Psihologii, avertisment pentru părinţi. La ce trebuie să fie atenţi odată cu întoarcerea copiilor la şcoală. “Au nevoie de sprijin”

Odată cu revenirea în bănci, după luni de zile de cursuri online, copiii pot avea nevoie de o perioadă de adaptare la formatul fizic. Și pentru ca adaptarea lor să aibă loc într-un mod cât mai natural, psihologii sunt de părere că cei mai importanți factori care îi pot ajuta sunt părinții și cadrele didactice. În același timp, specialiștii atrag atenția și asupra faptului că orele în șir petrecute în fața calculatorului, în perioada școlii online, ar putea avea repercusiuni negative pe viitor pentru cei mici.

După reînceperea școlii, elevii ar putea avea nevoie de timp pentru adaptare

Entuziasmul copiilor privind redeschiderea școlilor a fost evident încă din prima zi în care au pășit din nou în clasele pe care le părăsiseră în toamna anului trecut. Bucuria revederii cu prietenii și colegii, dar și cu profesorii sau învățătorii a fost evidentă. Însă după primele zile de școală, va urma o perioadă de ataptare la formatul fizic. Specialiștii sunt de părere că cel mai greu le va fi acelora care au trăit într-un mediu familial dominat de temeri și anxietate.

”Din punct de vedere psihologic, sunt de părere că există două categorii de copii. Cei ai căror părinți sunt echilibrați emoțional și care ei înșiși gestionează toată această situație cu virusul într-un mod echilibrat și rațional. Le arată copiilor lor o realitate echilibrată. Cei mici văd lumea prin ochii părinților și atunci este evident că sunt direct influențați de atitudinea și de convingerile lor. Această categorie de copii, care au părinți echilibrați din punct de vedere emoțional, vor gestiona întoarcerea la școală într-un mod firesc și se vor adapta mai ușor. Sunt pozitivi și văd jumătatea plină a paharului. Își doreau foarte mult să se reîntoarcă să își vadă colegii, profesorii, sălile de clasă, chiar dacă vor trebui în continuare să respecte anumite reguli.

Pe de altă parte, există o altă categorie de copii ai căror părinți nu sunt atât de echilibrați și maturi din punct de vedere emoțional. Ei observă în mod constant în mediul familial tot felul de atitudini, afirmații, reacții emoționale și verbalizări ale părinților lor în direcția temerilor și a catastrofizării. La rândul lor, acești copii sunt direct influențați de atitudinea părinților și preiau aceleași temeri. Sunt mult mai anxioși decât copiii din prima categorie și sunt de părere că ei se vor adapta mai greu. Vor vedea întoarcerea la școală în format fizic ca pe un pericol și, evident, că ieșirea din coconul acesta de protecție în care au stat 4 luni va fi mai greu de gestionat.”, a declarat pentru Impact.ro psihoterapeutul cognitiv-comportamental Bianca Pescaru.

În clase, elevii vor fi mai atenți la ore, decât atunci când participau la cursurile online

De multe ori s-a pus problema calității actului de învățământ în mediul online, acolo unde, în multe, cazuri atenția și concentrarea elevilor era scăzută. Însă odată cu revenirea în colectivitate și participarea fizică la ore, elevii vor fi nevoiți să își exerseze aceste abilități.

”În clasă, în mod natural copiii vor fi mai atenți. Concentrarea și atenția sunt abilități natural asimilate, iar ei le vor refolosi odată cu această reîntoarcere în bănci. Este ca mersul pe bicicletă. Dacă nu am mers o perioadă cu ea, noi aveam abilitatea ca atunci când ne urcăm din nou pe bicicletă, să știm să mergem.

Copiilor le era mult mai greu să rămână concentrați ore în șir atunci când stăteau în fața calculatorului sau a laptopului. Acum lecțiile și discuțiile sunt mult mai interactive. Tot acest complex referitor la derularea unei ore de curs îi vor face să fie mai atrași, mai conectați, fără să își dea seama.”, a mai explicat Bianca Pescaru.

Cum îl poți sprijini pe copilul tău în această perioadă

Psihologul este de părere că în această perioadă în care schimbările se produc de la o zi la alta este important ca cei mici să fie susținuți cât de mult posibil de către părinți, pentru a reuși să se dezvolte din punct de vedere emoțional într-un mod echilibrat.

”Este foarte important ca parinții să înțeleagă faptul că cei mici au nevoie de sprijinul, ajutorul și implicarea lor mult mai mult decât înainte de pandemie. Pe lângă faptul că trebuie să fie atenți la ideile și la stările lor emoționale, ar trebui să comunice foarte mult și deschis cu ei, să îi observe de la distanță și să fie foarte prezenți fizic în relația cu copiii. Părinții ar trebui să organizeze mediul familial și programul întregii familii, astfel încât cei mici să beneficieze și de activități de petrecere a timpului în aer liber. Iar dacă se află în interiorul casei, pot găsi activități care nu presupun statul în fața unui gadget. Nu putem nega faptul că în zilele noastre gadgeturile sunt foarte importante, dar echilibrul este cel mai important, iar în acest caz părinții sunt cei mai în măsură să organizeze și să controleze ce se întâmplă cu copiii.”, a conchis psihologul.

De luni, aproximativ 2,4 milioane de elevi s-au reîntors la școală. Cel de-al doilea semestru are 17 săptămâni și se va încheia pe 17 iunie.

Bianca Pescaru - psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental
Bianca Pescaru – psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.