Ce trebuie să faci ca varza murată să nu aibă floare. Mulţi români greşesc fără să aibă habar

Varza murată este unul dintre preparatele pentru iarnă care nu lipsesc din nicio gospodărie. Deși pare simplu de făcut, există câteva secrete care vă garantează că varza va sta bine peste iarnă, fără să facă floare, iar frunzele vor deveni fragede, numai bune pentru sarmale.

Ce trebuie să faci ca varza murată să nu aibă floare

În primul rând, atunci când puneți varza la murat, trebuie să țineți cont că vasul în care va sta trebuie să fie foarte bine curățat și dezinfectat. Spălați butoiul sau bidonul în care puneți varza la murat, cu apă fierbinte și bicarbănat, pentru a scăpa de mirosurile anterioare. Clătiți bine apoi vasul cu apă rece.

Alegerea verzelor nu se face la întâmplate. Verzele care se pun la murat trebuie să fie bine coapte, cu frunze subțiri și să nu fie lovite. Saramura se face folosind sare grunjoasă, specială pentru murături, fără iod și respectând proporțiile: la 10 litri de apă se pun 500 g de sare. Pe lângă saramură, puteți pune crenguțe de mărar și alte mirodenii.

Pentru ca varza să nu facă floare, este important să o țineți în locuri răcoroase, cu temperaturi între 8 și 10 grade Celsius. Acestea nu trebuie să aibă multă umezeală, nici să fie foarte întunecate și neapărat să fie bine aerisite. Beciul sau pivnița sunt locurile ideale pentru a păstra vasele cu varză murată.

Ce trebuie să faci ca varza murată să nu aibă floare. Mulţi români greşesc fără să aibă habar
Ce trebuie să faci ca varza murată să nu aibă floare. Mulţi români greşesc fără să aibă habar

Când se pune varza la murat

În tradiția populară, se spune că varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei, adică între 26 octombrie și 30 noiembrie. Multe gospodine scobesc cotorul verzelor înainte de a le pune la murat, pentru a se mura mai repede. De asemenea, în unele zone se practică pritocitul verzei murate, în special în Oltenia. Oamenii suflă aer în butoi cu ajutorul unui furtun, pentru ca zeama să se amestece, din trei în trei zile.

Pe lângă faptul că este gustoasă și foarte practică în bucătărie, varza murată are și numeroase beneficii pentru sănătate. Conține o cantitate mare de vitamina B12 și de minerale precum magneziu, potasiu, acid folic, fier și iod. Acestea protejează sistemul nervos și încetinesc procesul de îmbătrânire a celulelor.

Conținutul ridicat de fibre este benefic pentru sistemul digestiv, iar varza murată și zeama de varză normalizează apetitul și accelerează tranzitul intestinal.

Varza murată nu este recomandată persoanelor care au probleme cu rinichii, nici celor hipertensive, din cauza cantității mari de sare pe care o conține. Și persoanele care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide ar trebui să se ferească de varza murată, deoarece poate influența secreția de iod.

SURSĂ ARTICOL

Sursa: reflectoruldesud.ro/
Articol sursa: Ce trebuie să faci ca varza murată să nu aibă floare. Mulţi români greşesc fără să aibă habar

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.