Printre observaţiile Comisiei Europene pentru PNRR-ul României: Un training costă 133.000 de euro de persoană

Potrivit documentelor consultate de Digi24, Comisia Europeană a remarcat faptul că pentru Fondul de capital de risc pentru IMM-uri costul trainingului pentru o singură persoană este de 133.000 de euro. „Pare cam excesiv”, a menţionat Comisia.

Observaţii din partea Comisiei au fost şi pentru reforma companiilor de stat, unde Guvernului i se cere să îmbunătăţească cadrul legal pentru implementarea guvernanţei corporative şi să transmită justificări de cost, cât şi pentru reforma salarizării în sectorul public, unde oficialii europeni au menţionat că nu sunt transmise documente justificative. De asemenea, şi proiectul „România Educată” trebuie să fie revizuit, întrucât Guvernul trebuie să explice fiecare investiţie, nu să le expună grupat, informează Comisia Europeană.

Cele mai multe critici se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte. Printre acestea, regăsim: 
Sistemul de management al apei- una dintre critici vizează faptul că valorile asumate pentru ţinte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor.
– Transportul sustenabil– Comisia Europeană menţionează că pe anumite proiecte de transport feroviar nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu şi nu sunt clare explicaţiile furnizate despre modernizarea a 30 de locomotive.
– Fondul pentru Valul Renovării– nu este clar cum se obţine costul total de 1 miliard de euro, întrucât există neconcordanţe între informaţii.
– Fondul local pentru tranzitia verde şi digitală– CE menţionează că justificarea costurilor este insuficientă sau lipseşte.
– Reducerea abandonului şcolar – nu sunt date clare despre costul investiţiilor. Tabelul costurilor conţine doar informaţii despre traininguri, dar nu şi despre asistenţa tehnică, evaluarea şi monitorizarea componentei, care reprezintă un sfert din totalul costurilor.
– Cercetare, dezvoltare şi inovare – nu sunt transmise informaţii suficiente.
Sănătate – infrastructura spitalicească: diferenţe între sumele din tabelul Excel şi cele transmis în documentul Word.
Împăduriri – Guvernul şi-a asumat obiectivul de a împăduri 25.000 de ha până în 2023 şi 45.000 de ha până în 2026, însă Comisia spune că nu au fost prezentate suficiente date pentru a justifica alocarea sumei de 630 de milioane de euro.
– Turism sustenabil – nu sunt detaliate costurile proiectelor. Justificarea lor este insuficientă sau lipseşte.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.