„Să fii autonom se învață în copilărie, chiar și în vacanța școlară!”

„Să fii autonom se învață în copilărie, chiar și în vacanța școlară!”

Câțiva tineri așezați într-o sală de clasă, pe fotolii-sac, zâmbesc. Sunt obosiți, dar mulțumiți, pentru că la evenimentul pe care l-au organizat au venit 50 de elevi.

50 de destine care pot fi schimbate în bine. 50 de copii care învață să devină autonomi.

Un proiect despre implicarea în comunitate și formarea de abilități financiare la copii

Tinerii de pe fotolii sunt reprezentanții și voluntarii Fundației Autonom, care desfășoară în comuna Grădinari, din județul Giurgiu, proiectul „Devino AutonOM”.

Acesta își propune ca, prin intermediul a 10 cursuri, să ducă elevii din zonele rurale într-o călătorie de autodescoperire, de înțelegere a importanței implicării în comunitate și formare de abilități financiare.

În vara lui 2024, proiectul se desfășoară simultan în comunele Slobozia din Neamț, Grădinari din Giurgiu și Sofronea din Arad, fiind desemnat unul dintre câștigătorii concursului „Susține un ONG”, organizat de Fundația Orange.

Am început în iulie, în vacanța de vară, în toate cele trei comune. Le-am ales pe acestea după un criteriu simplu, dar important: acolo unde am găsit cadre didactice dornice să se implice în evoluția elevilor lor.

Am înțeles, de-a lungul experienței noastre la Fundația Autonom, că profesorii dedicați și implicați sunt elementul esențial pentru ca un proiect să aibă succes.

Atunci când nu există deschidere, nu poți face nimic. Pur și simplu, totul se blochează.

Dar un cadru didactic care își iubește copiii, care îi cunoaște, care dorește o schimbare, poate muta și munții”, ne-a explicat Cătălina Nicola, directoarea Fundației Autonom.

                   Copiii au venit să învețe și să experimenteze

În comuna Grădinari, din județul Giurgiu, fundația a găsit și deschidere, și entuziasm. La târgul de valori, organizat în septembrie, au venit 50 de copii dornici să învețe.

„Târgul a fost organizat pe standuri, printre care pictură, apicultură, alimentație și nutriție, frizerie, croitorie. La fiecare stand, oamenii din comună și-au exprimat pasiunile sau joburile pe care le fac part-time.

Am avut și un atelier de muzică, unde copiii s-au jucat cu instrumentele. Unii dintre ei au și învățat să țină un ritm, fiind ceva nou pentru ei. Am jucat volei cu colegii și voluntarii, i-am învățat pe cei mici regulile acestui joc”, a povestit Sanam Abid, reprezentanta Fundației Autonom din județul Giurgiu.

Standul de frizerie a avut mare succes, mai ales la băieți, care s-au tuns, apoi au primit cadou câte o pudră pentru aranjat părul. „Au fost învățați și cum să o folosească”, a menționat Sanam Abid.

                 Părinții învață să se implice, alături de copii

Experiențele noi pentru copii nu s-au oprit aici: la standul de apicultură, toată lumea a gustat din faguri de miere și din mierea de salcâm aduse de un apicultor chiar din comună.

„La standul de flori, florarul comunei și o colegă de-a noastră i-au învățat pe copii să facă coronițe, brățări și buchețele. Inclusiv băieții au vrut coronițe.

Ne-am bucurat să vedem alături profesori, elevi și părinți, căci acest lucru nu se întâmplă prea des, din păcate, după cum ne-a explicat doamna directoare a școlii din comună.

Dar cred că am reușit acum să le arătăm inclusiv părinților cât de important este să se implice în ce fac copiii la școală”, a explicat Sanam Abid.

După școala de vară, care a presupus o săptămână de teorie, apoi o perioadă de practică, încheiată cu un târg al valorilor locale, urmează săptămâni cu cursuri pe diferite teme, de la importanța lecturii până la educație financiară.

Pentru că a deveni autonom reprezintă un proces continuu de învățare, care începe, iată, din copilărie.

                                            * * * * *

 130.000 de euro de la Fundația Orange pentru programul „Susține un ONG” 2024

Programul „Susține un ONG” este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajații Orange și dezvoltate alături de o organizație non-profit, pentru ca aceștia să învețe să coordoneze un proiect, să învețe să caute resurse alternative de finanțare pentru proiectele în care cred, să învețe să comunice un proiect, să dezvolte capacitatea de identificare de soluții la probleme sociale elementare și să crească gradul de satisfacție personală.

          https://www.fundatiaorange.ro/programe/sustine-un-ong/

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate.

În cei 12 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 7,8 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație și cultură, în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul incluziunii lor sociale.

Principalele programe ale fundației sunt: „Orange Digital Center”, „Digitaliada”, „Susține un ONG”, „Lumea prin culoare și sunet”, „Solidarity FabLabs” și „Centrul Digital pentru Femei”.

 

Sursa: Fundația Autonom

Articolul „Să fii autonom se învață în copilărie, chiar și în vacanța școlară!” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Câțiva tineri așezați într-o sală de clasă, pe fotolii-sac, zâmbesc. Sunt obosiți, dar mulțumiți, pentru că la evenimentul pe care l-au organizat au venit 50 de elevi. 50 de destine care pot fi schimbate în bine. 50 de copii care învață să devină autonomi. Un proiect despre implicarea în comunitate și formarea de abilități financiare […]

Articolul „Să fii autonom se învață în copilărie, chiar și în vacanța școlară!” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jipa Carmen
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/sa-fii-autonom-se-invata-in-copilarie-chiar-si-in-vacanta-scolara-2/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 5 noiembrie 2024 23:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.