Sportivul de performanţă care a construit o staţiune de vis plecând de la o pensiune cu 7 camere

Foarte mulţi români şi, în ultima vreme, chiar şi străini au auzit de Cheile Grădiştei ori au petrecut câteva zile de neuitat în superba staţiune montană din Fundata. Puţini ştiu, însă, că toată această staţiune aparţine unui singur om, care a construit-o de la zero. Ovidiu Gârbacea a fost sportiv de performanţă în perioada comunistă, iar apoi, a fost antrenor al lotului naţional de biatlon. Nici nu putea face alte sporturi decât unele de iarnă, având în vedere că era născut şi crescut la Fundata, un sat de munte unde vara pică, potrivit unei glume din zonă, într-o joi, iar, dacă plouă, se ţine în căminul cultural. 
Ovidiu Gârbacea spune că a renunţat la funcţia de selecţioner al lotului de schi şi a decis să se reprofileze încă în 1990. El a ajuns la o înţelegere cu fraţii săi şi a preluat casa părintească, din care a făcut o pensiune cu 7 camere. Având şi afaceri cu cherestea, într-o zonă în care aproape totul se construieşte din lemn, a putut dezvolta tot ce are acum, mai ales că întotdeauna s-a confruntat cu o problemă: numărul de turişti şi de clienţi era atât de mare, că nu făcea faţă.
Ovidiu Gârbacea a deschis o berărie, pe drumul dintre Moieciu de Jos şi Moieciu de Sus, într-o zonă care ţine de Fundata. Cârciuma nici măcar nu era deschisă în cursul săptămânii, ci doar în weekend, când trecea mai multă lume pe acolo. Zona era atât de frumoasă încât în foarte scurt timp programul de weekend s-a dovedit insuficient. „Era deschis sâmbăta şi duminica şi lumea care trecea pe aici intra să se răcorească la o bere. Toţi îmi spuneau că ar fi bine să fie deschis şi în cursul săptămânii, deoarece ar face bine un popas şi în alte zile. Am deschis şi în cursul săptămânii, dar nici aşa nu făceam faţă cererii”, a povestit Ovidiu Gârbacea. 

De la o pensiune, la 800 de locuri de cazare

Astfel, fostul antrenor a decis să construiască mai mult în zonă. După un restaurant a urmat un hotel, apoi alte hoteluri şi alte restaurante. Chiar şi aşa, afacerile erau înfloritoare şi tot mai multă lume îşi dorea să vină la Cheile Grădiştei. Terenul din zonă nu permitea dezvoltarea în continuare, astfel că Ovidiu Gârbacea a construit un drum de cinci kilometri, în serpentine, care ducea într-un loc şi mai frumos, numit de localnici „Deasupra” sau „În poduri”. În partea de sus a staţiunii a început să construiască alte hoteluri, restaurante, dar omul de afaceri s-a gândit că ar trebui să vină cu ceva în plus, astfel încât staţiunea să deţină amprenta celui care a construit-o. Acum, cele două părţi ale staţiunii oferă peste 370 de camere şi 800 de locuri de cazare, peste 500 „Deasupra” şi alte 300 în partea de jos, iar, permanent, chiar şi după izbucnirea pandemiei, sunt cel puţin 200 de sportivi în staţiune. 
Pentru că a fost sportiv, primul gând care i-a venit lui Ovidiu Gârbacea a fost să dezvolte baze sportive, mai ales că aerul ozonificat din staţiune înseamnă extrem de mult pentru pregătirea fizică a oricărui sportiv. În plus, copiii care practicau schi fond sau biatlon se antrenau pe cotloane. Astfel, au apărut, mai întâi, un teren de fotbal, o sală de sport, facilităţi pentru pregătirea sportivilor în mai multe dintre hoteluri, dar, mai ales, o bază de biatlon, probabil, singura din lume deţinută de o persoană fizică. „Au fost cei de la Federaţia Internaţională şi le-a plăcut foarte mult ce au văzut aici”, spune, mândru de cea mai dragă inimii lui dintre realizări, Ovidiu Gârbacea. 
De altfel, aici s-au ţinut întrecerile de biatlon la Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013! Cu siguranţă, vorbim de singura competiţie din cadrul unor jocuri olimpice (chiar dacă e vorba de un festival olimpic) care a fost găzduită de o bază care aparţine unui om şi nu unui club sportiv sau chiar unei autorităţi, locale sau centrale. Biatlonul înseamnă schi fond şi tir, iar, cel puţin pentru prima dintre probe, este nevoie de o suprafaţă foarte mare, cu diferenţe de nivel importante, iar, pentru FOTE şi pentru Campionatele Mondiale şi Europene care au avut loc aici a fost nevoie şi de vestiare, centru de presă, spaţii pentru întreţinerea schiurilor, tribune şi multe altele. 

