Republica San Marino stârneşte invidie în Italia din pricina campaniei sale de vaccinare cu Sputnik V. Explicaţia oficialilor

Lideriii ţării dezvăluie acum că soluţia achiziţiei vaccinului rusesc a fost determinată de acele momente de panică în rândul personalului medical, care ameninţa că nu mai tratează pacienţi, dar şi ale populaţiei. O primă tranşă de vaccinuri a fost trimisă destul de rapid din Rusia, printr-un transport escortat de poliţie, iar personalul medical a primit primele doze. În prezent, speranţa este că San Marino îşi va putea vaccina până la finalul lunii mai toată populaţia adultă de circa 27.000 de oameni.
„Am făcut o alegere din necesitate”, a dezvăluit ministrul de externe, Luca Beccari.
Doar că, odată ce criza din interior a fost depăşită, s-a iscat o alta peste graniţe, întrucât hotărând să meargă înainte cu un vaccin neautorizat în UE, a lăsat în urmă Italia şi restul Europei ale căror campanii de vaccinare au fost încetinite de mai multe probleme – iar asta în contextul unui accent pe accesul echitabil la vaccinuri şi carantine prelungite ce au amplificat suferinţa economică şi nerăbdarea populaţiei.
Acţiunea San Marino a avut impact asupra regiunilor „roşii” italiene devenind un exemplu al unui demers solitar cu implicaţii geopolitice şi stârnind gelozii locale, scrie Washington Post.
Unii politiceni – dar şi primarii localităţilor italiene din apropierea graniţelor cu San Marino – s-au exprimat şi ei în favoarea acestei abordări – Italia ar trebui să ia în considerare să folosească vaccinul rusesc. Totodată, sute de italieni cuprinşi de panică au încercat în van  să obţină programări în San Marino pentru a se imuniza cu Sputnik V. Unii au încercat chiar să introducă online CNP-uri false.
„Aproape toţi vor să ştie: Pot şi eu să-l fac acolo? Le răspund că nu se poate”, spune un locuitor din San Marino.
Campania din micuţa naţiune a creat o bulă de realitate alternativă în zonele rurale italiene unde norocul atârnă de identitatea naţională, arată publicaţia americană.
Despărţiţi de o graniţă aproape invizibilă, oamenii San Marino şi Italia împart aceeaşi limbă, hrană şi monedă, iar navetiştii traversează zilnic frontiera din ambele direcţii. Economiile celor două sunt profund conectate – turiştii italieni vin în San Marino pentru a vizita fortăreţele medievale şi a cumpăra produse din duty-free-uri.
Dar acum o falie s-a creat între cele două, deşi ambele se confruntă cu valuri de noi infecţii cu coronavirus. San Marino a administrat cel puţin io doză la 27 % din populaţie şi ar putea curând să devină o enclavă protejată de pandemie, în timp ce Italia a vaccinat 12% din populaţia din categoriile de risc sau expuse şi nu are speranţa imunizării celor mai tineri mai devreme de vară sau toamnă. Sputnik V este revizuit în UE dar cel mai probabil va fi un proces de durată.
„Aplaud iniţiativa San Marino. Au găsit un plan B, unul pe care Europa nu-l are”, spune primăriţa Coriano, un oraş aflat la circa 15 kilometri de graniţă.
San Marino s-a găsit într-o situaţie de aberaţie pandemică după ce statul nu şi-a permis subvenţii pentru afaceri astfel încât acestea să poată fi închise. De aceea San Marino s-a încăpăţânat să nu urmeze exemplul Italiei în sensul unor carantine dure, şi toamna trecută, când Italia îşi închidea restaurantele la 6 seara, în micul stat acestea funcţionau până la miezul nopţii. În prezent se poate lua prânzul la restaurantele din San Marino.
Totuşi intenţia iniţială a San Marino a fost să se bazeze pe vaccinuri livrate din Italia, astfel că în ianuarie a semnat un acord cu Roma pentru a redirecţiona un vaccin la fiecare 1.700 de doze furnizate de UE. 
Cum însă Bruxellesul şi producătorii de vaccin trebuiau să-şi dea de asemenea acordul, înţelegerea a întârziat să fie implementată cu aproape două luni.

„Odată ce s-au creat întârzierile, ne-am găsit în faţa unor proteste puternice din partea cetăţenilor. Trebuia să oferim soluţii”, a explicat ministrul sănătăţii Roberto Ciavatta.
San Marino a studiat şi alte opţiuni precum vaccinurile chinezeşti, doar că acestea erau o mare necunoscută cum nu aveau studii revizuite de experţi independenţi care să dovedească eficienţa lor, cum erau şi cele indiene.
Sputnik avea mai multe avantaje – eficienţa de 91.6% conform studiilor publicate în revista ştiinţifică recunoscută Lancet, apropiată de cea a serurilor Moderna şi Pfizer, un cost relativ mic de circa 10 dolari pe flacon, dar şi tehnologia sa, un adenovirus ca vector viral, similar conceptului vaccinurilor produse de AstraZeneca şi Johnson & Johnson.
San Marino nu are o autoritate de reglementare în domeniul siguranţei medicamentelor similară CDC în SUA şi EMA în Europa, aşa că decizia a fost prezentată unui mic comitet de bioetică care a dat undă verde.
Peste 50 de ţări din lume vaccinează cu Sputnik, dar sunt mai aproape de sfera de influenţă a Rusiei. Printre statele membre UE, doar Ungaria a autorizat Sputnik, în timp ce Slovacia şi Cehia au comandat şi ele vaccinul rusesc.
Austria ia în considerare un pas similar, în timp ce din Germania şi Italia şi-au exprimat dorinţa de a utiliza vaccinul odată ce va fi aprobat de EMA.
Cum Rusia nu are o capacitate de producţie pentru populaţii mari, poate obţine mult în termeni de imagine cu doar o cantitate mică de vaccinuri livrate în naţiuni ca San Marino. Rusia a livrat o primă tranşă de 15.000 de doze – oficialii din San Marino spun că ar putea comanda şi alte tranşe destul de curând.
Consultat în legătură cu acordul pentru Sputnik V, Igor Pellicciari, profesor la Universitatea din Urbino din Italia, care este şi ambasador în San Marino, a declarat că Moscova implementează vaccinul „ca un instrument de putere soft”, folosind exporturile pentru a-şi extinde influenţa, inclusiv în locurile în care este urmărită cu atenţie sau se află sub sancţiuni.
„La fel ca vodca în anii ’70”, a spus el. „Acesta este cel mai puternic atu pe care îl are Rusia.”
Agostino Ceccarini, principalul oficial sanitar din San Marino, spune că vaccinul funcţionează fără doar şi poate, întrucât niciunul din cei peste 7.000 de oameni care l-au primit nu a ajuns la o formă gravă de COVID-19. Deşi ţara primeşte acum mici tranşe de doze de Pfizer conform acordului său cu Italia, Sputnik V reprezintă 85% din injecţiile administrate de San Marino.
Ceccarini spune că dozele ruseşti au împiedicat unicul spital al naţiunii să „explodeze” de cazuri, deoarece au protejat populaţia mai în vârstă într-un moment în care un al treilea val sever, pricinuit de varianta britanică mai transmisibilă şi probabil mai mortală, a provocat îmbolnăviri mai grave în rândul tinerilor.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.