Spitalul Bolintin Vale – luat cu asalt de bucureșteni. Motivul – centrul de vaccinare deschis aici

În lipsă de locuri la centrele de vaccinare din Capitală, sute de bucureșteni și-au înscris părinții sau bunicii, eligibili pentru etapa a doua, la Spitalul Orășenesc din Bolintin-Vale, județul Giurgiu, se arată într-un reportaj SpotMedia.ro. Spitalul Orășenesc Bolintin-Vale, privit de la distanță, relatează sursa citată, nu arăta deloc ca un loc în care un bolnav și-ar putea face speranțe să se însănătoșească.

O unitate sanitară pierdută la marginea unui maidan, menționează Spotmedia, fără drum de acces amenajat, care arată a sediu de instituție care a supraviețuit dictaturii, dar și regimurilor politice de după 1990, fără să se fi schimbat nimic, cel puțin în ce privește clădirea.

Angajații s-au arătat refractari față de jurnaliștii care au vrut să intre în spital. „Nu vrem, că e cam mizerie”. „Până la urmă, am fost lăsați la parter, dar nu am dat de mizerie, ci de o sală de așteptare prost luminată, cu banchete de metal zgâriate și oxidate pe alocuri. Se observa că oamenii s-au străduit, dar locul era atât de vechi, încât nimeni nu mai putea face minuni”, se arată în reportajul realizat de Spotmedia la centrul de vaccinare din Bolintin-Vale.

„Până la urmă, medicul de familie Ilie Dumitru ne-a dat afară, anunțându-ne că «eu sunt șef aici». În consecință, a trimis un jandarm timid, care ne-a rugat să părăsim spitalul. Ne-am conformat”, au povestit jurnaliștii portalului menționat.

Potrivit acestora, vineri, 23 ianuarie, nu era coadă sau înghesuială. Nici de ora programării nu prea ținea nimeni seamă. „Dacă aveai un act de identitate și hârtia care demonstra că ai un vaccin alocat la acest centru era suficient”.

„Astăzi vom face 120 de vaccinuri”, a spus o asistentă, care se ocupa de organizarea celor care veneau pentru imunizare. „Până la această oră, am făcut 60”, a adăugat ea. Era jumătatea zilei, iar procesul de vaccinare părea că se desfășoară conform planului. Un plan care nu e simplu deloc. Vaccinarea unei singure persoane constă în completarea unui formular despre starea de sănătate care are 13 întrebări (5-7 minute), continuă cu pregătirea pentru vaccinare, adică dezbrăcarea (1-3 minute) și injecția (1-3 minute).
Toate aceste operațiuni însumate înseamnă un minimum de 7 minute. Nu a fost luată în considerare perioada de 15 minute de după injecție când persoana vaccinată se află sub monitorizare. Adică trebuie să stea în sala de așteptare și să anunțe dacă i se face rău.

Într-un punct de vaccinare pot fi făcute în jur de 10 injecții pe oră, ceea ce înseamnă un maximum de 120 de persoane în cele 12 ore (programul oficial al centrelor este de la 08.00-20.00).

Personalul medical de la Spitalul Orășenesc din Bolintin Vale era bine intenționat și amabil cu persoanele programate, dar într-o oră a vaccinat o singură persoană din localitate.

Orașul are 13.000 de locuitori, iar pentru a ajunge în septembrie la 10 milioane de persoane imunizate e nevoie de un efort logistic și o alocare de resurse (bani și oameni) la care nimeni pare că nu s-a gândit până acum. (…)

www.liberatea.ro

www.spotmedia.ro

foto: spotmedia.ro

 

The post Spitalul Bolintin Vale – luat cu asalt de bucureșteni. Motivul – centrul de vaccinare deschis aici appeared first on Stiri Giurgiu | Cotidian local de informatie si atitudine.Sursa: stirigiurgiu.ro
Articol sursa: Spitalul Bolintin Vale – luat cu asalt de bucureșteni. Motivul – centrul de vaccinare deschis aici

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.