Ultimele zile cu ora de iarnă; de sâmbătă noapte, revenim la ora de vară

Ultimele zile cu ora de iarnă; de sâmbătă noapte, revenim la ora de vară

Trecerea la ora de vară va avea loc în curând, astfel că vom da ceasurile înainte cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 3.00 va deveni ora 4.00, iar noi vom dormi mai puțin cu o oră. Iată când are loc schimbarea și ce influență are asupra organismului.

Când se trece la ora de vară în 2025

Anul acesta, România trece oficial la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie.  Ceasurile se vor seta înainte cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 3.00 va deveni ora 4.00.  Ajustarea se face în weekend pentru a minimiza efectele asupra programului de lucru și a somnului.

Prin această schimbare pierdem o oră de somn, însă ne putem bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei, ceea ce poate contribui la o stare de spirit mai bună și la creșterea productivității.

Renunțarea la ora de vară în Europa

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa, în urmă cu câțiva ani, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit să se ia până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă.

De asemenea, țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice.

Trecerea la ora de vară în România

România a aderat pentru prima dată în anul 1932 la ora de vară. Între anii 1943 și 1979, practica schimbării orei s-a suspendat. În anul 1997, România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, acest lucru fiind valabil și în prezent.

În 2018, la începutul lunii martie, mai mulți parlamentari români au dorit renunţarea la ora de vară.

În acest context, inițiatorul preciza că studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că modificarea orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic și provoacă un disconfort asupra majorităţii populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian, spunea iniţiatorul, dar măsura nu s-a adoptat.

În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei. În schimb, cercetarea a scos în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.

Cum este afectat organismul din cauza schimbărilor de oră

Adaptarea la ora de vară poate provoca anumite tulburări de somn, o stare acută de oboseală și iratibilitate, mai ales în primele zile după schimbare. De asemenea, poate scădea nivelul de concentrare, ceea ce poate afecta performanța la locul de muncă, dar și starea generală de sănătate.

Studiile arată că schimbarea orei poate crește riscul de probleme cardiace și accidente rutiere în perioada imediat următoare.

Oamenii sunt cei mai vulnerabili la pierderea somnului ca urmare a schimbării orei. Potrivit unui studiu, în medie, o persoană doarme cu 40 de minute mai puțin în ziua de luni după trecerea la ora de vară, potrivit SleepFoundation.org.

Pentru ca oamenii să nu resimtă din plin trecerea la ora de vară, se recomandă ajustarea treptată a programului de somn cu câteva zile înainte, petrecerea timpului în natură și evitarea consumului de cofeină în exces.

Se schimbă ora automat la telefon?

Smartphone-urile, indiferent dacă au sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora când se face trecerea la ora de vară 2025, dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei.

În situația în care la iPhone nu se schimbă automat, trebuie să se acceseze meniul Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically, iar în cazul smartphone-urilor cu Android se intră la Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic date&time. (www.libertatea.ro)

 

Trecerea la ora de vară va avea loc în curând, astfel că vom da ceasurile înainte cu o oră, ceea


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/ultimele-zile-cu-ora-de-iarna-de-sambata-noapte-revenim-la-ora-de-vara/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 27 martie 2025 14:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.