Nabiullina, despre o posibilă recesiune a economiei Rusiei: „Așa nu-mi place să caut punctul minim”

Președintele Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, nu a răspuns la întrebarea dacă economia rusă a atins punctul cel mai de jos sau trebuie să se aștepte la o recesiune prelungită. Potrivit doamnei Nabiullina, ei nu-i place să „caute punctul minim”, scrie cotidianul Kommersant.

Guvernatorul Băncii Centrale nu a exclus riscul unui „scenariu dur al evoluției evenimentelor” din economia mondială. „Nu-mi place deloc să caut punctul cel mai de joc în nici o problemă”, a declarat Elvira Nabiullina la forumul Finopolis.

Potrivit spuselor sale, ca răspuns la înrăutățirea situației financiare globale, Rusia trebuie să își accelereze transformarea structurală. Ea a anunțat că, până la sfârșitul anului, va fi adoptat un nou concept de reglementare a sectorului financiar.

Elvira Nabiullina a declarat că, deocamdată, previziunile privind inflația în Rusia nu scad. Referindu-se la o eventuală menținere a dobânzii cheie, ea a declarat că riscurile dezinflaționiste și proinflaționiste sunt echilibrate pe termen scurt. Potrivit acesteia, autoritatea de reglementare va analiza situația și va ține cont de viteza de ajustare a sectoarelor economice. Cu toate acestea, potrivit prognozei șefei Băncii Rusiei, în 2023, rata dobânzii de referință ar putea rămâne aceeași ca și în anul în curs.

Nabiullina a vorbit și despre stabilizarea operațiunilor cu numerar și revenirea acestora la o „normă sezonieră”. Ea a remarcat că ieșirile de numerar au atins nivelul maxim în februarie, după care în septembrie și octombrie. „Dar, în general, retragerile de numerar în septembrie-octombrie au fost mai mici decât cele din februarie-martie. În septembrie, dacă nu mă înșel, au fost 500 de miliarde de ruble, iar în octombrie – aproximativ 100 de miliarde de ruble”, a spus ea.

Anterior, Nabiullina a declarat că transformarea structurală a economiei ruse va dura mai mult de un an. Ea a declarat că rata cheie de 7,5% arată în mod adecvat echilibrul riscurilor pentru inflație.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.