Președintele CJ, Dumitru Beianu, declară că o contestație a Prefecturii Giurgiu, blochează cel mai mare proiect de investiții, de 250 milioane de euro! Cine nu vrea dezvoltarea acestui județ…

Președintele CJ, Dumitru Beianu, declară că o contestație a Prefecturii Giurgiu, blochează cel mai mare proiect de investiții, de 250 milioane de euro! Cine nu vrea dezvoltarea acestui județ…

 Joi la prâz, în sala de ședințe a Consiliului județean Giurgiu a avut loc o conferință de presă la care președintele CJ, Dumitru Beianu a prezentat bugetul Consiliului județean Giurgiu și pe larg  câteva din proiectele pregătite pentru acest an ( și nu numai), atât la nivelul Municipiului cât și al județului Giurgiu.

 Alături de Președintele CJ, Dumitru Beianu la conferință a participat și directorul economic al instituției, George Dobre.

În deschiderea ședinței  Președintele Beianu spunea că în ceea ce privește investițiile, până la acest moment CJ se poate lăuda cu 20 de proiecte deja aprobate, cele mai multe fiind pe eficientizare energetică.

Avem până acum proiecte câștigate în sumă de 15 milioane de lei, în cadrul cărora nu am inclus acel proiect de 12 milioane de euro  prin care am achiziționat, împreună cu Primăria Giurgiu, un  număr semnificativ de  microbuze și autobuze pentru un proiect major   dedicat transportului de persoane .

Trebuie dezvoltată o zonă metropolitană  și împreună cu partenerii noștri de la Primăria Giurgiu vom găsi soluții  în acest sens, pe parcursul acestui an. 

Cele mai mari probleme însă, în Municipiul Giurgiu, vor rămâne cele legate de sistemul de colectare și depozitare a deșeurilor  menajere și cele legate de infrastructură.  Avem la dispoziție deopotrivă atât fondurile europene câtși Programul Național ”Anghel Saligny” și vă asigur că nu vom rata nicio categorie de investiții, în interesul giurgiuvenilor, pentru care să nu găsim soluții îentru înscrierea și câștigarea proiectelor.

Din acest mandat Consiliul Județean va contribui la investiții publice și private în valoare de un milliard de euro!  

Abordând tema  investițiilor  ce urmază a fi realizate în acest mandat, președintele CJ, Dumitru Beianu, spunea: Pot să mă angajez să afirm în fața dvs. un lucru despre care am vorbit doar cu viceprimarul Municipiului, Silviu Dumitrescu, încă din perioada campaniei electorale și anume că din acest mandat Consiliul Județean va contribui și va fi implicat în implementarea județului Giurgiu în investiții publice și private în valoare de un milliard de euro!  Suntem foarte aproape de a porni licitațiile pentru proiectele de apă și apă uzată, unde valoarea contractului care urmează să fie semnat cu Ministerul Fondurilor pe programul operational ”infrastructură mare” a crescut de la 200 de milioane, când am început eu acest proiect, în 2012, la aproximativ 375 de milioane de euro!  Vorbim despre o sumă imensă care va intra îm județul Giurgiu, în perioada următoare. La asta se vor mai adăuga alte proiecte pe infrastructură și pe alte domenii, dar și pe investiții private. 

Un proiect de investiții de  250 de milioane de euro, blocat de Prefectura Giurgiu

Cel mai mare proiect de investiții,  privat,  însă acela de  construire a unei centrale fotovoltaice prin concresionarea unui teren de 300 de ha  pe care îl deține Consiliul județean, investiție  de peste 250 de milioane de euro, pentru care căutăm încă soluții juridice. Dacă în prezent avem toată disponibilitatea profesională a colegilor mei, avem însă și oponenți care, din varii motive, par că n-ar vrea să se dezvolte județul nostru. Acest proiect de 250 de milioane de euro presupunea concesionarea a 300 de ha de teren…Existau firme interesate să oferteze. Cu toate astea Instituția Prefectului a atacat în Contencios acest proiect de Hotărâre cu argumente care nu stau în picioare, pe care le-am aflat din motivare…Sunt argumente ce puteau fi rezolvate printr-o corespondență între cele două instituții, argumente ce pot conduce din nefericire la o întârziere de un an de zile, cât ar dura în mod normal acest prooes între instituții.

În această perioadă s-ar consuma capacitățile de energie electrică pe care le poate prelua Transelectrica din județul Giurgiu și am rata această investiție. Dovada faptului că este o abordare neinspirată este un alt caz similar în care Prefectura Giurgiu, în urma unor Hotărâri de Consiliu, luate în Consiliul local Singureni, a solicitat informații suplimentare, a solicitat completarea hotărârilor, deci o abordare constructivă pe care aș fi așteptat să o primesc și eu.  În cazul nostru Prefectura Giurgiu nu ne-a solicitat nicio informație, nicio modificare a Hotărârii. Pur și simplu a atacat-o și a blocat-o pe o perioadă care face investiția imposibil de implementat. Acolo s-a rezolvat, la noi nu s-a vrut! Doamna Prefect a spus că are dreptul să aibă o astfel de abordare și și-o asumă. Eu n-am nicio așteptare de la Instituția Prefectului și nici de la alți politicieni ce nu doresc binele acestui județ. Am însă obligația să găsesc soluții și să merg înainte, inclusiv în această speță. Cert este faptul că Giurgiu nu își permite să piardă o astfel de investiție. Încercăm să repetăm această procedură cât se poate de repede.  Va dura mai mult decât este necesar , căci pe măsură ce noi consumăm un timp inutil, alte proiecte  ocupă din capacitatea  de preluare a sistemului  energetic al județului Giurgiu.

