”Primul înger a sunat, dar Apocalipsa nu a venit încă”. Medvedev, despre al Treilea Război Mondial

Operațiunea militară a Rusiei în Ucraina a început pentru a nu se întâmpla al Treilea Război Mondial, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. Potrivit spuselor sale, ”s-a reușit ca până acum” amenințarea unui război mondial ”să fie ținută în frâu”, dar ”cel puțin primul înger a sunat”, a declarat politicianul, cu referire la cuvintele din Biblie. El a spus, totodată, că s-a transformat într-unul dintre ”uliii” Rusiei din cauza noului curs politic al țărilor occidentale, relatează cotidianul Izvestia.

Riscurile unui al Treilea Război Mondial sunt ținute, deocamdată, în frâu, a spus Medvedev, subliniind, într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI, că acesta este și motivul pentru care Rusia a început operațiunea militară din Ucraina. În același timp, el a răspuns negativ la întrebarea dacă omenirea a intrat într-un nou război mondial.

”Eu sper că nu, în ultimă instanță reușim să ținem situația în frâu. Deși, dacă este să facem o comparație biblică și să amintim cuvintele din Apocalipsa lui Ioan: ”Îngerul dintâi a sunat din trâmbiță. Și au venit grindină și foc” – ei bine, cel puțin primul înger a sunat. Dar Apocalipsa nu a venit încă și, sper, că nu va veni”, a spus Medvedev.

Potrivit spuselor sale, politica Moscovei, ba ”chiar operațiunea militară specială” au rolul de a ”nu se întâmpla al Treilea Război Mondial”.

Medvedev a adăugat că operațiunea militară este legată, de asemenea, de amenințarea la adresa intereselor de importanță vitală ale Rusiei. În același timp, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate, dacă nu ar fi existat amenințări la adresa intereselor Moscovei, acum nu s-ar fi desfășurat această operațiune.

”Până la un moment dat s-a putut și fără această operațiune. Iar noi am purtat negocieri cu ucrainenii, ne-am străduit, în orice caz, să purtăm niște discuții și cu europenii, și cu Statele Unite. Dar aceste negocieri nu s-au soldat cu nimic, pentru că nimeni ”nu ne-a auzit”, a spus Medvedev.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a atras atenția asupra faptului că Moscova ”a fost forțată” să meargă la escaladarea situației din Ucraina.

Potrivit spuselor sale, conflictul armat putea fi evitat, ”dacă cei aflați la conducere în Ucraina ar fi avut curajul să recunoască realitatea, dacă, timp de opt ani, conducerea ucraineană nu și-ar fi persecutat propria populație din Donețk și Lugansk, dacă acolo nu ar fi existat mii de victime printre cetățenii Ucrainei și printre cetățenii Rusiei”. El a subliniat, de asemenea, năzuința Ucrainei de a adera la NATO și declarația autorităților că ”trebuie refăcut potențialul nuclear”.

Scenariul blând al operațiunii militare

Medvedev a declarat că Rusia desfășoară operațiunea militară din Ucraina ”după cea mai blândă variantă, una moderată”.

”Țara noastră, dar și forțele Republicii Donețk și ale Republicii Lugansk acțiunează doar în privința forțelor armate ale Ucrainei”, a continuat el.

Un scenariu mai dur ar fi permis ca operațiunea să se încheie mai rapid, dar ”ar fi fost cu totul altele consecințe pentru Ucraina”, a subliniat vicepreședintele Consiliului de Securitate. Medvedev a explicat că, în acest caz, ”ar fi fost distrusă în totalitate infrastructura țării, ar fi fost distruse centrele de decizie, organele puterii și așa mai departe”.

Moscova a optat pentru această variantă ”din considerente umanitare”, a subliniat Medvedev.

Cum a devenit ”un uliu”

În cadrul interviului, Medvedev a fost rugat să relateze cum s-a transformat într-unul dintre principalii ”ulii” ai Rusiei.

”În privința sentimentelor mele, ele s-au schimbat, fără îndoială, este adevărat. Și spun asta nu pentru că aș fi renăscut, într-un fel sau altul, ci are legătură cu cursul pe care partenerii noștri au început să-l promoveze. Altfel decât rusofob, eu nu pot să definesc acest curs. De aici și schimbarea retoricii, nu este nimic suprinzător în toate astea”, a explicat Medvedev în interviul pentru televiziunea franceză mai sus menționată.

După cum amintește Izvestia, după ce a început operațiunea militară din Ucraina, fostul președintele postează în mod regulat pe rețeaua Telegram remarci dure la adresa politicienilor occidentali și a exprimat o poziție dură față de Ucraina.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Al-Jazeera, Medvedev a relatat că se ocupă personal de canalul său de Telegram.

”Cred că stilul a ceea ce se publică acolo demonstrează fără drept de tăgadă că eu mă ocup direct de acest lucru. Poate uneori lucrurile sunt prezentate acolo într-un limbaj nu foarte diplomatic, dar eu cred că oamenii trebuie să primească o astfel de informație… În mod accesibil și, în același timp, direct”, explica vicepreședintele Consiliului de Securitate.

Despre încrederea în Zelenski

Ca interlocutor la negocieri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu trezește încredere părții ruse, dar el a fost ales de cetățenii ucraineni, ”iar el cel puțin încearcă să îndeplinească funcția de președinte al țării și de comandant suprem, așa că, din acest punct de vedere, el oricum rămâne în poziția pe care o ocupă”.

Medvedev a fost întrebat de jurnaliștii francezi dacă Rusia intenționează să îl ucidă pe președintele ucrainean, la care el a răspuns: ”Nu există nici un fel de dovezi care să ateste existența unor astfel de activități, este o speculație inutilă”.

Vicepreședintele Consiliului de Securiate a spus că atitudinea autorităților ruse față de Zelenski ”s-a format nu pornind de la aspectul său exterior, de la profesia lui cinematografică sau orice altceva, ci pornind de la acțiunile lui reale”.

”Este o persoană care a ajuns în funcția sa fără nici o zi de experență la stat și care a devenit celebru doar pentru că a jucat într-un serial despre președinte. Este o persoană care a refuzat să poarte negocieri normale și depline cu țara noastră, bazându-se doar pe sprijinul țărilor occidentale și al SUA”, a declarat Medvedev.

De asemenea, el a catalogat ca fiind insuficientă pentru obținerea păcii condiția ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO. Potrivit lui Medvedev, pentru încheierea acțiunilor militare trebuie să fie atinse obiectivele operațiunii Rusiei și, de asemenea, trebuie elaborate garanții între ”toate părțile” care vor fi reflectate în tratat.

Dacă Rusia va folosi arma nucleară

Jurnalistul l-a întrebat pe Medvedev dacă doctrina militară a Rusiei prevede posibilitatea folosirii armei nucleare tactice în cazul apariției unor amenințări. Medvedev a declarat că Rusia poate folosi arma nucleară doar în patru situații concrete.

”Lansarea de rachete nucleare, folosirea armei nucleare, lansarea de atacuri asupra infrastructurii critice care controlează armele nucleare sau alte acțiuni care pun în pericol însăși existența statului. Deocamdată astfel de acțiuni nu sunt observate”, a subliniat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

El a mai subliniat că Rusia este o țară cu o istorie milenară și cu cel mai mare potențial nuclear din lume.

”Sunt convins că ne putem apăra singuri”, a concluzionat Medvedev.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.