Moldovenii au ales Vestul votând cu ruşii în ceafă

Conform „AFTER POLL 2021”, care este un sondaj telefonic la ieşirea de la urne (exit poll telefonic) în parlament ar accede patru formaţiuni electorale: Partidul Politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate , cu 55,19 la sută din voturi, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, 24 %, Partidul Politic „Şor”, 8,1 % şi Blocul electoral „RENATO USATÎI” cu 4,4%. 
Citeşte şi:
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, peste 1. 462. 809 de alegători au reuşit să-şi exprime dreptul la vot la secţiile din ţară, înregistrându-se o rată de participare de 48,16 la sută, faţă de puţin peste 49%, la scrutinul parlamentar din 2019. În municipiul Chişinău au votat 311.188 de alegători, cu o rată de participare de peste 47,6 la sută. Peste 199 de mii de cetăţeni moldoveni au votat peste hotare, faţă de 75 de mii la parlamentarele din 2019. Totuşi cifră nu este finală deoarece, la ora închiderii urnelor în Republica Moldova,  procesul de vot a continuat în unele ţări din Europa, SUA şi Canada. 
La secţiile de votare din Transnistria au votat peste 28.770 de alegători, faţă de recordul de 37 257 înregistrat la alegerile parlamentare din 2019. Cei mai activi au fost alegătorii cu vârstele cuprinse între 56 şi 70 de ani şi constituie 35,61%. După care au urmat cetăţenii cu vot de drept care au între 41 şi 55 de ani – 24,35 %. Persoanele cu vârstele cuprinse între 26 şi 40 de ani reprezentă 21,87 la sută, iar cei care au o vârstă mai mare de 70 de ani reprezintă 12 % din alegători. Cei mai pasivi alegători au fost tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, rata lor de participare reprezentând 6,76 %. Din punct de vedere geografic, cei mai activi votanţi au fost în raioanele Criuleni şi Ocniţa, cu rate de participare de 48%, urmaţi de cei din Donduşeni şi Rezina, cu peste 47%. Cei mai pasivi la acest scrutin au fost alegătorii din Autonomia Găgăuză, unde au votat aproape 36%, Cantemir (37%), Cimişlia (38%), Hânceşti (39%).
Cozi la secţiile de votare din Occident
Cetăţenii moldoveni care trăiesc în diaspora s-au mobilizat pentru alegerile parlamentare anticipate, sute de persoane stând la cozi în mai multe oraşe din state din Vestul Europei. Potrivit imaginilor publicate de PAS Diaspora, în zeci de localităţi din afara Republicii Moldova, cetăţenii cu drept de vot la alegerile parlamentare anticipate de duminică stau la coadă pentru a-şi exprima opţiunea. Astfel de situaţii se înregistrează la Londra, Frankfurt, Modena, Bremen, sau Paris. În unele locuri, sute de persoane s-au aşezat la cozi nainte de deschiderea secţiilor de votare. Peste 135.000 de persoane au votat în străinătate.
În România au fost deschise 12 secţii de votare, dar nu au fost cozi, la ora 16.00 doar aprope 11.000 de moldoveni votaseră în România. Şi în Rusia, prezenţa la urne a fost scăzută, la ora 16.00 exprimându-şi dreptul de vot 5000 de moldoveni. Preşedintele CEC, Dorin Cimil, a precizat că la unele secţii de votare din străinătate s-a înregistrat un flux mai mare de cetăţeni . Este vorba în special de următoarele ţări: Italia, Franţa, Irlanda, Germania, România, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Portugalia şi Grecia. În context, preşedintele CEC a menţionat că cele mai solicitate secţii de votare sunt în oraşele Bologna, Paris, Parma, Verona, Berlin, Frankfurt pe Main, Brescia şi Padova. 
Vot sub tensiune în Transnistria
O prezenţă masivă la urne se observă în Transnistria, unde au fost deschise în total 41 de secţii de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care s-au desfăşurat duminică în Republica Moldova.
