Putin a răspuns la amenințările șefei Comisiei Europene

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a răspuns la declarațiile politicienilor occidentali privind problemele economice și financiare ale Rusiei din cauza sancțiunilor Occidentului. Țara a rezistat loviturii, iar excedentul bugetului federal a depășit un trilion de ruble, a declarat, luni, șeful statului la o ședință pe probleme socio-economice. Analiștii consultați de agenția Ura.ru au explicat că Putin a risipit temerilor oamenilor privind un posibil default, îngrijorări alimentate de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de alți politicieni occidentali. 

În deschiderea ședinței, președintele a ținut să precizeze: politica de presiune prin intermediul sancțiunilor, politică promovată de țările occidentale, încercarea de a ”zdruncina rapid situația financiară și economică, de a provoca panică pe piețe, colapsul sistemului bancar, deficit de mărfuri” au eșuat. ”Strategia unui blizkrieg economic nu a funcționat. Sacțiunile nu au trecut neobservate nici pentru inițiatorii înșiși. Mă refer la creșterea inflației și a șomajului, la înrăutățirea ritmului economic în SUA și în țările Europei, la scăderea nivelului de trai al europenilor, la devalorizarea economiilor lor”, a declarat Putin. 

Spre deosebire de Occident, situația din economia rusă se stabilizează, este convins președintele. Cursul rublei a revenit deja la nivelul de la începutul lunii februarie, iar valuta străină se întoarce în bănci. Este în creștere inclusiv volumul depunerilor efectuate de ruși. 

Cererea pe segmentul vânzărilor cu amănuntul a revenit la normal. Produsele dispărute au reapărut pe rafturile magazinelor. ”Am procedat corect când nu am recurs la o reglementare manuală, artificială a pieței. În schimb, am oferit mediului de afaceri privat libertatea de a găsi cele mai potrivite și eficiente soluții. Acest lucru a permis o aprovizionare ritmică a rețelei de retail, prezența în magazine a produselor necesare”, a explicat președintele. 

Putin a recunoscut că inflația s-a accelerat în mod serios: într-o lună și jumătate prețurile au crescut cu 9,4%, iar în termeni anuali, rata inflației a atins 17,5%. Acum însă ”se stabilizează”. 

”Oamenii resimt acest lucru în bugetele lor de familie, simt cum au crescut prețurile, iar cetățenii noștri trebuie susținuți, trebuie ajutați să facă față valului inflaționist”, a formulat Putin recomandări pentru Guvernul Rusiei și pentru Banca Centrală, amintind de decizia deja adoptată de indexare a plăților sociale, a pensiilor și a salariilor bugetarilor. 

Președintele a subliniat în mod deosebit că, în condițiile actuale, ”trebuie susținută cererea internă”, trebuie readus accesul la credite pentru mediul de afaceri. Banca Centrală a Rusiei a făcut deja primii pași în acest sens – rata dobânzii cheie a fost coborâtă de la 20 la 17%, ceea ce va permite ”ieftinirea creditelor în economie”, a constatat Putin. 

Separat, șeful statului a evidențiat alt indicator de stabilitate: ”nivelul record al excedentului sistemului bugetar”, înregistrat la sfârșitul primului trimestru. ”Condiția cheie rămâne sustenabilitatea pe termen lung a sistemului financiar atât la nivel federal, cât și regional. 

”Excedentul (bugetului federal) este de 1,1 trilioane de ruble. Iar în regiuni, excedentul cumulat se situează, la rândul lui, în jurul valorii de un trilion de ruble”, a subliniat președintele. 

Ultima declarație a lui Putin a venit pe fondul previziunilor aproape zilnice ale politicienilor occidentali despre intrarea Rusiei în incapacitate de plată. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezis un iminent default pentru Rusia. ”Cu fiecare săptămână, sancțiunile macină economia rusă: exportul s-a prăbușit cu 70%. PIB-ul se va prăbuși cu 11%. Falimentul național al Rusiei este doar o chestiune de timp”, a declarat, încă o dată, șefa Executivului comunitar într-un interviu acordat publicației germanie Bild. 

La 12 aprilie, postul de televiziune american CNN a transmis, la rândul lui, o informație potrivit căreia Rusia ar fi declarat deja default la obligațiunile ei externe. Aceste date au fost imediat dezmințite de Ministerul de Finanțe al Rusiei. ”Rusia dispune de suficiente fonduri pentru a onora la timp și pentru rambursarea tuturor obligațiilor legate de datorii”, a precizat instituția într-un comunicat. Kremlinul a dat și el asigurări că nu există premise pentru o intrare în incapacitate de plată. 

Comentariile experților 

Declarațiile de luni ale președintelui Putin sunt adresate, în primul rând, rușilor, este convins analistul Konstantin Kalacev, șeful Grupului de expertiză politică. ”Este un mesaj necesar pentru a susține starea de spirit socială, pentru a menține optimismul social: totul merge bine, există o pernă de siguranță, vom rezista oricărei presiuni. Putin trebuia să pună capăt acestei probleme aici și acum, să arate că totul decurge conform planului. In caz contrar, așteptările negative ale oamenilor se vor reflecta asupra economiei. Iar acestea sunt amenințări reale”, a explicat Kalacev. 

Principalul obiectiv al autorităților este de a ”evita panica”, a apreciat, la rândul său, politologul Boris Mejuev. ”Acest lucru ar putea conduce la o scădere serioasă a cursului rublei, al acțiunilor. Dar acest obiectiv (de a nu permite instalarea panicii) a fost rezolvat în prima lună și jumătate de la începerea operațiunii speciale în Ucraina. 

Populația Rusiei nu resimte, practic, consecințele economice, dacă nu luăm în calcul creșterea prețurilor de consum. Guvernul a făcut față provocărilor din punctul de vedere al prevenirii panicii și menținerii fundamentelor sistemului financiar”, a spus Mejuev. 

Factorii evidențiați de Putin în discursul său nu reprezintă un mesaj adresat doar rușilor, dar și Occidentului – atât țărilor neprietenoase, cât și aliaților Rusiei, este de părere deputatul Dumei de Stat, politologul Oleg Matveicev. Un punct de vedere similar este susținut și de profesorul Catedrei de istorie și teorie istorică a Facultății de politologice din cadrul Universității de Stat din Moscova, Serghei Cerniahovski. În opinia lui, ”în mod neașteptat pentru mulți, Rusia a rezistat primei lovituri. Sancțiunile impuse Rusiei au lovit mai puternic în adversarii noștri decât în Rusia. Misiunea este de a păstra controlul acestui proces”, a concluzionat expertul.

 

 

 

 

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.