 Degeaba o să am liberă  această concesiune și  realizarea investiției  dacă la momentul respectiv, pentru eliberarea autorizției tehnice de racordare Transelectrica îmi va spune: ” Îmi pare rău nu mai este nicio capacitate disponibilă, s-au ocupat cu alte cereri…! Degeaba faceți o Centrală căci nu aveți unde să injectați curentul electric produs!”

 Ăsta e marele risc. Un proces de acest gen durează un an, dar e prea mult în cazul nostru. Suntem contracronometru și din păcate am plecat cu această abordare din partea Prefecturii, pe care nu vreau să o comentez mai mult decât atât. Am fost supărat pe colegii de la PSD pentru că acel argument dat de către un om în care am toată încrederea ca profesionist, dl. Corozel ( n.red. – vicepreședinte CJ Giurgiu) nu stă în picioare. Acel studiu OSPA, dacă mergi pe soluția tradițională, cu scoaterea din circuitul agricol, cu plan urbanistic zonal realizat , n-ai nevoie de acel studiu. Urmează să-l facă cel ce concesionează.

Este din păcate o părere părtinitoare. Nu am primit din partea Prefecturii nici măcar motivarea. Eu am luat-o după 4 zile, de la instanță, fără să mi se spună ce am greșit, ci scrisă în doar  trei rânduri, că ”Hotărârea a fost atacată! ” Au spus că n-am avut un aviz , despre  care se spune în lege că e necesar doar, ”dacă este cazul…!” A fost o întârziere de doar 2 zile!  Dacă îmi cereau clarificări, până venea solicitarea și dădeam răspunsul, le atașam și avizul respectiv. Nu poate spune nimeni că nu facem totul pentru a fi buni colegi în administrarea județului Giurgiu….

Un alt motiv al contestării  – mai spunea Președintele Beianu – a fost acela că n-am trecut elementele privind datele de inițiere în finalizarea procedurii de consesiune. Puteau să ne ceară să le explicăm de ce am folosit formularea asta sau să ne ceară să o modificăm într-o ședință ”deîndată” și o modificam…

Așa se pot pierde 250 de milioane de euro, care înseamnă  venituri pentru județ, ajutor pentru toate comunele ca să își ușureze factura de plată la energie electrică, locuri de muncă, taxă de autorizare de construire, 1% din valoarea investiției…. Vorbim de niște bani care nu vin prea des!  Acum toți mă întreabă ce s-a întâmplat. Îmi este greu să le spun că în județul Giurgiu, unii vor să facă ceva, iar alții nu vor să se întâmple nimic bun. Toate județele din țară merg pe energie verde. Majoritatea proiectelor cu care ne lăudăm acum vizează îmbunătățirea eficienței energetice la clădiri, pentru că este de suportat facturile la energie electrică și cea termică. Asta trebuie să facem toți. Mai sunt proiecte  depuse pe POIM, prin care încercăm să reabilităm toate clădirile CJ și ale  instituțiilor din subordine care nu au încă reabilitare. Nu avem prea multe în județul ăsta, dar măcar avem energie solară și este păcat să nu câștigăm ceva din acest lucru…Vă asigur că nu ne oprim însă aici, nu stăm să ne plângen de această situație creată… Suntem optimiști, o să găsim soluții!

Lucrurile pot fi totuși în continuare favorabile județului Giurgiu. În sprijinul acestei afirmații mă bazez pe foarte mulți oameni capabili și bine intenționați… – a mai spus președintele Dumitru Beianu, în legătură cu acest subiect.                                       (va urma)

(Florian Tincu)  

 Joi la prâz, în sala de ședințe a Consiliului județean Giurgiu a avut loc o conferință de presă la care președintele CJ, Dumitru Beianu a prezentat bugetul Consiliului județean Giurgiu și pe larg  câteva din proiectele pregătite pentru acest an ( și nu numai), atât la nivelul Municipiului cât și al județului Giurgiu.  Alături de […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/presedintele-cj-dumitru-beianu-declara-ca-o-contestatie-a-prefecturii-giurgiu-blocheaza-cel-mai-mare-proiect-de-investitii-de-250-milioane-de-euro-cine-nu-vrea-dezvoltarea-acestui-judet/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=presedintele-cj-dumitru-beianu-declara-ca-o-contestatie-a-prefecturii-giurgiu-blocheaza-cel-mai-mare-proiect-de-investitii-de-250-milioane-de-euro-cine-nu-vrea-dezvoltarea-acestui-judet
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 5 ianuarie 2023 23:47

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.