Modificare importantă pentru șoferii din România. Se întâmplă de la începutul anului și se simte la pompă

Conducătorii auto din țara noastră se confruntă cu o situație dificilă la început de an. O modificare importantă îi afectează pe șoferii din România, care resimt efectele direct la pompă. Se pare că 2022 a debutat în forță în privința prețurilor la carburanți.

Ce modificare importantă a fost resimțită la pompă de către șoferii din România

Începutul noului an, a adus o modificare importantă la pompă, descoperită de către șoferii români care și-au alimentat mașinile încă din primele zile ale lui 2022. Cu toții au observat o creștere susținută a prețurilor carburanților, care nu pare să încetinească. Litrul de benzină sau cel de motorină a crescut chiar și cu 13-14 bani, în doar o săptămână. Dacă luăm în considerare evoluția de la debutul acestui an, scumpirea a urcat la 41 de bani pe litru.

Prețul pentru un litru de benzină standard, regăsit în data de 14 ianuarie, la benzinăria Petrom din zona Șoseaua Virtuții, București, era, conform economica.net, de 6,38 de lei, în timp ce motorina standard costa 6,34 lei/litrul. La numai o săptămână distanță, aceeași stație de carburanți practica prețuri de 6,51 lei/litrul pentru benzina standard și de 6,48 lei litrul pentru motorina standard. Deci o majorare cu 13 bani pentru litrul de benzină și de 14 bani pentru motorină. Pe de altă parte, costul pentru GPL a rămas stabil.

Benzina și motorina s-au scumpit semnificativ de la începutul anului

Care sunt principalele motive ale scumpirilor la carburanți

Raportându-ne la prețurile de la finalul anului trecut, se remarcă o evoluție cu 41 de bani pentru cele două sortimente de carburanți, în timp ce GPL-ul se păstrează în aceleași limite. Aceste scumpiri sunt generate de creșterea accizei, care se ajustează cu inflația anuală. Astfel, a fost înregistrată o scumpire de 7-8 bani pe litru. Totodată, restul scumpirilor se datorează creșterii prețului țițeiului, care a influențat majorările produselor petroliere.

Prețul petrolului a ajuns la o valoare maximă uluitoare, în comparație cu ultimii șapte ani, după ce rebelii Houthi au atacat mai multe ținte din Emiratele Arabe Unite cu ajutorul dronelor. Astfel, prețul țițeiului Brent pentru Europa a ajuns să depășească 87 de dolari pe baril, în timp ce WTI, considerat de referință pentru piața americană, a urcat peste 85 de dolari pe baril. Ambele au o cotație mai ridicată decât cea din octombrie 2014.

Scumpirile ar putea să continue

Conform datelor din urmă cu un an de zile, prețurile țițeiului s-au majorat cu 50% doar în 2021, ca urmare a deficitului de cărbune și gaze. Această tendință de scumpire se va păstra și anul acesta, susțin specialiștii din domeniu. Țițeiul Brent ar putea urca peste nivelul de 100 de dolari, în lipsa unor investiții în acest sector. Totodată, prețurile petrolului ar putea să fie influențate și de reticența unor guverne de a impune restricții dure.

Pe de altă parte, România pare să se păstreze pe lista țărilor ieftine în privința prețului la carburanți, fiind clasată pe poziția a treia în Europa. Pentru un litru de benzină, prețul mediu atinge 1,28 euro, față de Bulgaria, care practică un preț de 1,19 euro/litru și Polonia, unde au fost luate măsuri administrative, cu 1,26 euro/litru. În privința prețului la motorină, în România aceasta costă 1,27 euro/litrul, față de Bulgaria cu 1,22 euro.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.