Să nu ziceți că nu v-am spus! ” Aproape jumătate din mierea importată în Europa este „falsă” (ANPC)!

Să nu ziceți că nu v-am spus! ” Aproape jumătate din mierea importată în Europa este „falsă” (ANPC)!

Conform Autotității Naționale de Protecție a Consumatorului (ANPC): Aproape jumătate din mierea importată în Europa este „falsă” „E amestecată cu o substanță!”

Această constatare a condus la o alertă în toată Europa. Asta după ce  o anchetă a Comisiei a dezvăluit că aproape jumătate din mierea importată nu este 100% naturală.

Mostrele prelevate din 18 țări arată că borcanele conțin mai degrabă un amestec cu sirop de zahăr, un tertip folosit de importatori ca să scadă prețul mierii.

Conform raportului, „mierea falsa” provine in principal din China si Turcia, arată Rador.

Concret, aceste practici se referă la utilizarea siropurilor de zahăr atât în ​​țările din afara UE, cât si pe teritoriul comunitar, precum și la analizele de laborator pentru a adapta amestecurile la controale și pentru a nu fi detectate de clienți si autorități. De asemenea, analiza a identificat utilizarea de aditivi, coloranți și practici pentru a masca originea mierii și trasabilitatea acesteia.

„Pe baza tuturor acestor lucruri, exista o suspiciune serioasa că o mare parte din mierea importată din țările non-UE și care este suspectată ca ar fi alterată de către Centrul Comun de Investigatii rămâne prezentă și nedetectată pe piața UE”, a adăugat Comisia Europeană.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu,  spune că, de fapt, acea substanță nu ar fi nici măcar sirop de zahăr, ci că lucrurile sunt mai complicate de atât. La rândul său, Mircea Ciocan, președintele Federației Asociațiilor Apicole din România declară:

”Am discutat cu Ministrul Agriculturii, ne-am zbătut ca Legea Apiculturii să conțină obligativitatea etichetării corecte a mierii, lucru care nu se întâmplă nici astăzi, deși legea 383 a fost amendată și prevede în acest moment obligativitatea procesatorilor de a eticheta corect mierea, în funcție de toate sortimentele care intră într-un cupaj. Nu se întâmplă asta. Ministerul Agriculturii tergiversează de 2 ani această obligație a sa de a da normele de aplicare a legii. Susține că nu are prin lege acest atribut.” 

 Horia Constantinescu, președintele ANPC crede că la cupajul de miere este folosită mierea din mai multe sortimente, amestecată în vederea obținerii unui produs final cu mai multe arome. Mierea falsă, în schimb, este mierea obținută prin amestecare unui procent de miere naturală cu tot felul de substanțe care seamănă sau o pot multiplica, fără ca acest lucru să fie vizibil la momentul la care achiziționezi produsul. Nu este neapărat sirop de zahăr, lucrurile sunt mult mai complicate de atât – mai spune președintele ANPC.

Așa că aveți grijă când cumpărați miere, de unde o luați și cum arată ea!

(Jurnal)

Conform Autotității Naționale de Protecție a Consumatorului (ANPC): Aproape jumătate din mierea importată în Europa este „falsă” „E amestecată cu o substanță!” Această constatare a condus la o alertă în toată Europa. Asta după ce  o anchetă a Comisiei a dezvăluit că aproape jumătate din mierea importată nu este 100% naturală. Mostrele prelevate din 18 […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/sa-nu-ziceti-ca-nu-v-am-spus-aproape-jumatate-din-mierea-importata-in-europa-este-falsa-anpc/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sa-nu-ziceti-ca-nu-v-am-spus-aproape-jumatate-din-mierea-importata-in-europa-este-falsa-anpc
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 26 martie 2023 16:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.