Principala paradă navală de la Sankt-Petersburg. Discursul lui Vladimir Putin

De Ziua Marinei Militare a Federației Ruse, Comandantul Suprem, președintele rus, Vladimir Putin, a asistat la Principala paradă militară navală, care s-a desfășurat la Sankt-Petersburg și Kronștadt.

Însoțit, la bordul șalupei ”Raptor”, de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, de comandantul șef al Marinei Militare a Rusiei, Nikolai Evmenov, și de comandantul interimar al trupelor Districtului Militar de Vest, Vladimir Kocetkov, Comandantul suprem a trecut prin fața și a salutat echipajului vasului de linie ”Poltava”, al micului vas de linie ”Veliki Ustiug”, al șalupei ”Merkurii”, fregatei ”Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov” și al marelui submarin diesel-electric ”Sankt-Petersburg”.

În plus, mai devreme în cursul zilei, Vladimir Putin a trecut în revistă, la bordul șalupei, navele de luptă aliniate pentru paradă în apele Golfului Finic și în rada portului Kronștadt, a felicitat efectivul militar al acestora cu Ziua Marinei Militare.

În 2022, la principala paradă a Marinei Militare a Rusiei au participat peste 40 de nave, șalupe și submarine, precum și 42 de aeronave și peste 3500 de militari.

La parada de pe Neva, au luat parte șalupele pentru acțiuni anti-subversive ”P-468”, ”Vladimir Nosov” și ”Nahimoveț”, șalupele de desant ”Ivan Pasko” și ”D-67”, șalupele de patrulare de tip ”Raptor”, dragorul de mine ”Pavel Henov” și dragorul marin de mine ”Aleksandr Obuhov”, șalupa purtătoare de rachete ”Ciuvașia”, micile nave purtătoare de rachete ”Zelionîi Dol” și ”Odințovo”, șalupele de patrulare ”Mangust”, precum și de tip ”M14” și ”Marlin 900”.

Printre participanții la parada de formație din rada portului Kronștadt s-au numărat crucișătorul purtător de rachete ”Dmitrovgrad”, micile nave lansatoare de rachete ”Passat” și ”Sovețk”, micile nave anti-submarine ”Urengoi” și ”Kazanțev”, corvetele ”Stoiki” și ”Soobrazitelnîi”, nava de patrulare ”Iaroslav Mudrîi”, nava de patrulare de frontieră ”Ladoga”, nava-școală ”Perekop” și marele submarin diesel-electric ”Magadan”.

La parada grupului de aviație pe deasupra Sankt-Petersburgului au trecut elipcopterele Mi-8, Ka-31, Ka-29 și Ka-27, avioanele An-72, Be-200, Il-38, Tu-154, Tu-134, Tu-142MK și Su-24, avioanele de vânătoare Su-27, MiG-29 și MiG-31.

Parada s-a încheiat cu marșul festiv al unităților de defilare formate din militari, elevi ai instituțiilor preuniversitare ale Marinei Militare și juniorii Iunarmiei.

Piața Senat din Sankt-Petersburg. Discursul președintelui rus, Vladimir Putin/ Foto: rappler.com/ Reuters

*  *  *  

Discursul președintelui Vladimir Putin la parada de Ziua Marinei Militare

”Tovarăși* marinari, subofițeri, micimani și ofițeri, generali și amirali!

Dragi veterani!

Stimați cetățeni ai Rusiei!

Vă felicit cu Ziua Marinei Militare, o sărbătoare dragă poporului Rusiei, care este aproape de inima fiecărui care servește sau a servit renumita noastră Marină Militară.

Vă onorăm pe voi toți – toate generații de străjeri ai granițelor maritime ale Patriei, ne amintim de marii comandanți și de echipajele neînfricate ale navelor de luptă din diferite epoci, multuțim marinarilor și ofițerilor de astăzi pentru înalta lor pricepere militară, pentru curajul, vitejia și devotamentul lor față de Patrie, față de poporul nostru.

Parade militare au loc, astăzi, la principalele baze ale Marinei noastre: la Vladivostok, Baltiisk, Severomorsk, Kaspiisk și, firește, la Sankt-Petersburg – capitala maritimă a țării. Aici, în apele străvechii Neva se desfășoară Principala noastră paradă navală.

