Oskar Lafontaine: Încă din 2014, SUA au pregătit Ucraina pentru un conflict cu Rusia

Statele Unite au început să pregătească Ucraina pentru o confruntare cu Rusia cel puțin după lovitura de stat din 2014, a declarat fostul președinte al Partidului Social-Democrat din Germania, Oskar Lafontaine, într-un interviu acordat publicației Deutsche Wirtschafts Nachrichten, scrie cotidianul Izvestia.

Din acel moment, SUA și „vasalii lor occidentali” au înarmat în mod susținut Ucraina și au pregătit-o pentru o confruntare cu Rusia, a spus politicianul german. Ca urmare, a adăugat el, Ucraina a devenit membru de facto al NATO, dar politicienii occidentali și o serie de mijloace de informare în masă ignoră în mod intenționat această situație.

Potrivit acestuia, conflictul din Ucraina este „un război proxy al Statelor Unite împotriva Rusiei”, care a fost „pregătit dinainte”. Unul dintre scopurile urmărite de autoritățile americane în timpul conflictului a fost realizarea „cu orice preț, ruperea legăturii dintre economia și tehnologie germană și materiile prime rusești”. El a calificat cursul de confruntare al actualului guvern al republicii în raport cu Federația Rusă drept „o trădare a moștenirii politicii de destindere a tensiunii internaționale” urmată de fostul cancelar al Republicii Federale Germania Willy Brandt (1913-1992) în prima jumătate a anilor ‘1970 pentru a depăși contradicțiile dintre Occident și URSS, – ceea ce „nu se poate ierta”.

Lafontaine a apreciat că SUA au reușit să obțină și deteriorarea relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia, având, acum, posibilitatea de a determina politica țărilor UE.

Cu toate acestea, Washingtonul nu a reușit să pună în aplicare pe deplin planurile sale pentru Rusia, consideră Lafontaine.

„În ciuda livrărilor uriașe de arme pentru Ucraina, deși acolo a fost trimis un număr mare de „consilieri militari”, s-a constatat că o putere nucleară precum Rusia nu poate fi învinsă pe cale militară. În plus, sancțiunile antirusești au avut un efect de bumerang pentru Occident”, a spus el.

Anterior, analistul politic american John Mearsheimer a atribuit Washingtonului vina pentru conflictul din Ucraina, explicând acest lucru prin încercarea americanilor de a încolți Rusia prin extinderea NATO.

În total, de la începutul operațiunii speciale rusești de apărare a Donbass, SUA au alocat Ucrainei ajutor în domeniul securității în valoare de peste 18,6 miliarde de dolari, iar începând din 2014 – peste 21,4 miliarde de dolari. La 23 noiembrie, șeful Departamentului de Stat, Anthony Blinken, a anunțat că SUA vor oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari și care include loturi suplimentare de armament din depozitele Departamentului de Apărare al SUA.

După cum a relatat The New York Times la 26 noiembrie, mai mult de jumătate dintre țările NATO și-au epuizat aproape complet stocurile de arme din cauza livrărilor către Ucraina. Se menționează că Franța, Germania, Italia și Olanda încă mai pot furniza muniție.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.