Sora liderului nord-coreean nuanţează declaraţiile lui Kim Jong-un despre programul nuclear: „SUA ar putea cădea într-un butoi de dezamăgire”

Anterior, liderul nord-coreean subliniase „necesitatea pregătirii atât pentru dialog, cât şi pentru confruntare, în special de a fi pe deplin pregătiţi pentru confruntare”, potrivit agenţiei oficiale de ştiri KCNA. Consilierul american în materie de securitate naţională Jake Sullivan apreciase comentariile lui Kim Jong-un ca „un semnal interesant”.
„Se pare că SUA ar putea fi tentate să interpreteze situaţia în aşa fel încât să caute o consolare pentru sine. Aşteptările pe care au găsit de cuviinţă să le nutrească într-un sens greşit le-ar putea azvârli într-un butoi de dezamăgire”, a spus Kim Yo Jong, citată de KCNA.
Într-un interviu acordat duminică ABC News, Sullivan a precizat că „comentariile sale (Kim Jong-un) din această săptămână le considerăm un semnal interesant. Şi vom aştepta să vedem dacă sunt urmate de orice fel de comunicare mai directă cu noi despre o potenţială cale de urmat”.
Oficialii SUA au sugerat că Biden va aborda o cale de mijloc între negocierile directe cu Kim  ale fostului preşedinte republican Donald Trump şi politica de „răbdare strategică” a fostului preşedinte democrat Barack Obama. Detaliile politicii lui Biden în privinţa Coreei de Nord nu au fost anunţate oficial.
Luni, în cursul unei vizite la Seul, Sung Kim, delegatul SUA în afaceri nord-coreene, a declarat că Washingtonul este dispus să se întâlnească cu Coreea de Nord „oriunde, oricând, fără precondiţii”, subliniind însă că administraţia Biden va continua să preseze Coreea de Nord cu sancţiuni îndreptate către ambiţiile sale nucleare şi programele de rachete.
Înainte de comunicatul transmis marţi de sora liderului nord-coreean, Sung Kim s-a întâlnit cu ministrul sud-coreean al unificării Lee In-young şi a precizat că Washingtonul şi Seulul sunt dispuşi să obţină pe cale diplomatică o denuclearizare completă a peninsulei coreene. Lee a spus la rândul său că speră ca Coreea de Nord să revină la masa negocierilor într-un termen scurt de timp şi a calificat situaţia curentă ca „o şansă bună” de reluare a discuţiilor.
Coreea de Nord a cerut repetat SUA o renunţare la „politica sa ostilă” ca o precondiţie a reluării negocierilor, o aparentă referinţă la sancţiunile economice ale SUA şi la exerciţiile militare conduse împreună cu Coreea de Sud.
Shin Beomchul, analist la Institutul Coreean pentru Strategie Naţională din Seul, e de părere că Coreea de Nord şi-ar putea mai relaxa poziţia în condiţiile în care dificultăţile sale economice ar deveni insuportabile.

Impasul „s-ar putea prelungi dacă nu se schimbă cumva situaţia din Nord cum ar fi înrăutăţirea dificultăţilor economice sau a problemelor legate de pandemie”.
Kim jong-un a admis că ţara sa traversează o criză alimentară severă din cauza schimburilor comerciale drastic limitate  de închiderea graniţelor, sancţiunilor economice americane şi inundaţiilor care au distrus recoltele.
Analistul Cheong Seong-Chang de la Institutul privat Sejong din Coreea de Sud a declarat că declaraţia lui Kim Yo Jong sugerează că Coreea de Nord nu este pregătită să se alăture discuţiilor prea curând.
„Neîncrederea reciprocă şi antagonismul sunt atât de profunde încât reluarea discuţiilor dintre Coreea de Nord şi SUA este deosebit de dificilă. Chiar dacă SUA. şi Coreea de Nord se întâlnesc, nu va le va fi uşor să găsească un teren comun ”, a spus Cheong.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.