Președintele rus a participat marți, 19 dec. 2023,  la o reuniune lărgită cu personalul din cadrul Apărării, ocazia cu care a făcut declarații incendiare.


Spre finalul discursului său, foarte lung, în două părți. Vladimir Putin a afirmat: 

„Singurul garant al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei era Rusia.

„Când Rusia a creat Uniunea Sovietică, ea a cedat pur și simplu, împreună cu populațiile lor, vaste teritorii istorice rusești, cu un uriaș potențial, și a investit resurse colosale în acest teritoriu.

„Teritoriile occidentale ale Ucrainei? Știm cum au fost obținute de Ucraina. Stalin le-a cedat după Al Doilea Război Mondial.

„A cedat o parte din teritoriile poloneze (Lvov etc.), câteva mari regiuni unde locuiau zece milioane de oameni.

„Pentru a nu-i supăra pe polonezi, a compensat pierderile lor pe seama Germaniei: le-a dat teritoriile estice ale Germaniei, culoarul Danzig și Danzigul însuși.

„O parte a fost luată de la România, o parte de la Ungaria… (Stalin) le-a dat Ucrainei.

„Iar cei care trăiesc acolo – mulți dintre ei, cel puțin, știu asta cu certitudine – vor să se întoarcă la patria lor istorică. Iar țările care au pierdut aceste teritorii, în special Polonia, le doresc înapoi.

„Din acest punct de vedere, doar Rusia putea garanta integritatea teritorială a Ucrainei. Dacă nu vor, foarte bine. Istoria le va pune pe toate la locul lor. Noi nu vom mișca un deget. Nu ne vom amesteca, dar nu îi vom abandona pe ai noștri.„Este tot ce trebuie să înțeleagă toată lumea – atât cei din Ucraina, care sunt agresivi față de Rusia, cât și cei din Europa și din SUA.

„Dacă vor să negocieze, să negocieze. Însă noi o vom face doar pe baza intereselor noastre.”

Cei care doresc sa asculte lungul discurs al lui Putin o pot face aici, unde se gaseste si transcriptul discursului in care justifica invadarea Ucrainei,

Citeste pe larg

 Curtea Penală Internațională, cunoscută și cu denumirea de Tribunalul Penal Intermnațional, a fost creată sub egida Consiliului de Securitate ONU prin Statutul de la Roma din 1998.  

Statutul a intrat în vigoare la 01 07 2002.

Peste 124 de țări sunt părți ale Statutului de la Roma. 

Rusia, SUA, China și Israelul nu sunt părți ale Statutului, cu toate că SUA si Israelul au contribuit la elaborarea lui… dar, ulterior, și-au retras semnătura.

Tribunalul judecă infracțiuni de genocid, crime de război, crime împotriva umanități și de agresiune.

Instanța nu poate judeca cauze retroactive ci numai cazuri înregistrate/comise după 1 iulie 2002.

Competența instanței este complementară jurisdicțiilor instanțelor naționale, ea putând investiga și urmări asemenea infracțiuni în situațiile în care statele membre sunt incapabile sau nu doresc să se implice.

Instanța are jurisdicție asupra infracțiunilor numai dacă acestea sunt comise pe teritoriul unui stat parte sau dacă sunt comise de un cetățean al unui stat parte. Extinderea jurisdicției CPI poate fi autorizată de Consiliul de Securitate al ONU.

CPI judecă numai persoane fizice din statele membre, inclusiv șefi de stat și de guvern.

CPI nu judecă în lipsă, persoana invinuită trebuind să fie arestată și predată Tribunalului Internațional de la Haga.

Mandatul de arestare emis de CPI împotriva lui Putin pentru infracțiunea de deportare de copii ucrainieni în Rusia ar putea fi pus în executare numai dacă acesta ar fi prezent pe teritoriul unuia din cele 124 state membre ale Statutului de la Roma.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA, John Kirby, a refuzat să spună dacă Biden le va spune forțelor de ordine să-l aresteze pe Putin dacă va veni în SUA.

Țările marcate cu verde pe Planiglobul de mai jos sunt semnatare ale Statutului de la Roma.

Citeste pe larg

În Rusia, lucrurile se schimbă în mai bine, a declarat președintele Vladimir Putin într-un discurs video adresat participanților la primul congres al Mișcării copiilor și tinerilor din Rusia, înregistrarea a fost publicată de serviciul de presă al Kremlinului, relatează RBC. „Mari preschimbări au loc astăzi nu doar în Rusia, ciCiteste pe larg

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat călduros pe președintele Argentinei, Alberto Fernandez, pentru victoria țării sale la Cupa Mondială de fotbal 2022, a anuntat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, citat de cotidianul Izvestia. „Vladimir Putin tocmai a avut o convorbire telefonică cu președintele argentinian și l-a felicitatCiteste pe larg

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat cartierul general al operațiunii militare speciale din Ucraina (în imagine). Cu acest prilej, el a ascultat propunerile comandanților privind planurile viitoarelor acțiuni, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului, releatează Rossiiskaia gazeta. „Dragi tovarăși*, să dăm cuvântul comandanților de pe fiecare direcție operațională”, aCiteste pe larg

Agresiunea sancțiunilor, fără precedent, declanșată împotriva Rusiei a avut menirea de a zdrobi economia rusă în cel mai scurt timp, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la ședința Consiliului pentru dezvoltare strategică și proiecte naționale (în imagine), relatează Rossiiskaia gazeta. Potrivit șefului statului, țările occidentale au vrut ca, jefuind rezerveleCiteste pe larg

La conferințai de presă care a urmat vizitei sale în Kârgâzstan, unde a participat la summitul Uniunii Economice Euroasiatice, președintele Rusiei, Vladimir Putin (în imagine), a răspuns corespondentului agenției TASS. Întrebare: – Zilele trecute, Angela Merkel a declarat că, la momentul respectiv, Acordurile de la Minsk au fost încheiate doarCiteste pe larg

Occidentul a transformat Ucraina într-o colonie și folosește poporul ucrainean drept carne de tun, ca pe un berbece împotriva Rusiei, a declarat președintele rus Vladimir Putin, citat de agenția TASS. „De-a lungul multor ani, Occidentul i-a stors și exploatat fără jenă resursele, a încurajat genocidul și teroarea în Donbass, aCiteste pe larg