Putin a adus mai aproape trecerea Republicii Belarus la rubla rusă

Evenimentele din Ucraina și intrarea Poloniei în conflict va apropia trecerea Statului Unional (Rusia – Republica Belarus – n.r.) la rubla rusă. Primul pas a fost introducerea operațiunilor de decontare în valute naționale, sunt de părere experții agenției URA.ru. Situația evoluează de o manieră în care fără rubla rusă economia belorusă nu va rezista, comentează experții întâlnirea de luni a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukașenko. Deocamdată, o valută unică rămâne una dintre principalele probleme nerezolvate în cadrul procesului de integrare.

Comerțul dintre Republica Belarus și Rusia se face de mult în ruble, a spus președintele Putin. În plus, volumul schimburilor comerciale cresc, se dezvoltă colaborarea industrială, cooperarea din domeniul energiei, a agriculturii. ”Ca să nu mai vorbim despre procesele viitoare legate de construcția Statului Unional. Aici, noi facem totul cu calm, fără nici o grabă, verificăm fiecare pas, pentru ca acest fiecare pas să ne întărească – din interior și din exterior, ca sistemele noastre politice să creeze condiții pentru dezvoltarea lor, să creeze o bază fundamentală pentru dezvoltarea economică”, a declarat șeful statului rus.

La rândul său, Lukașenko a declarat că, în Statul Unional, economia, în ansamblul ei, ”nu doar se întărește, ci, pe neașteptate, se întărește intensiv”. El a adăugat că și ”rubla rusă se întărește într-un ritm nebun. Pentru Occident se întâmplă lucruri neașteptate. Occidentul ne-a făcut să ne ocupăm mai intens de economia noastră”, a declarat președintele belorus.

El a subliniat că Statul Unional are ”o piață uriașă”, ”resurse”, ”tehnologii”. ”Ei (Occidentul) au trăit citind mijloacele lor de informare în masă și ce au primit: și inflație, și altele. ”Putin este vinovat”, acolo Putin este vinovat de toate”, a glumit Lukașenko.

Președintele belorus a abordat și situația din Ucraina: a vorbit și despre planurile NATO și, înainte de toate, cele ale Poloniei, de a ”ciopârți” țara, de a lua Ucraina de vest (teritorii care au trecut de la Polonia în 1939). ”Lucrul acesta ne îngrijorează nu doar din punctul de vedere al securității actuale – este și strategia pentru vestul Republicii Belarus. De aceea stăm cu urechile ciulite”, a spus Lukașenko.

Comentând această ultimă declarație a lui Lukașenko, analistul Vasili Koltașov, șeful Institutului pentru Noua Societate, a apreciat că, dacă sub pretextul sprijinului pentru Ucraina, Polonia își va desfășura trupele în regiunile de vest al Ucrainei, acest lucru s-ar putea solda cu o confruntare militară și cu Belarus. ”Această situație este deosebit de complicată pentru economia belorusă. În această situație, problema decontării în ruble ar putea antrena problema trecerii la rubla rusă – Republica Belarus va trebui să dețintă o valută stabilă în condițiile unor provocări politico-militare dintre cele mai puternice. Întărirea rublei ruse pe fondul creșterii prețurilor mondiale la alimente, metale, îngrășăminte, resurse energetice oferă economiilor Rusiei și Republicii Belarus posiblitatea de a evita o stare de stres”, este de părere Koltașov.

Rubla rusă devine „un instrument important pentru menținerea stabilității economiei”, ceea ce Putin și a arătat în partea de protocol a întâlnirii cu colegul său. Rubla belarusă, potrivit lui Koltashov, „nu va rezista presiunii”. „Pentru ca societatea belarusă să fie protejată de un astfel de șoc, Belarusul trebuie să se alăture monedei, care este capabilă să-și păstreze pozițiile în condiții economice și politice atât de dificile. Aceasta este o rublă”, crede economistul.

La rândul său, Andrei Suzdalțev, decanul adjunct al Facultății pentru economie mondială și politică mondială a Școlii Superioare de Economie, a apreciat că, deocamdată, este puțin probabilă apariția unei valute unice în Statul Unional. ”Pentru asta este nevoie de o integrare deplină a Rusiei și Republicii Belarus”, dar autoritățile de la Minsk nu sunt pregătite pentru un astfel de scenariu.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.