AVERTISMENT! Ne pândește un " Blackout" european

Blackout-ul de care se vorbește este un eveniment despre care  în Austria lumea se întreabă doar când va fi, nu că nu va fi.

El presupune o pană catastrofală de curent electric care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și siguranța publică din întreaga Europă. Inchipuiți-va că timp de o săptămână toată Europa rămâne fără curent electric. Am fost foarte aproape de acest scenariu pe 08 ianuarie 2021, când a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrică și astfel o scădere a frecvenței în toată Europa Centrală ca urmare a unei întreruperi în rețeaua electrică românească, scenariul blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediată a unor mari consumatori din rețeaua electrică europeană.

Potrivit recomandărilor experților militari austrieci, este de așteptat ca în cazul unei întreruperi de curent în Austria să nu existe curent electric pentru cel puțin o zi, iar pentru întreaga Europă sunt așteptate întreruperi de… o săptămână. Conform aceleași surse, probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100%.

Telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul vor fi paralizate. Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării. Principala problemă în gospodării este că dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite și dramatice în funcție de anotimp. Procurarea hranei va fi dificilă.

Klaudia Tanner, ministrul Apărării din Austria

„Aprovizionați-vă  cu combustibil, lumânări , baterii, conserve și apă potabilă. Acordați în prealabil cu familia și prietenii un punct de întâlnire și puneți bazele unei rețele de cooperare de cartier. Acestea sunt câteva dintre sfaturile Ministerului Apărării austriac adresate populației înainte de o posibilă întrerupere a energiei electrice pe scară largă despre care se prevede că ar putea avea loc. Pentru a evita haosul într-o astfel de situație, instruiți cetățenii asupra necesității de a păstra calmul și așteptați-vă ca cele mai de bază servicii să nu funcționeze, cel puțin pentru o perioadă.

„Întrebarea nu este dacă va fi o mare pană de curent, ci când”, a justificat ministrul Apărării, conservatoarea Klaudia Tanner, această campanie publicitară , cu spațiu în principalele media și peste 6.000 de afișe. Tanner însăși a supravegheat o serie de exerciții militare și inițiative de conștientizare cu privire la ceea ce susține că este „ un pericol real , deși subestimat.

Tanner se bazează pe rapoartele de risc întocmite de armata austriacă, care, după o nouă pandemie, consideră „pana de curent” drept a doua cea mai probabilă amenințare la adresa securității țării. Așa afirmă
raportul anual „Sicher, und Morgen?” 
, elaborat de un grup de experți care încearcă să anticipeze amenințările. Pana de curent, explică specialiștii săi, ar putea fi consecința unei noi epidemii globale, a unui atac terorist sau a unor atacuri cibernetice, chiar și a unui vârf de cerere sau a unei supraîncărcări a sistemului. „O „pana de curent” este o pană de curent pe scară largă care durează câteva zile sau câteva săptămâni”, spune Ministerul Apărării. o întrerupere, luminile s-ar putea stinge în toată Europa. 

În cele mai recente rapoarte de securitate a armatei austriece, începând din 2019, problema „pentruluire” a jucat un rol din ce în ce mai important. „Între riscurile tehnologice, ‘blackout-ul’, o întrerupere supraregională și de lungă durată, ocupă un loc proeminent”, se arată în textul de peste 370 de pagini, „în opinia experților, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple în în următorii cinci ani este acum foarte mare ». Iar Ministerul Apărării este de acord că „o pană de curent este extrem de periculoasă și este necesară pregătirea populației pentru această eventualitate”.

„De aceea vă recomandăm urgent să păstrați alimentele, băuturile și medicamentele esențiale acasă timp de cel puțin 10 zile . O cămară bine aprovizionată cu siguranță nu este dăunătoare în viața de zi cu zi și într-o situație de urgență poate fi vitală”, precizează într-un comunicat Ministerul, în ghidurile noastre veți găsi mai multe sfaturi și sugestii despre cum să vă pregătiți pentru o întrerupere care durează mai multe. zile, cu informații despre generatoare de energie mobile, accesorii de generare , alimentare cu apă și hrană, despre cum să gătești fără electricitate și cum să comunici fără electricitate, precum și cunoștințe de bază despre primul ajutor, prevenire și siguranță medicală și civilă în caz de pană de curent. .

Afișele publicitare solicită instrucțiuni cu privire la „Ce să faceți când totul se oprește” și avertizează că o „încărcare” ar însemna că semafoarele, computerele, bancomatele, telefoanele, internetul și multe alte servicii ar înceta să funcționeze, expunând fragilitatea unei zile de zi. tot mai digitalizate. Încă din 1989, milioane de oameni au fost lăsați în întuneric în Québec, Canada, din cauza unei furtuni solare sau geomagnetice virulente. Inundațiile recente din Germania în iulie anul trecut și chiar și uraganul Ignacio săptămâna trecută, au lăsat zeci de mii de locuitori fără energie electrică timp de câteva zile. Austria ia acest scenariu atât de în serios încât, începând cu 2025, o sută din principalele sale cartiere generale militare vor fi cât mai autosuficiente în ceea ce privește energie, combustibil, apă curată și alimente.

Locotenent-colonelul Pierre Kugelweis a raportat că aceste barăci ar fi baza de sprijin pentru organizațiile civile, cum ar fi pompierii și lucrătorii din domeniul sănătății, care necesită energie și coordonare pentru munca lor, în cazul unei pane de curent. „Din 2025 ar trebui să existe cazărmi autosuficiente în toate statele federale pentru a garanta răspunsul Armatei în caz de întrerupere de curent și astfel să ofere organizațiilor civile posibilitatea de a se „reîncărca””, a declarat oficialul. În ultimele 18 luni, Armata a efectuat mai multe manevre în care a fost testat răspunsul la această situație și modul de îmbunătățire a coordonării cu poliția și alte organizații. „O pană de curent este o amenințare cu un mare impact asupra societății. Și este important ca toate serviciile de urgență, cum ar fi poliția,ambulanțe sau pompieri, continuă să funcționeze. În cazul unei întreruperi de curent, principala sarcină a Forțelor Armate este aprovizionarea și sprijinirea altor instituții de urgență”, a rezumat militarul.”

Ce să ai mereu lângă tine, în cazul unei pene de curent

Va fi „ca o campare între patru pereți„, spun austriecii.

Forțele armate austriece informează, pe pagina ministerului federal al apărării, bundesheer.at despre obiectele pe care fiecare dintre noi ar trebui să le avem la îndemână.

„Procurați-vă un radiou cu baterii, alternativ asigurați-vă că aveți acces la radioul unui automobil. Păstrați astfel în permanență rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare și sisteme de atenționare privind concentrația de monoxid de carbon.

Depozitați în gospodărie apă de băut, 2 l de persoană pe zi, pentru 3-5 zile, rezerve de hrană pentru 3–5 zile, medicamentele necesare pentru două săptămâni, bani în numerar”.

Sursa: huhurez
Articol sursa: AVERTISMENT! Ne pândește un " Blackout" european

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.