Până aproape de orele amiezii votaseră deja 17.566 mii de alegători domiciliaţi în regiunea transnistreană, conform Radio Chişinău , care relatează, citând martori, că dintre alegătorii transnistreni ar fi primit bani pentru votul lor. La Varniţa, la cele patru secţii de votare s-au format cozi de zeci de persoane chiar de la primele ore ale dimineţii. De asemenea, coloane de zeci de maşini erau parcate în preajma secţiilor de vot din Varniţa.
„Am auzit că fiecare care vine la vot primeşte 200 de ruble, iar şoferul care îi aduce – câte patru oameni în autoturism -400 de ruble pentru o rută“, le-a mărturisit jurnaliştilor de la Chişinău un localnic din Transnistria. Jurnalişti de la site-ul specializat Zona de Securitate au transmis de la faţa locului că au informaţii veridice potrivit cărora angajaţilor fabricii de textile Tirotex din Bender/Tighina li se oferă un bon dacă vin să voteze, în timp cei de holdingul Sheriff o sumă de aproximativ 25 de dolari de persoană. „Am auzit şi că se oferă 500 de ruble fiecărui om care vine să voteze“, spune unul dintre jurnalişti, citaţi de Radio Chişinău. De asemenea la Rezina s-au format cozi la secţiile de votare deschise pentru cetăţenii din regiunea transnistreană.
Două cazuri de transportare organizată a cetăţenilor din regiunea transnistreană la secţiile de votare din satul Copanca, raionul Căuşeni şi din oraşul Rezina au fost raportate în primele ore ale dimineţii de către observatorii Promo-Lex. 
Veteranii de război de pe Nistru au monitorizat transportul
Ca şi la alegerile prezidenţiale, veterani ai războiului de pe Nistru s-au organizat şi au monitorizat transportul care intră în localitate, notând numerele de înmatriculare. Din notiţele lor rezultă că autobuzul 7 care leagă Varniţa de oraşul Tighina a circulat mult mai des decât prevede orarul. De asemenea, ei au observat taxiuri care au făcut curse repetate, informează postul de radio Europa Liberă. Interesul cetăţenilor din această zonă pentru procesul electoral a crescut brusc începând cu scrutinul parlamentar din 2016, când peste 37.000 de cetăţeni au participat la vot, de patru ori mai mulţi decât la scrutinele anterioare, când votau între 5.000 şi 8.000 de alegători din stânga Nistrului, notează Radio Chişinău.
Forţele ruse au fost în alertă
În acelaşi timp, forţele ruse de menţinere a păcii în Transnistria s-au declarat pregătite să intervină în cazul unor provocări la secţiile de votare situate în zona de securitate a conflictului pentru alegerile parlamentare anticipare care au loc duminică în Republica Moldova. O declaraţie în acest sens a fost făcută agenţiei de presă ruse TASS de Andrei Gorobţov, şeful delegaţiei ruse în cadrul Comisiei mixte de control (CUC), un organism colectiv de coordonare a operaţiunii de pace de pe Nistru. „Comandamentul contingentului Federaţiei Ruse a dat instrucţiuni cum să acţioneze militarii în astfel de situaţii şi au fost luate măsuri suplimentare în eventualitatea unor provocări despre care ne-au avertizat forţele de ordine. Trupele de menţinere a păcii sunt pregătite să desparte părţile aflate în conflict, în caz că asemenea situaţii vor apărea în conformitate cu regulile stabilite“, a declarat Gorobţov. Responsabilul rus a spus că anterior în zona de securitate au avut loc deja provocări puse la cale de unul din partidele moldovene, care a încercat să pătrundă în Transnistria. Potrivit media de peste Prut, reprezentanţi ai patru formaţiuni unioniste care participă la actualele alegeri pe liste comune – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Uniunea Salvaţi Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) şi Partidului Partidul Liber (PL) au încercat să ajungă în cursul săptămânii la Tighina pentru a face campanie electorală, dar la aşa-numita „graniţă de la Varniţa“ au fost opriţi de bărbaţi în uniforme militare, dintre care unii aveau însemnele armatei ruse.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.