Ministrul Educației, despre decontarea navetei elevilor. Vor primi sau nu bani de la stat

Ce se va întâmpla cu decontarea navetei elevilor. Ministrul Educației a făcut noi precizări. Se vor da sau nu bani de la stat pentru transport?

Ministrul Educației, despre decontarea navetei elevilor

Ministrul Educației a făcut anunțul pe care îl tot așteptau școlarii despre decontarea navetei elevilor. Sorin Cîmpeanu a explicat că, în acest moment, aceasta nu se poate realiza, fiind obiectul unei legi privind transportul nereglementat. Situația s-ar putea schimba, însă, printr-o ordonanță de urgență la care se lucrează deja.

„Naveta face obiectul legii 226, care nu a putut fi pusă în aplicare pentru că se referă la transportul nereglementat și dacă este nereglementat este greu să îl introduci în cadrul legal (…), deci nu poate fi decontat. Avem în lucru în acest moment o OUG care să reglementeze naveta elevilor în regim de urgență pentru ca sumele care sunt deja prevăzute în bugetul Ministerului Educației”, a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit Mediafax.

Propunerea pentru bugetul Ministerului Educației are alocată o sumă de 100 de milioane de lei, ce ar urma să fie folosiți de îndată ce acesta va fi aprobat.

„Ne dorim clarificarea acestei chestiuni pentru a nu se întârzia decontarea efectivă a navetei elevilor, pentru că este un element extrem de important. Pentru foarte mulți dintre ei această posibilitate de decontare face diferența între a putea merge la școală și a nu putea merge la școală. Sumele există în buget, gratuitatea este totală. Este vorba de o procedură care să coreleze cu legea această posibilitate de decont. Noi avem în atenție cu maximă urgență pentru a putea deconta de îndată ce legea bugetului va fi aprobată”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației, despre decontarea navetei elevilor
Sorin Cîmpeanu. Inquam Photos / Ilona Andrei

Transport gratuit integral pentru elevi, 50 de procente reducere pentru studenți

În timp ce elevii urmează să beneficieze de transport gratuit, în cazul studenților va fi vorba despre o reducere de 50% la transportul cu trenul, a precizat Florin Cîțu. Premierul a dat exemplul unor alte țări din Europa ce nu oferă gratuitate. Studenții au ieșit în stradă pentru „apărarea gratuității la călătoriile cu CFR”. Protestul a fost organizat de Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți a fost intitulat „Marșul Pomanagiilor Împotriva Neoliberalismului” și a avut loc sâmbătă, în București.

„Evenimentul intitulat Marşul Pomanagiilor Împotriva Neoliberalismului va avea loc sâmbătă, 20 februarie, în Bucureşti. Întâlnirea va avea loc la ora 14.00 în faţa sediului USR de pe Şoseaua Pavel D. Kiseleff, participanţii urmând să picheteze şi sediul PNL de pe Bulevardul Aviatorilor, pentru ca apoi să plece spre Piaţa Victoriei şi să-şi facă mesajul auzit în faţa Guvernului. (…)

Organizatorii protestului insistă că măsurile de austeritate lovesc în cei mai vulnerabili dintre tineri şi că Guvernul sacrifică accesul la mobilitate al studenţilor în jocurile politice la care ia parte. Aceştia se opun, de asemenea, posibilelor soluţii de compromis prin care politicienii încearcă să tempereze reacţiile venite din partea tinerilor în ultimele zile”, a transmis Sindicatul Elevilor şi Studenţilor Militanţi.

Decizia Guvernului e a limita călătoriile studenţilor cu trenul a fost contestată și de alte organizaţii ale studenţilor din țară.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.