Președintele Senatului, Anca Dragu (USR-PLUS), repară o gafă printr-o altă gafă în declarația controversată despre Năstase

Dacă locul de regină a gafelor ar fi liber, președintele Senatului, Anca Dragu (USR-PLUS), ar putea candida cu real succes: după a declarat neinspirat guvernul Năstase „cel mai performant guvern”, a mai făcut o eroare, în încercarea de a remonta situația. De această dată a dovedit că nu cunoaște istoria prim-miniștrilor din România: Nicolae Văcăroiu are cel mai lung mandat de premier post-decembrist, nu Adrian Năstase.

Anca Dragu a scris, duminică, pe Facebook, că în declarația sa de la Prima Tv s-a referit la lungimea mandatului lui Adrian Năstase, nu la performanța politică sau economică a Guvernului Adrian Năstase.

Declarația mea nu s-a referit la performanța în sens economic sau politic, așa cum se interpretează în spațiul public, ci la lungimea mandatului, și făceam o pledoarie pentru stabilitatea miniștrilor la conducerea ministerelor pentru măcar 4 ani.

De altfel, așa începea pledoaria mea și este mai mult decât clar la ce “performanță” m-am referit:

“În momentul în care se schimbă miniştrii, ministerele devin destul de greoaie şi reactive. Ai nevoie de această continuitate. Să amintim că cel mai performant guvern este….”

Nu aveam cum să mă refer la performanța politică în interesul cetățenilor, pentru că eu consider – și s-a dovedit în justiție – că acel guvern a fost unul fără integritate, cu oameni care au plătit deja pentru corupție, care a acționat cu aroganță, motiv pentru care șeful acelui guvern a pierdut alegerile”, a scris Anca Dragu, pe Facebook.

Istoria o contrazice pe Anca Dragu

În cazul în care se referă la guvernele post-1989, Anca Dragu greșește pentru că, dacă se apreciază într-adevăr lungimea mandatului, Nicolae Văcăroiu (PDSR) conduce detașat, cu 4 ani și 22 de zile (19 noiembrie 1992 – 11 decembrie 1996).

Adrian Năstase (PSD) a fost prim ministru doar 3 ani și 358 de zile, între 28 decembrie 2000 – 21 decembrie 2004. Exact același timp a fost premier și Călin Popescu Tăriceanu (PNL), e adevărat că în două cabinete diferite, dar fără vreo zi de pauză (între 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008).

În perioada comunistă, cel mai mult a ocupat fotoliul de premier Gheorghe Maurer (PCR), în cinci cabinete diferite ce au funcționat consecutiv vreme de aproape 13 ani (între 21 martie 1961 – 27 februarie 1974).

În perioada regalistă, cel mai lung mandat neîntrerupt l-a avut Ion I. C. Brătianu: aproape șase ani (19 ianuarie 1922 – 29 martie 1926) iar în perioada Principatelor Române – Lascăr Catargiu cu puțin peste cinci ani (11 martie 1871 – 30 martie 1876)

Mesajul controversat

Anca Dragu a declarat, duminică, la Prima TV, că România are nevoie de un program coerent de guvernare pe patru ani, dând exemplul guvernului condus de Adrian Năstase.

România are nevoie de un program coerent de guvernare pe patru ani. Întotdeauna am insistat, personal, pentru evitarea fragmentărilor la guvernare, fie că vorbim de un minister sau de un guvern întreg. În momentul în care se schimbă miniștrii, ministerele devin destul de greoaie și reactive. Ai nevoie de această continuitate. Să amintim că cel mai performant guvern este și cel care ne-a dus către aderarea la Uniunea Europeană a fost guvernul de la începutul anilor 2000, guvernul condus de Năstase”, a declarat Anca Dragu.

La scurt timp după difuzarea emisiunii, Dragu a explicat că de fapt se referea la continuitatea  Guvernului Năstase.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.