Președintele Bulgariei nu a semnat Declarația privind aderarea Ucrainei la NATO

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a refuzat să semneze textul integral al Declarației a nouă state din Estul Europei din cauza punctului privind susținerea aderării Ucrainei la NATO, a anunțat serviciul de presă al șefului statului, informează agenția RIA Novosti. Duminică, documentul a fost semnat de președinții României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei și Slovaciei.

”Rumen Radev nu este de acord cu textul integral al Declarației adoptate de o serie de țări est-europene privind statutul Ucrainei de membru al NATO. Președintele susține alte poziții, care se regăsesc în document”, se arată în comunicat.

Bulgaria a semnat Declarația privind viitoarea aderare a Ucrainei la summitul NATO de la București, din 2008, dar într-un cu totul alt context de securitate, a menționat serviciul de presă.

În opinia liderului bulgar, decizia privind aderarea Ucrainei la Alianță trebuie luată numai după ce Moscova și Kiev, în calitate de părți ale conflictului, vor adopta și vor pune în practică parametrii clari de reglementare a acestuia.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a depus cererea de aderare la NATO în procedură accelerată. Declarația lui a venit după ce Vladimir Putin și șefii DNR, LNR, ai regiunilor Zaporojie și Herson au semnat tratatele de aderare a acestor teritorii la Rusia.

După cum a declarat consilierul președintelui SUA pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, în acest moment, angajarea procedurii de aderare a Ucrainei la NATO este inoportună. Secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a subliniat, la rândul său, că Alianța își concentrează eforturile pentru acordarea de ajutor autorităților de la Kiev pe linie de autoapărare.

Potrivit secretarului de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, Kremlinul urmărește cu atenție evoluția situației. El a precizat, de asemenea, că ”orientarea Ucrainei spre NATO și confirmarea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO au devenit una dintre motivele operațiunii militare speciale”.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.