Sfântul Ion trebuie să fie o zi a bucuriei, ca să-ți meargă bine tot anul

Peste 2 milioane de români își serbează ziua onomastică de Sfântul Ion, zi ce marchează sfârșitul ciclului sărbătorilor de iarnă.

Tradiţia populară spune că cine nu este vesel în această zi va avea parte de probleme tot anul.

Tot pe 7 ianuarie, conform tradiţiei, nu se consumă vin roşu, acesta amintind de martirajul  Sfântului Ioan.

În popor se spune că acesta este protectorul pruncilor.

Tot pentru spor şi sănătate, există credinţa ca de Sfântul Ioan să ne stropim cu aghiasmă pe faţă pentru a fi ocoliţi de boli.

O altă vorbă din bătrâni spune că după această sărbătoare se botează gerul, adica frigul se mai înmoaie şi începe să se facă mai cald.

“În satele din Bărăgan încă se mai păstrează obiceiuri din bătrâni. Se ştie  că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, iar această zi se cinsteşte pentru ca pruncii să se nască sănătoşi, fără malformaţii.

Totodată, ziua de Sfântul Ioan este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ioan pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc şi animalele de fiarele sălbatice”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor.

www.adevarul.ro

The post Sfântul Ion trebuie să fie o zi a bucuriei, ca să-ți meargă bine tot anul appeared first on Stiri Giurgiu | Cotidian local de informatie si atitudine.Sursa: stirigiurgiu.ro
Articol sursa: Sfântul Ion trebuie să fie o zi a bucuriei, ca să-ți meargă bine tot anul

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.