Proiect de lege pentru modificarea statutului angajaţilor din penitenciare, în dezbatere publică!

Proiect de lege pentru modificarea statutului angajaţilor din penitenciare, în dezbatere publică redenumirea angajaţilor în „poliţişti de penitenciare”, mandate de patru ani pentru funcţii de conducere şi reducerea perioadei de stagiu

Anunţul privind punerea în dezbatere publică a acestui proiect a fost făcut pe Facebook chiar de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit proiectului de lege, o primă măsură care să consolideze statutul funcţionarilor cu statut special din sistemul penitenciar este schimbarea acestei denumiri cu cea de „poliţist de penitenciare”.

O altă măsură prevăzută în proiect se referă la introducerea mandatului pe perioadă limitată de patru ani pentru funcţiile de conducere din cadrul sistemului administraţiei penitenciare, precum directorul general, directori generali adjuncţi şi director de unitate, pentru un management mai eficient şi responsabilizarea persoanelor care deţin aceste funcţii, în prezent numirea pe funcţii de conducere făcându-se pe perioadă nedeterminată. Prelungirea mandatului poate fi făcută o singură dată.

Proiectul aduce şi câteva clarificări în ceea ce priveşte dreptul la decontarea cheltuielilor de transport, în cazul deplasării în interes de serviciu. Astfel, angajatul din penitenciare are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport, în cazul deplasării în interes de serviciu, în cazul mutării în alte localităţi, în cazul deplasării de la domiciliu la locul de muncă când locuieşte în altă localitate decât cea în care îşi desfăşoară activitatea, în limita a 70 de kilometri dus şi 70 de kilometru întors şi, o dată pe an, pentru concendiul de odihnă, precum şi în alte situaţii, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Nu va beneficia de decontarea chletuielilor de transport dacă acestuia îi este compensată chiria, dacă are locuinţă de serviciu sau o altă locuinţă personală, ori soţul/soţia beneficiază de ele. În cazul deplasării cu autoturismul, angajaţilor li se decontează contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 de kilometri parcurşi pe distanţa cea mai scurtă dintre localităţi.

De asemenea, proiectul modifică şi perioada de stagiu al anagajaţilor din penitenciare, prevăzută de actuala lege la un an. Astfel, perioada de stagiu pentru ofiţeri va fi de un an, din care minim trei luni pentru cursurile de specializare, şi şase luni pentru agenţi, din care minimum trei luni pentru cursurile de specializare.

Proiectul mai prevede acordarea asistenţei juridice în mod gratuit de unitate, la cerere, prin avocat, în cazul cercetării penale, urmăririi penale sau judecării pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi instituirea Ghidului carierei poliţiştilor de penitenciare, ce urmează a fi aprobat prin ordin al ministrului justiţiei şi care va detalia condiţiile privind evoluţia în carieră a acestora.

În plus, este introdusă posibilitatea înmatriculării copiilor aflaţi în întreţinerea angajatului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate în urma rănirii acestuia în timpul desfăşurării atribuţiilor de serviciu, la cerere, fără examen ori concurs, în instituţiile de învăţământ ale sistemului administraţiei penitenciare, precum şi angajarea lor în sistem.

„Buna funcţionare a sistemului administraţiei penitenciare reprezintă o prioritate a României, în scopul asigurării drepturilor persoanelor private de libertate. Conform Legii nr. 293/2004, statutul special al funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciare este conferit de natura atribuţiilor de serviciu care implică îndatoriri şi riscuri deosebite, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu funcţionarul din penitenciare fiind învestit cu exerciţiul autorităţii publice, acesta putând folosi, în condiţiile legii, tehnica, mijloacele şi armamentul din dotare.  În perioada scursă de la intrarea în vigoare a Legii nr. 293/2004, au intervenit unele modificări ale legislaţiei aplicabile (…), realităţile sistemului penitenciar s-au schimbat, au fost adoptate noile Coduri penale şi alte acte normative cu impact asupra sistemului penitenciar, ceea ce reclamă, şi sub acest aspect, o modificare şi o adaptare, în mod corespunzător, a Legii nr. 293/2004”, explică Ministerul Justiţiei propunerea.

 Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Proiect de lege pentru modificarea statutului angajaţilor din penitenciare, în dezbatere publică!

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.