Fără categorie

Sfântul Dimitrie cel Nou. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine tot anul

Este mare sărbătoare astăzi printre românii ortodocși. Considerat ocrotitorul Bucureștiului,Sfântul Dimitrie cel Nou este celebrat pe data de 27 octombrie.

 

În ziua Sfântului Dimitrie cel Nou nu trebuie să faceți treabă prin casă, nu trebuie să spălați și nici să faceți curățenie. Tot în această zi sfântă, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul persoanelor dragi pe care le-au pierdut.

În unele zone ale țării, există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele persoanelor care au murit fără lumină. Fiecare mormânt este împodobit cu flori de toamnă. De Sfântul Dimitrie cel Nou, credincioșii oferă bătrânilor singuri și neajutoraţi mere sau struguri, nuci şi miere. În plus, Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou ar trebui să fie pusă pe masa de sărbătoare dacă în familie nu există niciun membru pe care să îl cheme Dumitru. Acest obicei aduce armonie, sănătate şi spor în casele credincioșilor.

 

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a trăit în timpul Ţaratului vlaho-bulgar şi era dintr-un sat, Basarabov, aşezat pe marginea apei Lomului.

El a fost păstor de vite în satul lui, apoi văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieşit din satul său şi s-a aşezat mai întâi într-o peşteră din apropierea acestuia, iar apoi s-a făcut monah la mănăstirea care era înăuntrul peşterii.

Prin ostenelile sale multe, postul, rugăciunea şi privegherile pe care le făcea, s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni. Sfântul Dimitrie şi-a cunoscut şi vremea ieşirii sufletului din trup când, intrând în mijlocul a două pietre, şi-a dat prealuminatul său suflet în mâna lui Dumnezeu.

 

Alexandra Buzică

 Sursa:
http://giurgiu-tribune.ro/
Articol sursa: Sfântul Dimitrie cel Nou. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine tot anul

Comentarii

comentarii