Occidentul, acuzat de activarea articolului 5 din Tratatul NATO din cauza Ucrainei

Politologul finlandez Johan Bäckman a declarat că livrările de armament occidental în Ucraina pot fi interpretate ca o activare a Articolului 5 din Tratatul NATO privind apărarea reciprocă a tuturor membrilor Alianței, relatează Lenta.ru.

”Livrările de arme de către statele NATO în Ucraina înseamnă, de fapt, folosirea Articolului 5 din Tratatul NATO privind apărarea reciprocă a tuturor membrilor Alianței. Țările Occidentului acționează ca și cum Ucraina ar fi membră NATO”, a spus Bäckman într-un dialog cu publicația Ukraina.ru.

Potrivit spuselor sale, prin acțiunile ei, Alianța Nord-Atlantică a făcut din Ucraina o armă împotriva Rusiei. În același timp, politologul a subliniat că livrările de arme către Kiev sunt ilegale din cauza statutului de țară nealiniată al Kievului și încalcă dreptul internațional.

”Dacă Ucraina ar fi fost de-jure membru NATO, ar fi fost legal. Dar nu acum”, a subliniat el.

Conform Articolului 5 din Tratatul NATO, un atac asupra unui membru al Alianței Nord-Atlantice va fi privit ca un atac asupra tuturor membrilor organizației, amintește Lenta.ru.

Consecința noilor livrări

În opinia cercetătorului Benjamin Giltner, de la Defense Priorities, decizia SUA de a trimite în Ucraina armament în valoare de miliarde de dolari poate duce, în viitorul apropiat, la o catastrofă. În acest sens, el a făcut referire la analistul Jordan Cohen, care a amintit de evenimentele din Siria și Yemen, când armele furnizate de Washington au ajuns pe piața neagră și în mâinile teroriștilor.

În plus, el a atras atenția că, pe măsură ce Washingtonul își sporește livrările de arme în Ucraina, situația în regiune devine tot mai încinsă, deoarece Rusia interpretează acest lucru drept o amenințare la adresa securității sale.

”Există și alte instrumetne, precum negocierile diplomatice. Ucraina și SUA trebuie să folosească ceva, dar nu arme, pentru a pune capăt acestei crize”, a declarat Giltner.

Amenințările Articolului 5

Secretarul de stat al Apărării din Polonia, Wojciech Skorkiewicz, a declarat, anterior, că este pregătit să activeze Articolul 5 din Tratatul NATO. Motivul amenințărilor din partea Rusiei a devenit amplasarea de rachete hipersonice ”Kinjal” în regiunea Kaliningrad.

Potrivit spuselor sale, Alianța Nord-Atlantică poate folosi respectivul articol nu doar în cazul unei posibile scurgeri radiactive la Centrala nucleară de la Zaporojie, dar și din cauza desfășurării de către partea rusă a unor rachete hipersonice în apropierea statelor membre NATO.

El a adăugat că garanțiile articolului 5 din Tratatul NATO au fost și rămân în vigoare. Angajamente corespunzătoare au fost afirmate, potrivit spuselor sale, de membrii NATO și de președintele SUA, Joe Biden.

Anterior, vicepremierul Ucrainei pentru integrare europeană și euro-altantică, Olga Stefanișina, a declarat că țara ei nu se mai mulțumește doar cu Planul de acțiuni pentru aderarea la NATO (MAP) și că autorităților de la Kiev le convine doar aderarea la Alianță.

Punctul de vedere exprimat de Stefanișina vine după ce șeful Biroului președintelui Ucraine, Andrei Ermak, a anunțat, anterior, că Ucraina și șapte țări ale Europei au început cooperarea în cadrul unui nou format numit ”Inițiativa de la Kiev”. Precizând că noul format reunește ”vecini direcți și parteneri apropiați”, el a menționat că scopul ”Inițiativei de la Kiev” este de a întări coordonarea țărilor în chestiuni de securitate regională și colaborare practică în combaterea amenințărilor la adresa securității.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.