SCANDAL! Cambridge Analityca, implicată, în secret, în campanii electorale din întreaga lume prin societăţi paravan …. Suspiciuni legate de alegerile din România…

Dare de mită, folosirea prostituatelor, a unor foşti spioni, precum şi a unor acte false de identitate, iată doar câteva din metodele folosite de  șefi din cadrul firmei britanice ”Cambridge Analytica”, implicată puternic în campania republicanului Donald Trump pentru prezidenţialele din 2016, precum şi în cea pro-Brexit.
Ei au fost filmaţi în cadrul unei investigaţii jurnalistice sub acoperire în timp ce vorbeau despre capcanele pe care le pot întinde politicienilor.
În perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018, un reporter al Channel 4 News, care a pretins că este un intermediar pentru un client bogat din Sri Lanka, având ca scop alegerea unor anumiţi candidaţi, s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţi importanţi ai Cambridge Analytica, firma care îşi arogă meritul pentru victoria lui Donald Trump la alegerile din 2016. Şi i-a filmat în secret în timp ce spuneau că îi pot compromite pe politicieni folosindu-se de prostituate din Ucraina sau mituindu-i.
Chiar directorul executiv al companiei, Alexander Nix, a afirmat că firma este implicată în secret în campanii electorale din întreaga lume prin societăţi paravan sau subcontractori. El i-a explicat celui pe care îl credea un potenţial client că există multe metode la care se poate recurge, inclusiv trimiterea unor „fete la casa candidatului“, adăugând că ucrainencele „sunt foarte frumoase“, iar, după părerea lui, „asta funcţionează foarte bine“. „Vom oferi o mare sumă de bani candidatului pentru a-i finanţa campania în schimbul unor terenuri, de pildă, vom înregistra totul, vom elimina faţa tipului nostru şi vom posta (înregistrarea) pe internet“, a exemplificat Nix în timpul unei alte întrevederi.
La întâlniri au participat şi directorul departamentului Political Global din cadrul Cambridge Analytica, Mark Turnbull, precum şi responsabilul de date al companiei Alex Tayler. Implicare în campanii electorale în toată lumea, inclusiv în Europa de Est Turnbull a descris modul în care compania foloseşte datele compromiţătoare despre oponenţii politici pe reţelele socializare şi pe internet în general. „Trebuie să se întâmple fără ca cineva să se gândească «asta este propagand㻓, întrucât, apoi, s-ar putea ridica întrebări despre cine se află în spatele informaţiilor.
În cadrul întâlnirilor, şefii companiei au afirmat că atât Cambridge Analytica, cât şi compania sa mamă, Strategic Communications Laboratories (SCL), au fost implicate în peste 200 de campanii electorale din diferite ţări din lume, inclusiv din Nigeria, Kenya, Cehia, India şi Argentina. Mark Turnbull a spus că firma a derulat un proiect reuşit şi într-o ţară din Europa de Est. Iar în proiectele companiei sunt implicate firme britanice şi israeliene eficiente „în strângerea de informaţii“
Analityca amestecată  în alegerile din România?
Un consultant britanic, citat de Asociated Press, a declarat că firma Cambridge Analytica l-a contactat înainte de alegerile parlamentare din 2016 din România, pentru a lucra pentru un anumit partdi.  La rândul ei platforma de investigaţii RISE Project a relatat că SCL Group, o companie de comunicare strategică afiliată Cambridge Analytica, şi-a stabilit în 2011 birou în România. Compania ar fi condusă de omul de afaceri Peter Imre, ginerele actualului Ministru de Externe, Teodor Meleşcanu. După ce media a preluat informaţiile privind legăturile dintre Imre şi Cambridge Analytica, publicaţia DC news i-a luat o reacţie.
„Singurul punct de vedere este că SCL nu a lucrat niciodată pentru niciun partid politic în România. Nicio legătură nu există! Nu a lucrat nici pentru PSD, nici pentru PNL, nici pentru USR, nici pentru PNȚCD, nici pentru USL, pentru niciun partid politic!”, a spus Peter Imre în exclusivitate pentru DC News.
Atât Cambridge Analytica, cât şi Facebook resping acuzaţiile.
Acuzaţiile din presă în acest scandal  au determinat Facebook, precum şi motorul de căutare Google, să se angajeze, în noiembrie 2017, că vor lua măsuri pentru a opri difuzarea de ştiri cu origini dubioase, prin limitarea publicităţii.
Anterior, pe 6 septembrie, Facebook anunţase că 470 de conturi false, probabil operate din Rusia, ar fi cheltuit circa 100.000 de dolari pentru postarea de anunţuri politice pe această reţea de socializare, în ultimii doi ani.
(Jurnal)

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: SCANDAL! Cambridge Analityca, implicată, în secret, în campanii electorale din întreaga lume prin societăţi paravan …. Suspiciuni legate de alegerile din România…

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.