Tratatul START: Dialogul continuă între Rusia și SUA

Rusia și Statele Unite analizează posibilitatea de a organiza, în următoarele săptămâni, o întâlnire a comisiei consultative bilaterale care se ocupă de Tratatul privind reducerea armamentului strategic ofensiv. Astfel de ședințe cu prezență fizică nu au mai avut loc de aproape un an, iar părțile au acumulat întrebări una pentru cealaltă: de la garanția că nu se va proceda la o conversie inversă a bombardierelor și a lansatoarelor de rachete balististice americane de pe submarine, până la reluarea inspecțiilor, oprite de Rusia, relatează cotidianul Kommersant.

Deși dialogul dintre SUA și Rusia privind stabilitatea strategică a fost înghețat, continuă contactele pe marginea singurului acord bilateral existent în materie de control al armelor, Tratatul privind reducerea și limitarea armelor strategice (START).

Potrivit ziarului Kommersant, care citează trei surse concordante, comisia consultativă bilaterală privind START ar putea fi programată, pentru prima dată de la începerea operațiunii speciale din Ucraina, la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie. Existența acestor discuții între Moscova și Washington a fost confirmată atât de reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, cât și de subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armelor și securitate internațională, Bonnie Jenkins.

În ceea ce privește locul de desfășurare a întâlnirii, este pentru prima dată când cele două părți iau în considerare Orientul Mijlociu și nu Geneva. Moscova nu mai consideră Elveția, care s-a alăturat majorității sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, ca fiind un stat neutru și nu dorește să aibă contacte cu terțe părți pe teritoriul acestei țări. Mai ales că, potrivit directorului Departamentului de neproliferare și control al armelor din cadrul MAE rus, Vladimir Ermakov, START permite comisiei consultative să se întrunească în orice loc acceptabil pentru părți.

O parte dintre problemele legate de punerea în aplicare a START au fost discutate de la distanță, dar este evident că diplomații vor avea multe de discutat față în față. Partea rusă, spre exemplu, a precizat în octombrie că, din punctul său de vedere, SUA nu respectă pe deplin cerințele tratatului. După un alt schimb de date sumare, MAE rus a subliniat că numărul de arme strategice ofensive americane anunțat de SUA nu ia în calcul cele 41 de bombardiere grele B-52H declarate convertite de partea americană, și focoasele nucleare aferente acestora, precum și 56 de lansatoare de rachete balistice de pe submarine (SLBM) Trident II și patru lansatoare tip siloz pentru rachete balistice intercontinentale (ICBM) destinate antrenamentelor și redenumite în „silozuri de antrenament”.

„Partea rusă nu poate confirma că aceste arme strategice ofensive au fost astfel reconfigurate încât să nu fie potrivite pentru folosirea armelor nucleare de pe bombardiere grele și SLBM, așa cum se stipulează în secțiunea I, paragraful 3 din capitolul trei al Protocolului la Tratat, și, de asemenea, se opune reclasificării arbitrare a silozurilor ICBM destinate antrenamentelor în categoria „silozurilor de antrenament”, care nu este prevăzută în Tratat, pentru a nu le include în numărătoare”, a declarat în acest sens Ministerul rus de Externe.

La rândul ei, potrivit unui comentariu al lui Bonnie Jenkins, partea americană intenționează să ridice problema reluării inspecțiilor în cadrul START, întrerupte din 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. În vara anului 2022, potrivit viceministrului rus de externe Serghei Riabkov, Washingtonul a notificat Moscova cu privire la planurile de a-și trimite inspectorii în Rusia „fără un acord prealabil”, ceea ce partea rusă a considerat o „provocare flagrantă”.

Cu toate acestea, comentariul lui Serghei Riabkov a indicat că unul dintre obstacolele în calea reluării inspecțiilor a fost confruntarea dură dintre Rusia și SUA cu privire la Ucraina.

„Este vorba de absența, din vina Occidentului, a unui trafic aerian normal, de ignorarea solicitărilor noastre de a confirma posibilitatea ca avioanele noastre cu inspectori să zboare prin spațiul aerian al țărilor de tranzit, probleme cu vizele în tranzit, dificultăți în efectuarea plăților pentru servicii în timpul inspecțiilor”, a explicat el, la acel moment.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.