Anunţ la Jocurile Olimpice: „Atenţiune! Intră Ovidiu Gârbacea!”

În timp, au apărut şi alte terenuri de sport: mai multe terenuri de fotbal şi minifotbal, de tenis, iar sala de sport are acum tribune cu 1.000 de locuri şi toate dotările necesare. Astfel, aici veneau în fiecare an steliştii care câştigaseră Cupa Campionilor Europeni în 1986 şi făceau un meci demonstrativ, Gheorghe Tadici obişnuia să pregătească marile competiţii la care a obţinut rezultate foarte bune cu echipa naţională de handbal feminin, cluburile de fotbal din Braşov făceau şi ele câte un stagiu în fiecare iarnă şi vară, iar mai multe loturi naţionale, din diverse sporturi, între care unele din Rusia, care erau printre cele mai bune din lume, se pregăteau aici. Echipa Ucrainei de ştafetă s-a pregătit aici, iar, apoi, a câştigat aurul la Jocurile Olimpice de la Soci. Ovidiu Gârbacea s-a fotografiat cu cele 4 fete, iar acestea i-au transmis, ulterior, mulţumiri pentru condiţiile oferite. 

Nici nu este de mirare în această situaţie că, la Soci, la Jocurile Olimpice, a avut parte de o prezentare specială, la festivitatea de deschidere. „Eu am fost invitat şi la Olimpiada de la Soci, unde cei din federaţia internaţională, cei de la IBU, ne-au prezentat ca o bază foarte frumoasă şi foarte importantă. Chiar eram la VIP, împreună cu regele Suediei, prinţul Albert de Monaco şi un francez a prezentat astfel: „Atenţiune! Intră Ovidiu Gârbacea, cel care deţine o bază particulară”, şi toată lumea s-a ridicat în picioare”, povesteşte Gârbacea.
Staţiunea este, însă, departe să fie dedicată doar sportivilor. Toţi turiştii care vin aici beneficiază de condiţii excelente, de un aer extrem de curat şi ozonificat la altitudinea de 1.300 de metri, de produse specifice zonei – una cu o mare tradiţie în oierit. De altfel, pastrama şi bulzul de aici sunt între cele mai renumite din ţară, iar peisajul este de vis. În plus, o plimbare prin aerul de munte face mai mult decât orice. Nu lipsesc nici distracţiile, chiar dacă – în afara practicării sporturilor – acestea sunt întâlnite mai mult în partea de jos a staţiunii, pentru ca sus să se poată bucura toţi turiştii de liniştea oferită de vârful muntelui. 

Oricine merge o dată îşi doreşte să revină

Staţiunea oferă terenuri de joacă pentru copii, terenuri de fotbal, tenis, handbal şi volei, baza de biatlon şi schi fond, zone amenajate pentru mountain biking, o pistă de roller-ski şi posibilitatea efectuării de tururi off-road, astfel că oricine iubeşte mişcarea sau senzaţiile tari poate avea parte de un weekend sau chiar de o vacanţă de vis. În plus, recent, a fost inaugurat şi un patinoar modern în staţiune, la care numai instalaţia de răcire a costat un milion de euro. Cei care obosesc făcând sport au la dispoziţie un bazin olimpic de refacere şi saune. 
Pentru ca turiştii să poată ajunge mai uşor „Deasupra”, Ovidiu Gârbacea a construit un drum de la staţiunea de jos, pe care l-a asfaltat şi îl deszăpezeşte în fiecare iarnă cu mijloace proprii. Iar, poate, cel mai important dintre toate, este că patronul Ovidiu Gârbacea, rămâne acelaşi personaj modest şi prietenos, cum îi stă bine unui sportiv adevărat şi asta îi face pe toţi cei care au ajuns o dată la Cheile Grădiştei să revină de fiecare dată cu multă plăcere. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.