Surse: Armata rusă a primit un nou lot de sisteme ”Penicilină”

Forțele armate ruse au primit un nou lot de sisteme de recunoaștere termico-sonoră ”Penicilină”, care au demonstrat o înaltă eficiență în timpul operațiunii speciale din Ucraina, a declarat pentru RIA Novosti o sursă informată, precizând că este vorba despre cele mai noi sisteme din această categorie.

„Ministerul Apărării a recepționat un nou lot dintre cele mai noi sisteme de recunoaștere termico-sonoră 1B76 ”Penicilină”, care se intenționează să fie folosite în zona operațiunii speciale pentru luptă anti-baterie. „”Penicilina” detectează eficient pozițiile artileriei ucrainene și transmite coordonatele pentru distrugerea lor operativă”, a declarat interlocutorul agenției menționate.

După cum a declarat, anterior, o altă sursă informată pentru RIA Novosti, ”Penicilina” și-a demonstrat eficiența în luptele din Ucraina, inclusiv în cadrul luptei împotriva artileriei furnizate de NATO trupelor ucrainene.

Sistemul ”Penicilina” este destinat oprațiunilor de recunoaștere a pozițiilor de tragere ale artileriei cu țeavă și reactive, precum și a rachetelor antiaeriene și tactice. Sistemul înregistrează undele acustice și termice ale focurilor și rafalelor de armă și oferă operatorului coordonatele exacte ale locului unde se află arma inamicului pentru a fi consemnat manual sau automat pe harta electronică. În același timp, este nevoie de mai puțin de cinci secunde pentru a obține coordonatele unei singure ținte de unde se efectuează tragerea.

Avantajul sistemului ”Penicilina” constă în faptul că, spre deosebire de radarele americane anti-baterie AN/TPQ-36 folosite de trupele ucrainene, el nu funcționează pe baze de unde radio, motiv pentru care nu poate fi detectat de dispozitivele radioelectronice și, ca atare, nu poate fi distrus de mijloacele de război radioelectronic.

”Penicilina” a fost dezvoltat de Institutul Național de Cercetări ”Vektor”, întreprindere ce face parte din grupul Roselectronika. Potrivit dezvoltatorilor, sistemul funcționează eficient în orice moment al zilei și la temperaturi cuprinse între -40 și +50 de grade Celsius. Sistemul este instalat pe un șasiu de camion Kamaz, iar modulul optoelectronic de recunoaștere este montat pe un catarg de ridicare.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.