Evident că situația critică provocată de Pandemia cu Coronavirus a condus, și la Giurgiu, la apariția unor mici afaceri despre care deocamdată se discută doar pe la colțuri. Conform unor surse credibile, un grup de asistente medicale tratează, contra cost, la domiciliu, persoanele carantinate, depistate pozitiv la testul cu Coronavirus.
Astfel, cei ce dispun de bani își pot amenaja acasă o microsecție de terapie intensivă, cu tub de oxigen, monitor , aparate de măsurare a tensiunii arteriale și a saturației etc.
Conform acelorași surse, prestațiile asistentelor sunt destul de piperate…Se pare că doar o perfuzie poate ajunge la 200 de lei, fiecare manevră în plus făcută bolnavului fiind taxată, ca atare!
Și uite așa, afacerea a devenit , de la o zi la alta, o sursă importantă de venit pentru ”prestatori”. Vor fi probabil voci care ne vor spune că asistentele își riscă în acest mod, sănătatea și (de ce nu!), chiar viața, prestând tratamentele la domiciliul bolnavului.
După cum observăm, totul a început să semene cu fenomenul meditațiilor în particular, ale profesorilor, care, este adevărat, sunt extrem de utile elevilor , dar conduc , volens-nolens, la evaziune fiscală, cât timp banii obținuți din orele de predare nu sunt fiscalizați.
Mai mult de atât, cine îi împiedică pe acești ”buni samariteni” din sănătate să își înființeze un PF în numele căruia toate prestațiile medicale ar putea fi acoperite de legalitate? Alte voci ne vor spune că habar nu avem noi câte autorizații medicale trebuie obținute și câte condiții trebuie îndeplinite până să ajungi să faci o injecție, în regim privat..
În tot acest timp, un grup de oportuniști, care au ghicit că momentul este extrem de nimerit pentru dezvoltarea unei astfel de afaceri afaceri, obțin sume consistente deși, ele ar fi putut aduce surse financiare importante unităților spitalicești, de stat, respectiv, nouă tuturor, în condițiile în care ele ar fi oferit în plus un lucru esențial: garanții sanitare!
Nu vrem să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă un astfel de bolnav tratat de Covid, la domiciliu, ar muri, iar rudele acestuia l-ar învinovăți pe prestator că omul a murit din cauza modului în care a fost îngrijit. Căci în acest context, nici vorbă de ”malpraxis”…
Iată de ce aceste afaceri personale poate căpăta, oarecum, un damf de tămâie, fiind făcute permanent sub obsesia zgomotului sfidător de cătușe…
În ciuda tuturor acestor evidențe, am putea spune că până la urmă oamenii aceștia își riscă sănătatea și libertatea (Nu-i așa?!) ajutându-și semenii, deși scopul lor cert (să fim sinceri) este acela de a obține niște venituri și cam atât…
Deși ilegale, gesturile asistentelor care ajută niște oameni disperați, amenințați de un virus letal , căruia nu-i pasă de cine vrea să facă afaceri pe seama lui, se circumscriu unui fenomen pe care nu noi suntem în măsură să îl judecăm.
Sfidător și cinic este faptul că din cele ce v-am prezentat mai sus, încă odată se conturează marea prăpastie ce se deschide tot mai mult între săraci și bogați. Banii, așa cum observăm, oferă celor ce dispun de ei, șanse în plus de supraviețuire, în timp ce acelora lipsiți de resurse materiale nu le rămâne decât să se roage la Bunul Dumnezeu, pentru împlinirea unei minuni. Din fericire pentru toți acești oameni , minunile chiar există și chiar se împlinesc câteodată…Mai ales atunci când crezi în ele!
(Florian Tincu)
Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: O ”rețetă” de afacere sigură, pe seama bolnavilor de COVID-19, se conturează la Giurgiu!
2020-12-05
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.