Sărbătorim astăzi, 2 Aprilie, Ziua Instituțiilor Prefectului, o zi importantă pentru întreaga administrație publică din România.

Sărbătorim astăzi, 2 Aprilie, Ziua Instituțiilor Prefectului, o zi importantă pentru întreaga administrație publică din România.

Sărbătorim astăzi, 2 Aprilie, Ziua Instituțiilor Prefectului, o zi importantă pentru întreaga administrație publică din România.
Noțiunea de prefect a fost întâlnită în Muntenia și Moldova încă înainte de Unirea Principatelor, dar a fost instituită în anul 1864, prin Legea comunală și Legea pentru înființarea consiliilor județene, unde era prevăzut că „prefectul, cap al administrației județene, dirige toate lucrările acestei administrațiuni (…)”.
Indiferent de cum s-au numit de-a lungul istoriei, prefectul și instituția prefectului au avut întotdeauna un rol determinant în dezvoltarea țării noastre, acționând în direcția respectării legilor și contribuind decisiv la ridicarea nivelului de performanță al administrației publice românești.
Astăzi, evoluția acestor funcții este strâns legată de modernizarea și racordarea instituțiilor publice la principiile administrațiilor moderne, europene. Astfel, prefectul, în calitate de reprezentant al Guvernului pe plan local, este garantul respectării legii și a ordinii publice la nivel de județ, având totodată importanta misiune de a asigura implementarea la nivel local a politicilor guvernamentale, coordonarea activității tuturor serviciilor deconcentrate ale ministerelor, precum și exercitarea controlului cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților publice locale.
De aceea, funcția de prefect este una încărcată cu o mare responsabilitate, exercitarea acesteia presupunând specializarea în domeniu, presupunând o bună cunoaștere a legii, o pregătire temeinică și, nu în ultimul rând, dedicare totală pentru protejarea intereselor comunităților pe care le deservesc.
Le urez un sincer „La mulți ani!” tuturor prefecților, subprefecților și profesioniștilor din cadrul instituțiilor prefectului și le mulțumesc pentru efortul pe care îl fac în fiecare zi pentru îndeplinirea onorantei misiuni încredințate!
sursa: Aneta Matei (facebook)

Sărbătorim astăzi, 2 Aprilie, Ziua Instituțiilor Prefectului, o zi importantă pentru întreaga administrație publică din România. Noțiunea de prefect a


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: http://reflectoruldesud.ro/sarbatorim-astazi-2-aprilie-ziua-institutiilor-prefectului-o-zi-importanta-pentru-intreaga-administratie-publica-din-romania/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 2 aprilie 2023 17:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.