de combaterea traficului de droguri.

Fenomenul consumului de droguri a câștigat teren în perioada pandemiei peste tot în Europa. Se estimează că aproximativ 83 de milioane de adulți din Uniunea Europeană, adică 28,9 %, au consumat droguri ilegale cel puțin o dată în viață.

Știre preluata de la 7Media.ro

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.