Punctele forte ale ucrainenilor, după prima lună de război: asigurarea aprovizionării și protejarea propriilor lideri. Exclusiv

Nimeni nu poate anticipa durata confruntării militare actuale din Ucraina, la o lună de la declanșarea sa, pe 24 februarie. Generalul cu patru stele, fost șef de stat major al Armatei Române, Ștefan Dănilă, a declarat pentru impact.ro că există mai multe necunoscute, în funcție de care se va scrie istoria războiului dintre Ucraina și Rusia.

Punctele forte ale ucrainenilor, după prima lună de război

Potrivit lui Ștefan Dănilă, avem deja de-a face cu un război de uzură, a cărui durată ar putea fi la fel de bine „o lună, trei sau șase”. „Nu văd pe nimeni capabil să ne spună cât va dura confruntarea din Ucraina. Tot ce e clar acum, după prima lună de război, e doar că luptele vor continua, alternând perioadele de intensitate cu cele de acalmie. Totul poate dura încă o lună, trei sau șase, spre exemplu”, spune fostul șef de stat major.  În ceea ce privește necunoscutele, despre care vorbea, generalul Ștefan Dănilă s-a oprit cu precădere asupra a două. Cea dintâi, în opinia sa e legată de asigurarea rețelelor de aprovizionare.

„Aici se va da în următoarea perioadă de timp marea bătălie. Cine va reuși să-și asigure aprovizionarea, își va procura un mare avantaj. Fiindcă nu ai nevoie doar de armament, ci și de hrană. Depinde foarte mult de rezervele fiecărei părți și de strategia lor de a se aproviziona permanent. În ceea ce privește dorința localnicilor de a-și apăra țara, aici nu cred că mai există dubii!”, arată el. Iar cea de a doua, e potrivit generalului, la fel de importantă ca și prima. „Rolul jucat de liderii ucraineni a avut un mare impact. Mental a fost și este foarte important. Ucrainenii au reșit să-și protejeze foarte bine liderii. Atât pe președintele Volodimir Zelenski, cât și pe primarul Kievului, Vitali Klitschko, alături de care luptă și fratele său, Vladimir. Și rușii, și ucraineni știu foarte bine că se joacă o carte importantă la acest capitol. De aceea nu e loc de greșeli! Orice greșeală îți anulează avantajul. Și nimeni nu poate bănui cu ce efecte! Ucrainenii au reușit până acum să-și protejeze foarte bine liderii. Profită la maxim de avantajul cunoașterii locurilor! Cu cât vor face asta mai mult timp cu precizia cu care o fac acum, cu atât vor avea de câștigat. Eventuala anihilare a unuia dintre acești lideri ar fi o lovitură foarte greu de depășit!”, a estimat el pentru impact.ro.

Punctele forte ale ucrainenilor, dupa prima luna de razboi

Informațiile venite din Ucraina trebuie tratate cu atenție

Pe de altă parte, el atrage atenția că toate informațiile venite din zona de conflict trebuie tratate cu multă rezervă, indiferent că vin dinspre ucraineni sau dinspre ruși.

„Informațiile veridice sunt foarte puține. Și e normal să fie așa, într-o perioadă de război! Ați văzut cum totul e în permanentă desfășurare. Am să vă dau câteva exemple, despre care presa a scris pe larg. Povestea grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor. Mai întâi a apărut informația cum că au pierit până la ultimul. Apoi, peste câteva zile, că de fapt căzuseră în prizonierat. A urmat povestea civililor adăpostiți în clădirea teatrului din Mariupol, bombardată de către ruși. Toată lumea a crezut o vreme că rușii îi omorâseră, ca să se anunțe ulterior, din fericire, că adăpostul anti-bombardament al clădirii, rezistase și că trăiau mulți dintre civilii adăpostiți acolo. Iar cel mai recent, e cazul acelui trăgător de elită canadian. Ba e mort lunetistul Wali, ba dimpotrivă, pozează surâzător!”, indică fostul militar de carieră.

„Ucrainenii au reușit să facă victime semnificative din rândul generalilor”

În sfârșit, generalul Ștefan Dănilă a încercat o explicație și pentru pierderile mari suferite de ruși, în special în rândul generalilor și a ofițerilor cu rang înalt.

„Punctele de comandă urmează de obicei linia frontului. Ca atare, comandații trebuie să-și urmeze trupele în deplasarea lor. Există puncte de comandă fixe, unele cu siguranță chiar pe teritoriul Rusiei, dar altele sunt mobile. În tancuri, în blindate, cine mai știe unde?! Ucrainenii au reușit să facă victime semnificative din rândul generalilor poate și fiindcă au beneficiat de telecomunicații militare străine. Rușii au comunicat cel mai probabil pe linii nesecurizate sau care au putut fi interceptate și ca atare au devenit repede o țintă destul de ușoară în termenii în care se dispută, după cum se vede cu ochiul liber, acest război. În plus, nu m-ar mira deloc ca ucrainenii să-și fi păstrat în siguranță o mare parte din infrastructura de comunicații subterană, care iată, în aceste condiții, poate oferi mai multă siguranță decât cea a telecomunicațiilor mobile!”, a adăugat generalul cu patru stele Ștefan Dănilă.

El a infirmat vehement și afirmațiile unora dintre analiștii militari cum că mitul armatei ruse a fost distrus în Ucraina. „Asta e o prostie! Nu poți trage o asemenea concluzie superficială!”, a conchis Ștefan Dănilă.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.