Primăvara a început la DJTADCT Giurgiu cu plantat de platani și cu reparațiile majore ale carosabilului!!

Primăvara a început la DJTADCT Giurgiu cu plantat de platani și cu reparațiile majore ale carosabilului!!

Anul trecut, pe drumul 412 C, făcut de Consiliul Județean Giurgiu, cel realizat  între  Adunați Copăceni și orașul  Mihăilești, am sădit 800 de pomi, de platani , iar  anul acesta vom continua, plantând alți 800. La  acest moment împreună cu o parte dintre salariați plantăm platani…ne spunea Daniel Cârpușor, director general al Direcției Județene de Transport, Administrarea Drumurilor și Control Trafic (DJTADCT) Giurgiu, la ultima noastră întâlnire.

Am plecat de la Adunații Copăceni și ne-am dus cu ei dincolo de localitatea Novaci și vom continua cât putem de mult, de-a lungul drumului județean, spre Mihăilești…Atât ne-am permis deocamdată să cumpărăm, căci sunt destul de scumpi platanii. Super frumoși – mai spunea directorul Direcției de Transport Giurgiu, căruia parcă imaginile arborilor sădiți pe marginea drumului, în aceste zile de primăvară, rămăseseră acolo, în gândurile sale, luminându-i chipul…

Sunt platani  robuști,  care fac frunzele alea mari și late…E adevărat că e un pic de muncă la ei… Îi tăiem , îi udăm,  îi îngrijim…

Ca lucrări importante în județ, până la finele lunii aprilie, va trebui să  ne apucăm de reparații pe tot ce înseamnă rețeaua de drumuri județene. După asta urmează derularea mai multor proiecte cu Consiliul județean, diverse asocieri cu diferite comune, pentru realizarea unor bucăți de drumuri județene. Vom mai turna și niște covoare asfaltice, iar în paralel mai facem tăieri de arbori, toaletare…

La acest moment suntem pe finalizare cu o licitație în zona Toporu, pe DJ 503, un drum ce va trebui  lățit și pentru asta trebuie tăiat tot ce este acum pe el.  Sunt arbori bătrâni, putreziți… Apoi ne vom îndrepta  către  Bolintin. Și acolo avem de tăiat destul și evident  peste tot unde vom mai identifica arbori bătrâni și stricați de timp. 

Noroc că vântul acesta, ca cel de astăzi de exemplu (n.n. – 29 martie), a venit când acești arbori nu erau  în vegetație, căci la acel moment se comportă ca o velă și îi smulge, aruncându-i pe jos. Anul trecut a fost un vânt puternic, cu ploaie și grindină, pe drumul Giurgiu- Vieru și cred că vreo opt copaci au fost rupți și aruncați pe șosea.

Întrebat unde vor trebui să intervină la spărturile mari din carosabil, directorul Cârpușor ne-a spus: Mai sunt…pe nordul județului, dar am început de vreo lună, căci ne-a lăsat vremea bună de afară. Din păcate firma care ne livra asfalt nu a produs nimic din cauza frigului și nici nu s-au forțat să ne producă nouă cantități de 20-30 de tone, căci suntt prea mici și nu e rentabil pentru ei.

Așa că am găsit o altă soluție. La sfârșitul anului trecut, pentru că ne așteptam la lucrul acesta, am achiziționat asfalt stocabil . Ăsta se pune la fața locului se încălzește cu arzătorul și se realizează plombele. Așa am reușit să facem mare parte din zonele afectate grav: Săbăreni, zona Joița, partea de Vărăști, Roata…în principiu, nordul județului…

Am avut pe DJ 603 o problemă la ieșirea în Drumul Național; efectiv s-a surpat asfaltul, deși drumul de abia ieșise  din garanție de vreun an. A trebuit să facem o lucrare de amploare, să punem piatră, să refacem zona. Aici e o problemă: dacă el, constructorul, face tot drumul, cu infrastructură,  ci tot ce trebuie ei răspund în perioada de garanție. Și atât! Am avut cazuri când s-a dat lucrare doar pentru covor asfaltic și a cedat terasamentul. Furnizorul a refuzat să repare zicând că a cedat terasamentul  și că el  a făcut doar  stratul de asfalt. Avea dreptate! Și ce poți să-i faci dacă are dreptate? 

Din păcate drumurile se deteriorează de la un an la altul tot mai rău. Ne pare bine că am reușit să trecem cu bine și peste această iarnăNe-a ajutat Dumnezeu cu o iarnă blîndă, ne-au ajutat și băieții extraordinar de mult, mă refer la salariații Direcției. Vremea ne-a permis totodată să executăm în această perioadă și o serie de lucrări ce în iernile anterioare nu se puteau realiza.  

Avem niște oameni extraordinari. Avem însă un deficit de salariați și sper că până la urmă ni se va aproba angajarea unora noi. În momentul de față, activi sunt doar 37 de salariați. Sunt foarte puțini pentru un județ cu un asemenea volum de drumuri. Iar din toți aceștia numai 16 sunt muncitori și șoferi. Trebuie luat în calcul că mai avem și un Serviciu de Control Trafic, cu inspectori de trafic.Și ăia tot angajații noștri sunt. Avem lipsă de personal în momentul ăsta chiar și  la birouri… Am două fete plecate, un inspector de specialitate de la Control Trafic, liber și am fost anunțat de  încă un coleg de la același serviciu că pleacă – ne mai spunea Daniel Cârpușor, directirul uneia dintre cele mai importante Direcții din cadrul Consiliului județean Giurgiu, în care munca este grea, istovitoare, iar  realizările se văd cu ochiul liber.

Direcția Județeană de Transport, Administrarea Drumurilor și Control Trafic (DJTADCT), este o Direcție în care nimic nu poate fi băgat sub preș fără ca cei de aici să nu fie admonestați de cetățeni pentru fiecare spărtură apărută pe un drum de acces…O instituție în care oamenii nu își pot permite să greșească și unde cu adevărat ”timpul costă bani”!

(Florian Tincu)

 

Anul trecut, pe drumul 412 C, făcut de Consiliul Județean Giurgiu, cel realizat  între  Adunați Copăceni și orașul  Mihăilești, am sădit 800 de pomi, de platani , iar  anul acesta vom continua, plantând alți 800. La  acest moment împreună cu o parte dintre salariați plantăm platani…ne spunea Daniel Cârpușor, director general al Direcției Județene de […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/primavara-a-inceput-la-djtadct-giurgiu-cu-plantat-de-platani-si-cu-reparatiile-majore-ale-carosabilului/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=primavara-a-inceput-la-djtadct-giurgiu-cu-plantat-de-platani-si-cu-reparatiile-majore-ale-carosabilului
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 29 martie 2023 02:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.