Ce se mănâncă în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți din tradiția ortodoxă, iar copiii îl așteaptă cu mare nerăbdare în fiecare an pentru că le lasă în ghetuțe cadouri și dulciuri. Peste tot în lume este sărbătorită ziua Sfântului Nicolae, ținându-se seama de tradiții și obiceiuri.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae a fost episcop de Mira (Turcia) și multe sunt legendele care înconjoară figura aproape mitică a acestui sfânt, atât despre viața, cât și despre moartea sa. Este recunoscut ca ocrotitor  al copiilor, deoarece îi sunt atribuite învieri miraculoase ale unor prunci.  Se mai spune despre el că păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

Despre Moș Nicolae, așa cum este cunoscut în popor, se spune că este o rudă mai îndepărtată a lui Moș Crăciun, dar tot cu barbă albă și îmbrăcat în alb și roșu. Dar, spre deosebire de bătrânelul care vine cu renii și aduce cadouri în Ajun de Crăciun, Moș Nicolae vine pe spatele unui cal alb, simbol al iernii. El umple ghetuțele celor mici cu daruri și dulciuri, dar, uneori, copiii care au fost obraznici și neascultători găsesc doar o nuielușă ân loc de cadou.

Ce se mănâncă în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae.

În unele zone ale țării, în ziua de 6 decembrie, oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le pun în apă lângă icoane pentru a înflori până la Anul Nou. Dacă apar flori până atunci, însemnă că anul următor va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

La sate, de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în grupuri și își aleg gazda în casa căreia fac repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou. În alte regiuni, fetele se adună în seara de 5 decembrie pentru a face plăcinte, iar la ora nouă fix li se alătură și flăcăii și începe petrecerea.

Și în alte locuri din lume se sărbătorește ziua Sfântului Nicolae, fiind un sfânt foarte popular și în Rusia, Grecia, Italia, Europa de Nord și Germania. De exemplu, în Grecia, Moș Nicolae nu aduce daruri, dar este venerat de marinari, motiv pentru care țin tot felul de petreceri la mare în cinstea lui, în timp ce în Germania, copiii lasă pe tăvi sau pe cizmulițe morcovi și bunătăți pentru calul alb al Moșului. Copiii cuminți sunt răsplătiți de Moș Nicolae cu fructe, nuci și dulciuri, iar cei năzdrăvani cu nuiele, cărbuni și cartofi.

Ce se mănâncă în noaptea de 5 spre 6 decembrie

Și la noi, Moș Nicolae este așteptat de copii cu prăjituri biscuți, bomboane și fursecuri, pe care aceștia le lasă lângă un pahar cu lapte. Iată o rețetă de fursercuri cu ciocolată și nuci, pe care le poți face pentru noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Ingrediente:

  • 3 albșuri
  • 140 g zahăr pudră
  • 160 g nuci
  • 60 g făină
  • 50 g ciocolată
  • gem

Mod de preparare:

Două albusuri se bat spumă apoi se adaugă zahărul, ciocolata rasă, nucile pisate și făina. Se amestecă și se formează un aluat, din care se întinde o foaie subțire. Se taie cu diferite forme și se ung cu albușul de ou rămas, bătut spumă. Se unge tava, se pun fursecurile și se bagă la cuptor. După ce se coc, se ung cu gem și se lipesc două câte două.

SURSĂ ARTICOL

Sursa: reflectoruldesud.ro/
Articol sursa: Ce se mănâncă în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.