”Programul Tomata”, prioritatea Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, la acest moment!  Până la ce dată se pot face înscrierile…

”Programul Tomata”, prioritatea Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, la acest moment!  Până la ce dată se pot face înscrierile…

 După cum ne preciza directorul Direcției pentru Agricultură a județului Giurgiu, Petre Ochișor, la acest moment prioritatea instituției este cunoscutul program Tomata , aflat în plină implementare.

După cum știți – ne spunea directorul DAJ, Petra Ochișor – acest program sprijină pe cei care cultivă tomate în spații protejate. În acest sens vă pot anunța că până în 31 martie se pot depune documentațiile  de înscriere în registrul de evidență al potențialilor beneficiari pentru acest act normativ, de obținere a ajutorului de minimis acordat pentru cei  care cultivă tomate în spații protejate.

Ca județ, Giurgiu are un potențial de beneficiari estimat la 2000 de solicitanți. Deja la aceasă oră  o parte dintre aceștia și-au făcut înscrierea… În acest context, cred că luna martie va fi destul de intensă, ținând cont de faptul că la noi există  obiceiul de a face lucrurile pe ultima sută de metri.

Întrebată dacă solicitările sunt mai mari decât în anii anteriori, Petra Ochișor ne-a spus:

Numărul celor ce au dorit să intre în acest program a crescut de la un an la altul. Din estimările și informările făcute și culese de colegii din teritoriu, am ajuns la un număr destul de mare, față de cei 1600-1700 solicitanți cât am avut în anii anteriori.

Este o oportunitate pentru cei care cultivă acest produs. Totuți efortul de a cultiva tomate este destul de consistent, această legumă fiind destul de pretențioasă ca tehnologie, ca să nu mai vorbim de vreme care a fost destul de capricioasă, până acum.

La această oră răsadurile sunt deja făcute, cultivatorii pregătind structura de culturi, fiecare, având în vedere că actul normativ a apărut în decembrie 2022 și deja se știa că se va derula. Astfel  unii dintre ei sunt pregătiți pentru a-și aplica tehnologia, de a-și  face necesarul, atât din punct de vedere al seminței, de obținere  în timpul prevăzut, a producției de tomate și evident de valorificare a acestora.

 Am văzut cât de mult  a fost apreciat sprijinul primit în cadrul acestui program, căci asta le-a permis cultivatorilor  să se dezvolte. Unii și-au luat centrale, și-au făcut solarii performante, au făcut achiziții ale unor folii de calitate și a unui sistem de protecție din plase antidăunători și tot felul de  elemente care să le permită o ușurare a muncii  efective.

Sprijinul primit i-a făcut, altfel spus, să își îmbunătățească activitatea, dar și performanța. Au ajuns în acest mod chiar și la utilizarea unor hibrizi extratimpurii rezistenți atât la schimbările climatice cât și la dăunători, menționa directorul Direcției pentru Agricultură județeană Giurgiu, Petra Ochișor.

(Florian Tincu)

 După cum ne preciza directorul Direcției pentru Agricultură a județului Giurgiu, Petre Ochișor, la acest moment prioritatea instituției este cunoscutul program Tomata , aflat în plină implementare. După cum știți – ne spunea directorul DAJ, Petra Ochișor – acest program sprijină pe cei care cultivă tomate în spații protejate. În acest sens vă pot anunța […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/programul-tomata-prioritatea-directiei-pentru-agricultura-judeteana-giurgiu-la-acest-moment-pana-la-ce-data-se-pot-face-inscrierile/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=programul-tomata-prioritatea-directiei-pentru-agricultura-judeteana-giurgiu-la-acest-moment-pana-la-ce-data-se-pot-face-inscrierile
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 13 februarie 2023 17:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.