Anul acesta ea este dedicată împlinirii a 350 de ani de la nașterea fondatorului flotei regulate a Rusei – Petru I. Sub conducerea lui, Rusia a dobândit statutul de mare putere maritimă, a cucerit autoritate și influență în lume.

Petru cel Mare a legat strâns, pentru totdeauna istoria flotei de istoria statului rus. De la începutul devenirii sale, flota a fost și rămâne un participant la toate cele mai însemnate și decisive evenimente și, împreună cu țara, cu poporul s-a călit în încercări dintre cele mai dure și mari victorii, și-a înmulțit gloria și puterea.

Ne mândrim, pe bună dreptate, cu asta. Încă din copilărie aflăm despre faptele de eroism, despre abnegația multor generații de marinari, constructori de nave, exploratori, oameni de o tărie aparte și plini de cunoștințe.

Să fii marinar este o chemare. Frăția marinărească, întrajutorarea, disprețul față de greutăți, voința de fier sunt trăsăturile de caracter ale comandanților de nave, ale corpului de ofițeri și ale tuturor echipajelor de luptă. Cuvântul dat de marinarii militari este de nezdruncinat, iar sârguința lor nu are limite. Aceste tradiții seculare au dobândit continuitate în noul Statul Naval al Marinei Militare, care a fost semnat de mine astăzi. A fost aprobată și noua Doctrină Maritimă a Rusiei.

Am stabilit deschis granițele și zonele de interes național ale Rusiei – economice, de importanță vitală, strategice. Este vorba, înainte de toate, despre apele noastre Arctice, despre apele Mărilor Neagră, Ohoțk și Bering, de strâmtorile baltice și Kurile. Vom asigura apărarea lor cu tărie și cu toate mijloacele.

Capacitățile Marinei Militare reprezintă cheia. Ea are capacitatea de a răspunde fulgerător tuturor celor care se decid să atenteze la suveranitatea și libertatea noastre, îndeplinește cu succes și onoare misiuni strategice la granițele țării noastre și în orice zonă a Oceanului Mondial, este foarte bine pregătită să acționeze cu forțele și facilitățile ei de coastă, de suprafață, aeriene și submarine. Ele se perfecționează constant. Suficient de amintit cele mai noi rachete hipersonice ”Țirkon” (Zircon), fără egal în lume și pentru care nu există obstacole.

Stimați tovarăși, în următoarele luni ele vor începe să fie livrate Forțelor Armate ale Rusiei. Prima care va intra în serviciu cu o astfel de armă înfricoșătoare la bord va fi fregata ”Admiral Gorșkov”. Zona în care nava, echipată cu rachete hipersonice de croazieră ”Țirkon” va patrula, va fi stabilită pornind de la interesele de securitate ale Rusiei.

Vom continua să construim la scară largă nave și vase, să realizăm programe de cercetare maritimă. Mari schimbări pozitive vor avea loc în regiunile de coastă. Și, firește, una dintre pricipalele noastre priorități rămâne bunăstarea familiilor marinarilor militari, a constructorilor de nave, a lucrătorilor din toate domeniile care au legătură cu marea și cu flota.

Stimați tovarăși!

Condițiile actuale reclamă din partea noastră acțiuni adecvate, operative și decisive. Sunt convins că actuala generație de marinari și ofițeri constituie un pilon de nădejde și indestructibil al Patriei.

Pentru noi toți, Patria este o noțiune sfântă, iar apărarea ei constituie o înaltă datorie și un sens al vieții pentru fiecare dintre noi. Am încredere în voi și vă mulțumesc pentru ceea ce faceți.

Slavă Marinei Militare a Rusiei!

Ura!                                                                                                                                                                                                                                                       ———————————-

 Astăzi, cuvântul „tovarăș” atunci când se adresează oamenilor, practic, nu este folosit în Rusia; este o adresare statutară numai în forțele armate post-sovietice (Forțele Armate ale Federației Ruse, Forțele Armate ale Republicii Belarus), și într-o serie de organizații de stânga. Cu toate acestea, cuvântul „tovarăș” continuă să fie folosit în expresii, precum „tovarăș la serviciu”, „tovarăș de necaz”, „prieteni-tovarăși” etc.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.